Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

První vlaštovky? Kdy praskne internetová bublina

Jakub Skala
Jakub Skala
14. 4. 2014
 9 065

Chcete-li najít příznaky toho, že internetová bublina může s ohlušující ranou prasknout už někdy záhy, nemusíte zvlášť napínat zrak. Prostě se rozhlédněte, jsou očividné.

První vlaštovky? Kdy praskne internetová bublina

Hráli jste někdy hru Candy Crush Saga? Jednoduchá (nikoliv nezábavná) puzzle hra pro mobilní telefony a Facebook, ve které spojujete stejné symboly. Jde o takovou moderní verzi Tetrisu, která se na internetu vyskytuje snad v tisícovce různých variant. King Digital Entertainment, vydavatel tohoto konkrétního a populárního kousku, vstoupil v posledním březnovém týdnu na burzu a investoři firmu ocenili na sedm miliard dolarů.

Ačkoliv je Candy Crush Saga vlajkovou lodí Kingu, společnost samozřejmě nemá ve svém portfoliu jen ji – ke stažení nabízí více než 180 her různých žánrů. Obchodní model společnosti je vcelku prostý: hry jdou obvykle stáhnout do telefonu zdarma s tím, že za nízké částky (okolo dolaru) si pak uživatel může dokupovat nejrůznější vylepšení jako třeba další životy. Na rozdíl od celé řádky internetových společností, King raketově roste nejen v počtu uživatelů (93 milionů uživatelů denně při 1,2 miliardách odehraných her), ale i co se týká výdělků. V roce 2013 vydělal 568 milionů dolarů (při tržbách 1,88 miliardy dolarů), zatímco rok předtím to bylo pouhých 7,8 milionů dolarů (při tržbách 164 milionů dolarů).

Má to ale háček. Příjmy ze hry Candy Crush Saga tvoří tři čtvrtiny všech příjmů společnosti; tři její nejúspěšnější tituly generují dokonce 95 procent příjmů. To je až nebezpečně nízká diverzifikace vzhledem k tomu, jak vrtkavá je přízeň hráčů her, za které neplatí vůbec nebo jen trochu. Může se taky docela dobře stát, že za půl roku po Candy Crush neštěkne ani pes a příjmy budou pryč. Lépe řečeno: s největší pravděpodobností se to stane. King tedy sice není úplně nahý, ale moc šatů na sobě nemá.

Tentokrát ke vstupu na burzu nebyli skeptičtí jen internetoví vševědové, ale i investoři. Akcie King Digital ztratily hned první den obchodování přes deset procent ceny a dnes se pohybují ještě o dalších sedm procentních bodů níž. Investorům se nelze příliš divit, přesto je dnes tržní kapitalizace přes šest miliard dolarů. Budou se muset v Kingu hodně snažit, aby ty peníze investorům vydělali.

Je nepovedený vstup na burzu prvním signálem, že se karta na trzích obrací? Uvidíme.

Miláčci investorů ztrácejí přízeň

Vstupy na burzu jsou teď mezi technologickými firmami vůbec populární.  Například v březnu takto vstoupilo na burzu několik vcelku neznámých firem, které se zabývají cloudovými technologiemi. Ještě větší boom ale prožívají biotechnologické a farmaceutické společnosti. Zatímco index Dow Jones Industrial Average za posledních pět let vyrostl o 110 procent, index farmaceutickcýh a biotechnologických společností dokázal přidat dalších více než 35 procentních bodů s růstem atakujícím 150 procent v pětiletém období. (Samozřejmě ve srovnání s IT jsou to žabaři.) Ostatní firmy z těchto oborů si nechtějí nechat uniknout vhodnou příležitost a tak hromadně vstupují na burzu. Jen letos to zatím bylo každý měsíc aspoň deset firem, které dohromady z investorů vycucaly stovky milionů dolarů.

Investoři biotechnologiím evidentně věří. Nebo alespoň věřili do března letošního roku. Mezi koncem února a koncem března se index biotechnologických společností na New Yorské burze propadl o 13 procent. Možná je tento propad jednou z prvních vlaštovek přicházející krize.

Zdroj: Finance.google.com; zvětšíte kliknutím

A dalšími vlaštovkami pak můžou být zmíněné IT firmy. Zatímco v minulých článcích jsem psal o tom, jak internetoví giganti rostou a všechno je sluníčkové, v březnu se poněkud zatáhlo a velcí hráči šli do červených čísel. V některých případech poměrně výrazně: Twitter -24 procent, Facebook -15 procent a podobně. Viz obrázek vpravo.

Tři ze čtyř nováčků na burze jsou od začátku v minusu

Fed už pátým rokem pumpuje peníze do ekonomiky, kam je investoři nasměrovali, je zřejmé. Možná se ale konečně začínají ptát, jaký vlastně mají jejich investice smysl. V druhé polovině dubna budou společnosti postupně zveřejňovat výsledky svého hospodaření za první kvartál letošního roku. Uvidíme, jestli jim to pomůže na chvíli odvrátit pád do propasti, nebo technologická bublina konečně spektakulárně splaskne.

Na závěr ještě jeden graf, který krásně shrnuje dění na akciových trzích. V horní části můžeme vidět vývoj akciové indexu S&P500 (pravá osa). Vidíme boom do roku 2000, následnou krizi, boom do roku 2007, následnou krizi a konečně boom, který zatím trvá do roku 2014. Očekávání ohledně dalšího vývoje jsou zřejmá. 

Zdroj: zerohedge.com

Ve spodní části obrázku můžete vidět poměr společností, které mají při svém vstupu na burzu záporné zisky (levá osa). Jinými slovy tyto společnosti prodělávají. V současné době dosahuje tento poměr 74 procent – tři ze čtyř (!) společností, které vstupují na burzu, prodělávají. Musí nás čekat krásná budoucnost, když tu máme tolik firem, které musí mít geniální business plány a investoři jim důvěřují. Jako náhodou jsme mohli podobný vývoj sledovat před rokem 2000, kdy se objevila první velká internetová bublina.

Popsané případy King Digital a (bio)technologií jsem nijak záměrně nedohledával, jen jsem se soustředil na to zajímavé, co se momentálně děje. Obojí ale pěkně zapadá do rakouské teorie hospodářského cyklu (viz box vpravo) – roste spotřeba (hry) i investice (technologie). Jenže obojí zároveň může růst jen těžko. Výrobní proces se prodlužuje (skládá se ze stále více na sebe navazujících kroků) a odčerpává zdroje „dozadu“, zatímco spotřebitelé chtějí mít zdroje „vepředu“ a konzumovat. „Uprostřed“ tak musí zákonitě chybět. Až se to projeví, pojedeme s kopce.

Otázka tedy nezní Co se bude dít?, ale Kdy se to bude dít? Jedno je jisté. Čím dřív to přijde, tím lépe.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Jakub Skala

Jakub Skala

Jakub Skala je neustále fascinován tím, co se na světě děje. O něčem z toho píše.

Související témata

akciebiotechnologiebublinacandy crush sagadow jones industrial averagefacebookfedhospodářský cyklusinternetová bublinaipoitking digital entertainmenttwitter
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo