Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Regionální šéf Franklin Templeton: Napřímo i zprostředkovaně, naše fondy vynášejí vždy stejně

Martin Vlnas
Martin Vlnas
2. 4. 2014
 30 807

Kdo se třeba i jen maličko zajímal o podílové fondy, určitě narazil na jméno společnosti Franklin Templeton. Jedna z největších investičních společností na světě působí i v Česku a nedávno uvedla několik fondů v české koruně. Přinášíme krátký rozhovor se Szabolcsem Ercseyem, obchodním ředitelem společnosti pro střední a východní Evropu a ředitelem maďarské Franklin Templeton Investments.

Regionální šéf Franklin Templeton: Napřímo i zprostředkovaně, naše fondy vynášejí vždy stejně

Jaká je historie společnosti Franklin Templeton na českém trhu?

Na český trh jsme vstoupili začátkem nového tisíciletí zaregistrováním několika lucemburských investičních fondů SICAV.

Nedávno jste začali nabízet několik svých fondů v českých korunách. Je pro vás místní trh důležitý?

Naši klienti si mohou vybrat jakýkoliv ze 79 fondů, které zde byly zaregistrovány k prodeji. Třídy fondů v korunách jsou k dispozici pro Franklin Mutual European, Templeton Asian Growth a Templeton Global Bond a těší se velké oblibě. Český trh je pro nás čím dál významnější. Svědčí o tom i rozhodnutí nabízet fondy v korunách, které potvrzuje naše dlouhodobé závazky na tomto trhu.

Máte na starosti klíčové trhy ve střední Evropě. Řekl byste, že existují nějaké rozdíly mezi investory z České republiky a zbytkem regionu?

Odvětví správy aktiv se v posledních letech rozvíjí a roste v celém regionu, investoři napříč střední a východní Evropou jsou při svých investicích stále důmyslnější. Celkově ale region zaostává za ostatními vyspělými trhy. Tím se otevírá prostor a nabízí se množství příležitostí k dalšímu rozvoji. Pevně věříme, že role finančního poradce bude v takové situaci nezbytná pro zvyšování sofistikovanosti investorů, protože napomáhá ve finančním vzdělávání.

Akciové trhy rostou, ale zůstávají nervózní. V jednu chvíli kvantitativní uvolňování, pak zas informace o platební neschopnosti americké vlády, o týden později opět něco jiného. Jak by měla podle Franklin Templeton vypadat investiční strategie v této nepředvídatelné době?

Myslím, že by člověk neměl jak se říká vsadit všechno na jednu kartu. Velká nestálost trhu může mít negativní dopad na portfolia. Jedním ze způsobů, jak snížit případné riziko, je investice do podílových fondů. V nestálých obdobích a před závazkem k investici vždy doporučujeme, aby klient konzultoval situaci s nezávislým finančním poradcem, který mu vysvětlí, jaké fondy jsou v souladu s jeho investičními cíli.

Propojeno!

Kdo kazí jméno Franklin Templeton?

Franklin Templeton Investments je globální finanční skupina založená v roce 1947. Podle žebříčku společnosti Towers Watson je 17. největším správcem aktiv na světě. Celkem se ke konci roku 2013 starala o 879,1 miliardy dolarů ve více než dvou stovkách fondů. Specialitou Franklin Templeton jsou rozvíjející se trhy, které propaguje investiční „guru“ Mark Mobius.

Fondy seriózního správce jde ovšem nabízet i velmi neseriózním způsobem. Možná i vy jste se setkali s finančním „poradcem“ který vám sliboval hory doly – výnosy 15 procent ročně, investování za jeden poplatek pro celou rodinu, jedinečné exkluzivní výhody, které nikdo nemá. Jak je to ve skutečnosti? Přečtete si perly z archivu Peníze.cz:

Někteří poradci mohou klienty odrazovat od domácích zprostředkovatelů a přesvědčovat je, aby si založili účet přímo u Franklin Templeton. Plynou z toho pro klienty nějaké výhody?

Ne, klientům, kterým vedeme individuální účty, žádné speciální výhody neposkytujeme.

A co výkonnost fondu? Pokud si koupím stejný fond pro individuální účet u Franklin Templeton, můžu od vás získat lepší zhodnocení?

Výkonnost fondu není nijak ovlivněna distribučními kanály, je pro všechny jednotná. Tyto dvě položky jsou na sobě zcela nezávislé.

Pokud jde o poplatek za vedení fondu, je možné, aby jednotliví klienti, kteří investují do určitého fondu, museli platit vyšší poplatky než ostatní?

Ne, v rámci jednoho fondu to možné není. Drobným investorům vždy nabízíme stejný fond se stejným manažerským poplatkem bez ohledu na distribuční kanál. Detaily o nákladech jsou uvedeny mezi základními informacemi pro investory, které je poradce povinen klientovi poskytnout.

Konkurence je nelítostná, existuje několik dalších investičních společností se stejnou strategií. Jak se snaží Franklin Templeton vyčnívat z davu?

Slovy našeho motta se pyšníme tím, že máme mnoho kompetencí, ale unikátní jednotnou sílu. Působíme jako globální investiční manažer, přičemž jádrem našeho podnikání je několik investičních skupin světové úrovně: Franklin, Templeton a Mutual Series. Každá z nich nabízí odlišnou perspektivu a možnosti pro finanční poradce a jejich klienty.

Díky této struktuře jsme schopni poskytovat výjimečně specializované odborné znalosti a zkušenosti s různými třídami aktiv a investičními styly za podpory jednotné celosvětové platformy. Tato kombinace nám umožňuje nabízet investorům skutečně rozmanitou škálu možností.

Ulili jste něco do fondů?

Závěrem ještě otázka, která možná znepokojuje některé investory i finanční poradce. Proč některé názvy vašich fondů obsahují pouze jméno Franklin, jiné pouze Templeton a další zase obojí?

Chápeme, že to může být pro některé naše klienty matoucí, nicméně to odráží naši globální strukturu, do níž spadají již zmíněné investiční skupiny Franklin, Templeton a Mutual Series. Každá z nich nabízí jedinečný přístup.

Jsme si ovšem tohoto problému vědomi a v současné době se jej snažíme vyřešit, aby bylo označení našich fondů konzistentní.

Investiční seriály Martina Tománka

Fondy, které za to stojí

Investice do komodit

Martin Tománek

Zaměřením hodnotový investor. Předmětem jeho zájmu jsou především akciové trhy a podílové fondy. V Partners Financial Services se věnuje exkluzivní službě poskytování nadstandardních produktů, sestavování portfolií pro bonitní klientelu a školení v oblasti investic. 

Vyučuje mezinárodní politickou ekonomii na Univerzitě Hradec Králové.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Martin Vlnas

Martin Vlnas

Vystudoval politologii, sociologii a mediální studia na FSS MU v Brně. Rok studoval v Jižní Koreji. Během studia publikoval reportáže v Reflexu, Respektu nebo Týdnu, kariéru ale začal jako portýr. Od... Více

Související témata

franklin mutual europeanfranklin templetonfranklin templeton investmentsinvesticepodílové fondypoplatky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo