Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zavírali oči. Madoffovi bankéři zaplatí miliardy

Pavel Jégl
Pavel Jégl
22. 1. 2014

Jestli děláš něco špatného, nechceme to vědět. V duchu tohoto hesla se stavěli bankéři JPMorgan Chase k „podnikání“ Bernarda Madoffa. Madoffovým letadlem odletěly do nenávratna miliardy dolarů, za což si finančník vysloužil 150 roků vězení. Teď přišel trest i pro jeho banku. 1,7 miliardy dolarů je zatím nejvyšší pokuta, jakou kdy finanční instituce dostala za nedostatečný dohled.

Zavírali oči. Madoffovi bankéři zaplatí miliardy

Před několika dny skončilo vyšetřování podílu největší americké banky na podvodech Bernarda Madoffa. Tečku za ním udělala mimosoudní dohoda ministerstva spravedlnosti s JPMorgan, která spravovala většinu Madoffových účtů. Dohodu schválil soud a federální prokurátor okrsku jižní Manhattan vyšetřování zastavil.

Součástí dohody je pokuta pro JPMorgan ve výši 1,7 miliardy dolarů – nejvyšší, jaká kdy byla uložena za porušení Bank Secrecy Act.Tento zákon proti praní špinavých peněz bankám ukládá, aby sledovaly a oznamovaly podezřelé finanční transakce klientů.

JPMorgan v tom selhala. V dohodě přiznává, že zákon neprosazovala důsledně, ale ujišťuje, že přijala opatření k tomu, aby svá pochybení neopakovala.

U centrály JPMorgan Chase na Manhattanu

Mrtví brouci z JPMorgan

Z vyšetřování vyplývá, že banka dostala dostatek varovných signálů k tomu, aby podala podnět FinCENu – úřadu ministerstva financí na potírání finanční kriminality. FinCEN ve své zprávě píše o čtyřech „výstražných praporcích“, které JPMorgan nechala bez povšimnutí:

  • Výsledky Madoff Investment Securities byly příliš dobré na to, aby byly pravdivé (stabilně dvouciferné výnosy).
  • Madoffovy obchodní techniky a investiční postupy nebyly dostatečně transparentní.
  • Audit Madoff Investment Securities prováděla neznámá, a tedy nedůvěryhodná společnost. (Její zprávy, jak jinak, neobsahovaly k firmě žádné výhrady.)
  • Madoff neposkytoval kompletní odpovědi na dotazy JPMorgan při „due diligence“ (mapování finančních operací firmy).

Bernard Madoff měl důvod, aby zametal stopy – organizoval podfuk, pro který se v Česku vžilo označení letadlo. Nebo také pyramida. Neinvestoval, pouze do svého fiktivního hedgeového fondu lákal investory, jimž vyplácel výnosy z peněz těch, kteří do systému vstoupili později. V Americe se pro tenhle typ podvodu dávno vžilo označení Ponziho schéma, podle Madoffova předchůdce z dvacátých let dvacátého století. Dvacet milionů (byť tehdejších, podstatně tvrdších) dolarů, o které své kavky oškubal Charles (Carlo) Ponzi, je ovšem proti Madoffovu výkonu obyčejná žabařina.

Rekordní ale nebyla v Madoffově případě jen zpronevěřená suma, ale také doba po kterou se jeho letadlo – i díky nedůslednosti bankéřů z JPMorgan – udrželo ve vzduchu. K zemi ho poslala až krize v roce 2008, kdy investoři začali hromadně vybírat svoje peníze. Defraudant, do té doby ctihodný finančník, byl zatčen a za zpronevěru desítek miliard dolarů odsouzen k maximálnímu trestu 150 letům vězení. Dlužno podotknout, že od zatčení k rozsudku trvala americké justici cesta půl roku – což zní v Česku víc než neuvěřitelně.

Zisk je víc než zákon

Podvod Ameriku ohromil. Madoff připravil o peníze tisíce lidí a desítky institucí. Naletěly mu banky, pojišťovny, obchodní společnosti i celebrity. Na seznamu investorů Madoff Investment Securities jsou mimo jiné UniCredit, Shell, Nomura, režisér Steven Spielberg, prozaik a filozof Elie Wiesel i jeho nadace.

„Nenalezl jsem důkazy, které by dokazovaly, že v JPMorgan někdo Madoffovy podvody záměrně kryl,“ prohlásil prokurátor Preet Bharara. Lidé z banky však podle jeho poznatků měli indicie, že s Madoffovým podnikem není vše v pořádku. Mohli podvod včas odhalit. Své dílčí informace však neposkládali dohromady, na případu nespolupracovali.Podvod tak zůstával zašantročený v byrokracii megabanky, kde měl Madoffův podnik účty už od roku 1986.

Stav věcí, jak je prokurátor popsal, dokládá e-mailová korespondence dvou zaměstnanců JPMorgan ze dne Madoffova zatčení. Citoval z ní deník The Wall Street Journal. „Nemůžu říct,“ psal zaměstnanec z oddělení due diligence kolegovi analytikovi, „že by mě to překvapilo. Tebe ano?“ Analytik lakonicky odpověděl: „Ne.“

Prokurátor si na adresu JPMorgan neodpustil jízlivou, ale pravdivou poznámku. „Když byl v sázce její zisk, banka si dokázala spojit informace a k tomu sehnat další. Když měla plnit svou zákonnou povinnost, už tak horlivá nebyla.“

Sám Madoff o svém vztahu s bankami a regulátory mluvil v rozhovoru z vězení v Severní Karolíně se zpravodajkou The New York Times: „Věděli to [jak Madoff Investment Securities fungují], ale řídili se heslem ‚jestli děláš něco špatného, my o tom nechcem vědět‘.“

Říkali mu Bernie

Za shovívavým přístupem k Madoffovi byly nejspíš jeho kontakty s politickou a finanční smetánkou. Madoff, předseda správní rady NASDAQ – největšího elektronického burzovního trhu v Americe, měl otevřené dveře k zákonodárcům, bankéřům i vládním regulátorům. Říkali mu Bernie.

Mimochodem, Madoffova neteř, odpovědná ve firmě za dodržování federálních regulací, se vdala za auditora Komise pro burzy a cenné papíry (SEC). Tento auditor měl jistý čas Madoff Investment Securities na starost.

Analytik konkurenční investiční firmy z Bostonu Harry Markopolos od roku 2000 komisi překládal matematické rozbory. Které naznačovaly, že za Madoffovými stabilními a vysokými zisky je buď nelegální využívání interních informací z trhu (insider trading), nebo že Madoff pro investory pořádá „výlet letadlem“. Komise tomu nevěnovala patřičnou pozornost.

Avšak zpět k JPMorgan. Tato banka za liknavý přístup k Madoffovi zaplatí víc než 1,7 miliardy dolarů. Platit bude i za urovnání žalob u civilního soudu. FinCEN od ní dostane 350 milionů dolarů. Urovnání hromadné žaloby investorů vyjde banku na 218 milionů dolarů a 325 milionů pošle JPMorgan likvidátorovi Madoffovy investiční společnosti.

Většina těchto peněz poteče do dvou fondů, z nichž budou vyplaceny oběti Madoffových kejklí. Po započtení pokut a odškodného, jež zaplatí JPMorgan, tam bude přes 13 miliard dolarů, to jsou tři čtvrtiny ze ztrát vyčíslených na 17,5 miliardy.

Investoři vesměs přiznávají, že v tak dobrý výsledek před pěti lety nedoufali. To je jeden z mála světlých bodů chmurného příběhu největší zpronevěry v amerických dějinách.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Jégl

Pavel Jégl

Před listopadem 1989 vystudoval automatizaci a robotiku na ČVUT. Psal do samizdatu a do šuplíku. Po volbách v roce 1990 zastupoval ve Federálním shromáždění Občanské fórum. Poté absolvoval stáž v USA a... Více

Související témata

bank secrecy actbernard madofffincenharry markopolosjpmorgankomise pro burzy a cenné papíryletadlomadoff investment securitiesnasdaqPonziho schémasec
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo