Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

To nevymyslíš: Nejuhozenější příběhy peněz 2013

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
31. 12. 2013
 12 906

Kousající bankomat, výhra milionového jackpotu dva roky po sobě, tuňák za 34 milionů korun nebo zlato ukryté na záchodě. Nic z toho není nemožné. Pojďme si společně připomenout ekonomické kuriozity roku 2013.

To nevymyslíš: Nejuhozenější příběhy peněz 2013

Ve světě peněz, včetně těch vašich, se i letos přihodila spousta věcí, které člověku náladu zrovna nezlepšily. Jmenovat můžeme třeba zvyšování daní, zánik největší družstevní záložny, hrátky České národní banky s korunou, hrozící krach dolů OKD, výrazné snižování úrokových sazeb u spořicích účtů, vysokou nezaměstnanost, mnoho předražených státních zakázek bez výběrového řízení či prudký propad ceny zlata. Ale v ekonomických rubrikách zpravodajských agentur se i letos našlo také mnoho kuriozit, nad kterými se člověk musí aspoň pousmát.

Vzpoura strojů!

  • K nelítostnému souboji lidí a strojů nedochází jen na filmových plátnech, ale i ve skutečnosti. Vyprávět by o tom mohl majitel zmrzlinářství v německém Hagenu, který se soudí s düsseldorfskou bankou Targobank kvůli jejímu bankomatu. Ten ho prý při výběru peněz kousl do ruky a způsobil mu dlouhou pracovní neschopnost. Němec kvůli zlomenému prstu, pohmožděninám a řezným ranám po bance žádá tučné odškodné.
  • Mnohem přátelštější byl bankomat polské banky PKO v Toruni, který klientům přes sedmnáct hodin vyplácel dvakrát víc peněz, než si žádali a než jim bylo odečteno z účtu. Kamerový systém banky zachytil, že někteří zákazníci se ke štědrému bankomatu vrátili během dne hned několikrát. Nejpilnější přitom byli dva policisté v uniformě, kteří výběr peněz zopakovali dokonce třiatřicetkrát.   
  • S neobvyklou reklamací se setkali rakouští výrobci robotického vysavače. Jeden z jejich zákazníků se na ně totiž obrátil s žádostí o vrácení peněz kvůli tomu, že jeho robotický vysavač spáchal sebevraždu. Čtyřiačtyřicetiletý muž nechal svého mechanického pomocníka luxovat kuchyňskou linku. Ten už měl ale nezáživné práce zřejmě dost a proto se vydal na varnou desku, kterou aktivoval, a po pár minutách se uškvařil. Mohutný dým zachytily požární hlásiče a tak se svědkem neobvyklého odchodu ze světa naštěstí stala i jednotka hasičů.
  • Finanční krize zacloumala i se segmentem luxusního zboží, jak dokazuje situace řeckého klubu majitelů vozů značky Ferrari. Sdružení Ferrari Club Hellas totiž od roku 2008 přišlo o drtivou většinu svých členů. Vysoké poplatky za členství v elitním klubu je dnes v celém Řecku ochotno platit jen jedenáct majitelů luxusních italských bouráků.

Tuňák i housle z Titaniku: Kdo dá víc?

  • Milovníci aukcí si v roce 2013 přišli na své. V listopadu vydražila aukční síň Sotheby’s diamant Pink Star za 68 milionů švýcarských franků (přibližně 1,5 miliardy korun). Jedná se o nejvyšší sumu, která kdy byla za diamant zaplacena. Šedesátikarátový diamant vytěžila v Africe v roce 1999 firma De Beers, která je producentem diamantů s největšími příjmy na světě.
  • Ve stejném měsíci padl i aukční rekord v oblasti uměleckých děl. Newyorská aukční síň Christie’s totiž vydražila triptych britského malíře Francise Bacona Tři studie Luciana Freuda za 142,4 milionu dolarů (zhruba 2,9 miliardy korun). Baconův obraz překonal dosavadní aukční rekord z loňského roku, kdy se Výkřik malíře Edvarda Muncha prodal za necelých 120 milionů dolarů. Z rekordu mají jistě radost i majitelé síně Christie’s, kteří si podle agentury DPA na poplatcích spojených s aukcí Baconova díla přišli na 15 milionů dolarů.
  • Rekord letos padl i v tradiční tokijské aukci tuňáků. Mořská ryba o váze 222 kilogramů se v lednu prodala za neuvěřitelných 155,4 milionu jenů (přibližně 34,3 milionu korun). Tuňáka vydražil prezident společnosti Kiyomura Kijoši Kimura, jehož firma provozuje síť restaurací Sushi-Zanmai. Kimura podle zpravodajské agentury sice přiznal, že je cena poněkud přemrštěná, prý chtěl ale tímto krokem především povzbudit Japonce a dát jim signál, že je finanční krize u konce.
  • Po celém světě se v tomto roce vydražila spousta dalších kuriózních předmětů. Například housle kapelníka z Titaniku (27 milionů korun), starý počítač Apple (13 milionů korun), archivní čínský čaj (2,6 milionu korun), bílé lanýže (2,5 milionu korun) nebo vlasy rockera Micka Jaggera (120 tisíc korun).

Už jste někdy vyhráli v loterii?

Milion? Bába Tutovka se může jít klouzat!

  • Řady dolarových milionářů se letos rozšířily i díky loteriím. Ve Spojených státech získali dva výherci předvánočního jackpotu sázkové hry Mega Millions 636 milionů dolarů (přibližně 12,7 miliardy korun). Podle agentury Reuters jde o druhou nejvyšší výhru historie sázkových her v USA. Jackpot se vyšplhal do závratné výše kvůli obrovskému zájmu lidí, kteří na poslední chvíli stáli dlouhé fronty před obchody s tikety. 
  • Výrazné přilepšení k důchodu získala čtyřiaosmdesátiletá Američanka, která v květnu v loterii Powerball vyhrála 590 milionů dolarů (kolem 12 miliard korun). K výhernímu tiketu se přitom podle svých slov dostala tak, že ji před sebe u přepážky sázkové společnosti pustila žena, která se v tu chvíli musela věnovat svému malému dítěti.
  • Důchodce z Calgary, který letos v loterii vyhrál 40 milionů kanadských dolarů (zhruba 755 milionů korun), se rozhodl tyto peníze věnovat na charitu. Televizi CBC to vysvětlil tím, že se mu dosud vedlo i beztak dobře, měl úspěšnou firmu, postaral se o sebe i své potomky a víc peněz prý k životu nepotřebuje.
  • Loterijní společnosti Florida Lottery jistě udělal radost neznámý výherce 16 milionů dolarů, který si svou výhru nevyzvedl ani půl roku od slosování. Podle pravidel tím totiž jeho výhra propadá. Jedná se o nejvyšší nevyzvednutou výhru od roku 2003, kdy stejným způsobem propadlo 53 milionů dolarů.
  • O neuvěřitelném štěstí může hovořit muž z Orlanda, který vyhrál jackpot v loterii hned dva roky po sobě. Poté, co v roce 2012 vyhrál bezmála deset milionů dolarů, se rozhodl sázet dál. Letos v srpnu pak byla opět tažena jeho čísla, takže si na své bankovní konto připsal další tři miliony dolarů.

Šok! Poctivý taxikář

  • Členové úklidové čety našli v říjnu na toaletách v letadle na letišti v bangladéšské Dháce 280 zlatých cihliček v celkové hodnotě 28 milionů korun. Na lince letící z Dubaje se prý chystala kontrola celní správy, o které se podle policie musela osoba převážející pašované zlato nějakým způsobem dozvědět. Nezbývalo jí tedy nic jiného, než se drahocenného nákladu zbavit a zachránit se tak alespoň před vězením. Jak si to ale s neúspěšným pašerákem zlata vyřídili majitelé cihliček z řad místního podsvětí, je však otázka…
  • Oči z důlků musely lézt rodičům dětí z řeckého města Ioánnina. Jejich ratolesti si totiž hráli dětské hry se skutečnými penězi. Dohromady měly v pytlíku přes 43 tisíc eur. Posléze se zjistilo, že děti peníze objevily ve zchátralém domě na okraji města. O peníze se přihlásila důchodkyně, která před třemi lety kvůli strachu z hospodářské krize vybrala veškeré úspory v bance a ukryla je v neobydlené ruině v sousedství. Starou ženu určitě nepotěšilo, že se dětem při svých hrách podařilo značnou část bankovek znehodnotit.
  • O tom, že by se na všechny taxikáře nemělo pohlížet jako na nepoctivé bandity, se přesvědčil starší manželský pár z německého města Würzburg. Na cestu z banky si totiž manželé objednali taxi, a když vystoupili, zapomněli si ve voze tašku s 250 tisíci eury. Když si toho taxikář po necelé půl hodině všiml, zavezl tašku plnou peněz zpět jejím majitelům. Poctivec dokonce odmítl přijmout nálezné, na které má podle zákona právo, a nechal si zaplatit pouze 12 eur za projetý benzin.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

aukcebankomatkuriozityloterie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo