Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
3. 1. 2014
 28 905

Americké akcie, zlato, dluhopisy, bitcoiny, nebo snad nemovitostní trh? Oslovili jsme přední české finanční analytiky a ekonomické experty, aby vám poradili, kam v roce 2014 investovat peníze, co zpovzdálí sledovat a na co si dát pozor.

Očima expertů: Investiční tipy na rok 2014

Na finančních trzích byla v loňském roce stále patrná nervozita, přesto se dalo leckde vydělat. Nebo alespoň výhodně nakoupit. Výrazný nárůst zaznamenaly nejen akcie ve Spojených státech a v Japonsku, ale i v řadě dalších světových zemí. Pražská burza mezi růstové bohužel opět nepatřila. Je ovšem optimismus z vývoje na světových akciových trzích i nadále na místě, nebo už rostoucí tituly dosáhly stropu a čeká je jen sestup? A pokud, bude postupný, nebo to bude pád do hlubin? Své kroky jistě pořádně zvažují i investoři do zlata, těm s méně spekulativní povahou letošní výkyvy ceny blyštivé komodity moc radosti nepřinesly. Neuvěřitelný investiční potenciál v roce 2013 ukázala také virtuální měna bitcoin. Její hodnota se postupně vyšplhala až do nebes, odkud ji však koncem roku sestřelila Čína. Bitcoin ale i letos určitě zůstane oblíbenou investicí minimálně mnoha spekulantů po celém světě. Na jaké trhy a oblasti se však zaměřit, aby naše investice nebyly jen spekulací připomínající hru v kasinu? Investiční analytici a poradci se shodují na jednom – peníze diverzifikujte, nesázejte na jedinou kartu a nevěřte na snadný zisk jako z pohádky. A pokud chcete mít z investic opravdovou radost, nezapomeňte investovat také do sebe a svých nejbližších. To se totiž vždy vyplatí.

Kde by zajímavé investiční příležitosti hledali odborníci ze světa financí? Jaké oblasti, obory a trhy se podle nich v letošním roce vyplatí sledovat?

Pavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

pavel sobíšek
-
+8
+

V příštím roce bych se určitě vyhnul investicím do dluhopisů, které jsou obecně nadhodnocené. Pokud nepůjdou dobře dluhopisy, je to šance pro akcie, protože investoři jednu z těchto tříd aktiv preferovat budou. V rámci akcií bych sázel na cyklické obory, pro Evropu pak nejvíc výrobu zboží dlouhodobé spotřeby. Sledovat se vyplatí akcie emerging markets, které nejspíš zahájí rok s horší výkonností než akcie vyspělých zemí, jejich čas ale během roku přijde.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
-
+8
+

Investorských příležitostí bude zase celá řada. Osobně mám rád „vyklesané“ tituly, fundamentálně podhodnocené. Proto jsem se zaměřil v roce 2013 například na Nokii a Veolii. Pro rok 2014 jsem si prozatím vybral ČEZ, coby ošklivé káčátko. Ten totiž „vyklesaný“ je, fundament je ale silný. Vyvádět peníze se z něj už snad taky tolik nebudou. Dostavba Temelína se minimálně o několik let odloží. Nejspíš bude snaha zrušit současný tendr a zadat nový, takový, který umožní nějakou dotaci či garanci. Dividenda je velmi slušná a lze předpokládat, že vydrží. Cena elektřiny sice velmi poklesla, ale to se promítlo do ceny akcií ČEZ. Kapitálové investice v dalších letech výrazně poklesnou, cash flow bude velmi silné. No, a kdyby si náhodou někteří politici všimli kolonky nerozdělený zisk, třeba dojde i k mimořádné dividendě (děravému státnímu rozpočtu se bude hodit každá korunka). Energetický sektor sice není v nejlepší kondici, domnívám se však, že nejen v energetických koncepcích dojde k výrazným změnám. Při případném návratu nejistoty a nedůvěry v bankovní sektor bych zvážil návrat do Erste a Komerční banky. Zájem bych začal projevovat při cenách 4xx u Erste a dvojkou by musela začínat cena u Komerční banky. Na dnešních cenách je to gambling. A tomu se nevěnuji.

Aleš Tůma

finanční analytik Partners

Aleš Tůma
-
+8
+

Klidně bych si vsadil na růst tržeb a zisku Agrofertu, ale ten bohužel zatím není na burze. Mnohé banky ve svém ročním výhledu věští skvělý rok evropským akciím, které jsou oceněné levněji než ty americké, jež pokořily historická maxima. Evropské státy toho ale zatím moc neudělaly pro zvýšení svojí konkurenceschopnosti. Dlouhodobě tedy pořád věřím relativně víc USA než evropskému socialismu. Poměrně levné jsou i akcie emerging markets, na druhou stranu taková Čína má ve finančním systému pořád ještě dost kostlivců ve skříni. Na závěr tip, který se v roce 2014 rozhodně vyplatí: neberte moc vážně ankety expertů, dopředu stejně nikdo nic s jistotou neví.

Jan Traxler

privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Jan Traxler
-
+8
+

Určitě se vyplatí sledovat přední akciové trhy, ovšem na rozdíl od optimistických růstových předpovědí z úst centrálních bankéřů já sázím na pokles cen akcií v USA a v Německu. Určitou méně rizikovou alternativou mohou být také reverse bonus certifikáty, kde k úspěchu stačí, aby ceny akcií dále nerostly.

Osobně hodně věřím na střednědobém horizontu jaderné energii. Jsem přesvědčený o tom, že se Japonci na rozdíl od Němců začnou chovat ekonomicky a obnoví provoz v jaderných elektrárnách. Cena uranu by posléze začala růst. Na očekávaném růstu ceny uranu lze snadno vydělat nákupem akcií těžařů.

S cenou zlata silně manipulují velké banky, takže těžko lze odhadnout její krátkodobý vývoj. Ale věřím, že ve střednědobém horizontu bude cena zlata opět růst. K investici i zde preferuji akcie těžařů, protože to je s trochou nadsázky investice do zlata s úrokem.

Očekávám problémy eura a posílení amerického dolaru. V roce 2014 by se paradoxně mohlo dařit také státním dluhopisům v USA. Úrokové sazby těžko porostou, a pokud na akciových trzích zavládne panika a americká ekonomika bude bojovat s deflací, investoři se vrátí k „bezpečnějším“ dluhopisům.

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
-
+8
+

V první řadě bych byl velmi opatrný, jelikož se domnívám, že při současném ocenění většiny finančních aktiv je riziko výrazné ztráty poměrně vysoké. Myslím, že se v tomto prostředí všeobecného optimismu vyplatí být opatrný, a proto bych se akciím obecně raději vyhnul, i když samozřejmě existuje šance, že kvůli pokračujícímu kvantitativnímu uvolňování akcie a ostatní riziková aktiva dál porostou. Přesto i na akciovém trhu existuje několik zajímavých sektorů, a to zejména těch, které si procházejí cyklickou krizí, a jsou tak poměrně levné. Mám na mysli například těžaře uhlí, nebo uranu. Za zajímavé považuji také americké dluhopisy, jejichž výnosy koncem roku vystoupaly nad tři procenta. Další růst výnosů (pád ceny dluhopisů) může být pro americkou ekonomiku nebezpečný a domnívám se, že dlouhodobé úrokové sazby již příliš prostoru k růstu nemají. 

Aleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Aleš Michl
-
+8
+

Stále věřím firmám ze Silicon Valley – sektor big data/modelováni dat a z nich tvořené predikce. 
Pak se mi líbí region MINT - Mexiko, Indonésie, Nigérie, Turecko (možní nástupníci BRIC). Ještě bych k nim možná přidal i Maroko.

A co v roce 2014 sledovat? Bude to dámská volenka – Marine le Penová a Janet Yellenová. Zaměřil bych se především na čtyři věci:

  • Květnové volby ve Francii do Evropského parlamentu. Národní fronta, krajně pravicová strana Marine le Penové se ve Francii koncem roku 2013 poprvé umístila na čele žebříčku volebních preferencí. 
  • Nezaměstnanost mezi mladými na jihu Evropy.  Přes padesát procent mladých bez práce znamená dvě věci. Buď se svolají přes Facebook a udělají revoluci, nebo prchnou pryč.
  • Data. Ještě víc budeme ťukat do formulářů, Wordu a Excelu data a „někam“ je odesílat. Budeme zřizovat ještě víc profilů, „uploadovat“ fotky a rozhlašovat vše možné, „tweetovat“ chcete-li. Modelování těchhle dat a informací a hlavně tvoření predikcí z nich bude revoluce v IT, podobně jako Tesla dále změní autoprůmysl nebo břidličný plyn energetiku.
  • Velká dluhopisová bublina. V únoru Janet Yellenová převezme americkou centrální banku Fed. Kdyby se ekonomiky dostávaly z problémů (zrádný kondicionál), pak porostou úrokové sazby a dluhopisové fondy. Tam kde máte úspory, mohou zahučet. Proti tomu je nějaká intervence ČNB z konce roku 2013 tintítko. Proto je třeba zajít do banky, které věříte, a poradit se. Základem je diverzifikované portfolio. 

PS: O osud Evropské unie se jinak nebojme, první půlrok jí předsedají Řekové.

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
-
+8
+

Nechali byste si od někoho poradit?

Před dvěma lety jsem doporučoval investice do titulů amerického bankovnictví, před rokem zase do japonských akcií. Oba tipy vyšly. A vlastně bych je mohl uvést i jako doporučení pro rok 2014. Primárně však uvedu jiný tip, a sice akcie amerických korporací. Ekonomika Spojených států totiž v roce 2014 s velkou pravděpodobností dále poroste poměrně svižně (hlavně tedy v porovnání s uplynulými, krizovými léty; podle některých odhadů by mohla růst tempem až tří procent ročně, tedy nejrychleji od roku 2005). Nechme nyní stranou, do jaké míry je tento růst opodstatněný fundamentálně, a do jaké míry je projevem bezprecedentně expanzivní měnové politiky. Ta zůstane bezprecedentně expanzivní i v roce 2014, jelikož omezení programu odkupu dluhopisů, k němuž došlo na sklonku roku 2013, zdaleka ještě není zpřísněním měnové politiky, ale „jenom“ prvním a poměrně opatrným snížením její pomyslné míry rozvolněnosti – a ta zůstává extrémní. Zrovna tak jako USA, zdá se, poroste poměrně svižně i svět jako celek. Velké americké korporace, které těží z růstu poptávky jak ve své domovině, tak z růstu poptávky ve zbytku světa, kde mají své pobočky, dcery a divize, čeká tedy pravděpodobně slušný rok. Investice do akcií multinacionálních korporací se sídlem v USA a s vysokou tržní kapitalizací je podle mě dobrou investiční příležitostí pro rok 2014 – i přesto, že americké burzy už zřejmě neporostou tak strmě jako v roce 2013. Důležité ale je, že porostou.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akciealeš michlaleš tůmaalternativní měnybitcoinčezdluhopisyemerging marketsersteinvesticejan traxlerjaroslav brychtajaroslav šurakomerční bankakryptoměnylukáš kovandanokiapavel sobíšekpražská burzaveolia
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo