Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bratři ve zbrani zlevní iPady a cadillaky

Pavel Jégl
Pavel Jégl
17. 2. 2014

Levnější iPady, iPhony, MacBooky, ale i cadillaky - to by pro Čechy mohl být důsledek obchodní dohody spojující břehy severního Atlantiku. Připravují ji Spojené státy a Evropská unie.

Bratři ve zbrani zlevní iPady a cadillaky

Bratři ve zbrani, kteří v NATO vyznávají mušketýrské heslo „jeden za všechny, všichni za jednoho“, mezi sebou po desetiletí staví obchodní bariéry a vedou obchodní války. Teď jsou však blízko tomu, aby je odpískali a začali obchodovat, jak se na spojence patří.

Dobrá zpráva pro byznys

Dohoda o zóně volného obchodu, kterou deník The Wall Street Journal nazval "ekonomickou verzí NATO", je na dobré cestě. Pochopitelně, nic není jisté. Američané a Evropané měli už v minulých desetiletích k dohodě několikrát nakročeno, nikdy ji ale nedotáhli do konce. Tentokrát ovšem vyjednavači dospěli daleko – do místa, kde již je pro politiky nebo skupiny protekcionistů obtížné dohodu potopit.

Evropská komise minulý týden předložila americké administrativě dokument, v němž navrhuje zrušit 96 procent všech cel. Američané doručí reciproční návrh. Zboží v jejich průsečíku má být první fází zóny volného obchodu. Poté dají Evropané a Američané dohromady druhou a třetí fázi. V nich budou cla zrušena do tří a sedmi let. Výrobci tak dostanou čas, aby se změnám na trhu přizpůsobili. Tyto fáze zahrnou automobily a některé zemědělské výrobky. Do čtvrté etapy bude zařazeno nejcitlivější zboží, kde část ochranných opatření zůstane. Tady patrně skončí drůbeží, hovězí a vepřové.

Evropané se už s Američany shodli nejen na scénáři vzniku zóny volného obchodu, ale také na názvu chystaného paktu. Bude se jmenovat Transatlantické obchodní a investiční partnerství (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP). 

Free Zone do každé rodiny

TTIP se má stát největší zónou volného obchodu na světě. Zabírá oblast, kde žije 815 milionů lidí a kde vzniká více než polovina světového HDP. Obchodní výměna mezi USA a Evropskou unií dnes tvoří třetinu světového obchodu.

Plán na volný obchod napříč Atlantikem podpořila studie londýnského Centra pro výzkum ekonomické politiky (CEPR). Studie dospěla k závěru, že odbourání cel a dalších byrokratických překážek prospěje oběma stranám. Unijní vývoz do USA podle ní stoupne o 28 procent. EU má na dohodě získat ročně 119 miliard eur, USA 95 miliard eur. Propočteno na průměrnou čtyřčlennou rodinu - ta evropská podle studie ušetří 545 eur za rok, americká 655. Obě získají levnější zboží i služby.

Tato vysoká čísla vysvětluje CEPR úředním šimlem. Cla mezi Evropou a Amerikou (až na výjimky nízká, průměrně čtyři procenta) na sebe nabalují byrokracii spojenou s dovozem, která může americké zboží v evropských obchodech podražit třeba o pětinu, u aut až o čtvrtinu. Evropská komise nicméně neoznačuje za hlavní přínos zóny volného obchodu ceny zboží. Tím má být 400 000 nových pracovních míst. Předpokladem je, že budou odstraněna nejen cla, ale i některé netarifní překážky v oblastech investic a služeb.

STÁT SE O VÁS NEPOSTARÁ. MY ANO…

Čím dříve začnete spořit na stáří, tím lépe se budete mít.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

Dezert pro Čechy

Je nasnadě, že z „free trade“ koláče by si svůj díl mělo ukousnout i Česko. Spojené státy jsou pro Čechy po Evropské unii největším odbytištěm. Bertelsmannova nadace kalkulovala dvě verze dopadů volné zóny na Česko. První minimalistická (zahrnuje pouze zrušení cel) počítá s přírůstkem 0,17 procenta HPD a vznikem 6000 pracovních míst, druhá optimistická (předpokládá komplexní liberalizaci obchodu) předvídá růst 2,58 procenta HDP, a vznik 22 000 míst. Tak si vyberte. Volný obchod by každopádně byl požehnáním pro ty, kteří nakupují u amerických internetových prodejců. Zboží na Amazonu, eBay či Gap by zlevnilo, včetně výrobků Apple. U našince by také mohlo být dřív. Loni před Vánoci trvala cesta zboží z obchodu k zákazníkovi i dva týdny. Příčinou byly zdlouhavé celní procedury.

Není divu, celní sazebník na zboží z Ameriky je španělskou vesnicí nejen pro zákazníky, ale nespíš i pro mnohé celníky. Ostatně zkuste si vyhledat clo pro vaše zboží na stránce celní správy. Mělo by na ní být varování před možnými zdravotními důsledky, zvlášť před psychickým vyčerpáním nebo zhroucením. Unijní i americká byrokracie uplatňují stovky sazeb na různé druhy zboží, navíc je každou chvíli mění. K tomu se mění i metodika základu pro výpočet cla a DPH. Zjistit si výši cla před nákupem na internetu je přitom důležité. Může být tříprocentní, ale i 36procentní - a to je rozdíl. Druhá sazba teď platí pro dámské džíny z Ameriky (na pánské je clo 12 procent).

Dohoda o volném obchodu by Augiášův chlév celních sazebníků a dodatečných poplatků vymetla.

Jak to celé dopadne?

Strach z kuřat i regulací

Rozvrh je jasný: Vyjednavači chtějí mít dohodu do konce roku. Příští rok by měla projít schvalovacím kolečkem ve vládách a parlamentech.

Je patrné, že před dohodou je ještě houština překážek. V cestě jí stojí zejména lobby skupin, které se obávají větší konkurence ze zámoří a odborových sdružení, jež varují před ztrátou pracovních míst v některých sektorech.

Důsledků volného obchodu se obává kdekdo. „Budeme jíst chlorem dezinfikovaná americká kuřata? Budeme sít na polích semena geneticky modifikované kukuřice, abychom se vyrovnali americkým výnosům?“ shrnuje nejistoty Evropanů deník Süddeutsche Zeitung. USA Today se ptá: „Musí Amerika přijmout evropskou posedlost regulacemi?“ 

Za dohodou však stojí přesvědčivá čísla. Politikům by navíc mohla vytáhnout trn z paty. Dnes se snaží dostat své země z hospodářského útlumu na vlastní pěst a vesměs s mizivými výsledky. Tak proč nezvolit společné řešení a nenastartovat volný obchod?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

cloTransatlantické obchodní a investiční partnerstvíTTIPzóna volného obchodu
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo