Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Očima expertů: Největší zklamání a největší radosti roku 2013

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
27. 12. 2013
 15 319

Jak se za ekonomickými a politickými událostmi roku 2013 ohlížejí analytici Aleš Michl a Pavel Sobíšek, ekonom a žurnalista Lukáš Kovanda, advokát Tomáš Sokol, zástupce odborových svazů Vít Samek a řada dalších osobností, se dozvíte v posledním letošním vydání naší pravidelné rubriky Očima expertů.

Očima expertů: Největší zklamání a největší radosti roku 2013

Rok 2013 začal v České republice hodně divoce. Prezident Václav Klaus při svém novoročním projevu vyhlásil rozsáhlou amnestii, jíž prominul tresty 111 tisícům lidí. V prvních přímých prezidentských volbách následně zvítězil důchodce z Vysočiny Miloš Zeman. V půlce června došlo k velkému politickému zemětřesení. Policie zadržela několik politiků, zástupců Úřadu vlády a vojenských zpravodajských složek. Aféra vyvrcholila demisí předsedy vlády Petra Nečase. Nová „vláda odborníků“ premiéra Jiřího Rusnoka sice důvěru poslanců nezískala, kvůli rozpuštění Sněmovny však mohla zemi dovést až k říjnovým předčasným volbám. V těch zabodovalo zejména politické hnutí miliardáře Andreje Babiše ANO 2011, které získalo 47 mandátů. Předsedovi vítězné ČSSD Bohuslavu Sobotkovi se podařilo ustát stranický puč vedený Michalem Haškem a tak mohla následovat vyjednávání o budoucí vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Zástupci koalice slíbili, že v roce 2014 nebudou zvyšovat žádné daně. Na konci listopadu vyvolala pořádný rozruch Česká národní banka, která se rozhodla oslabit kurz koruny.

O zajímavé politické a ekonomické události nebyla v roce 2013 nouze ani v zahraničí. Americké ministerstvo spravedlnosti zažalovalo ratingovou agenturu Standard & Poor’s kvůli chybnému hodnocení rizik u hypotečních cenných papírů před začátkem finanční krize. Hrozící státní bankrot Kypru musela zažehnat až tučná půjčka Evropské unie v podobě deseti miliard eur, navíc se ale také bezprecedentně sahalo dokonce i na bankovní vklady u místních bank. V dubnu zaznamenala cena zlata nejprudší propad za posledních 30 let. Čínská měna se poprvé dostala mezi deset nejobchodovanějších měn světa. Ukázala to zpráva Banky pro mezinárodní vyrovnání plateb. V německých volbách do Spolkového sněmu suverénně zvítězila strana CDU-CSU kancléřky Angely Merkelové, kterou podpořilo úctyhodných 42 procent všech voličů. V listopadu se kurz virtuální měny bitcoin poprvé přehoupl přes hranici 1000 dolarů. Ještě na začátku roku se přitom bitcoin obchodoval za 17 dolarů.

Významných – pozitivních, ale i negativních – událostí se v roce 2013 samozřejmě odehrálo podstatně víc. Rozhodli jsme se proto oslovit osobnosti ze světa financí, aby se s námi ohlédly za uplynulým rokem a vybraly, co jim v oblasti podnikání, byznysu, hospodářství, politiky a ekonomiky udělalo největší radost a co pro ně naopak bylo největším zklamáním…

Lukáš Kovanda

ekonom a žurnalista

Lukáš Kovanda
-
+8
+

Ohlížím-li se zpět za rokem 2013, zcela zásadní událostí v České republice byl pochopitelně pád vlády. Mám z něj rozporuplný pocit. Nečasova vláda zjevně nebyla z těch nejkompetentnějších a zvláště zvyšování rozličných daní, zejména pak DPH, k němuž se uchýlila v ekonomicky náročné době, považuji za fatální omyl jak z hlediska ekonomického, tak i politického. Pokud v současnosti odpočítáváme poslední měsíce života ódéesky, ba určitý čas i ryzí české pravice, toto byl pověstný hřebíček do rakve. Takže z pádu Nečasovy vlády bych mohl mít vlastně radost, agónie pravice byla alespoň o rok kratší. Ale nemám. Radost, to je příliš silný výraz. Čím delší čas od pádu vlády uplývá, tím malichernějšími, a snad i vykonstruovanějšími shledávám důvody tohoto politického otřesu. Státní zástupci a vyšetřovatelé, kteří kauzu dozorují a vyšetřují, dosud nepřišli s ničím, čím by byl pád vlády v mých očích zcela ospravedlněn. Přece jenom – pád vlády je pád vlády čili událost, jež tak či onak poznamená každého z nás, a jakkoli opravdu nemám příliš důvodů se Nečasovy vlády zastávat, její konec se mi jeví zatím spíš jako jedno z viditelných vyústění zápasu určitých nepříliš viditelných mocenských skupin. Říci, že jsem touto situaci zklamán, je zatím též příliš silné. Zklamán budu, pokud se v dohledné době státní zástupci „nevytasí“ s něčím, co by tak klíčový politický otřes objektivně opodstatnilo.

Vít Samek

vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů

Vít Samek
-
+8
+

Jsem optimista, nezklamalo mě skoro nic, protože mi bylo zřejmé, že za minulé vlády se k růstu a vyšší zaměstnanosti nemůžeme dopracovat. Restrikce a úspory mohou sice někdy mít smysl, ale dokážou ekonomiku zpomalit a nakonec třeba i zastavit. Proto jsem přivítal zvolení prezidenta Zemana i předčasné volby jako šanci pro tuto zemi vydat se obdobně jako v sousedních zemích na trajektorii růstu, který by mohl snížit nezaměstnanost, rozsah šedé i černé ekonomiky a vrátit důvěru lidem v budoucí prosperitu.

Pavel Sobíšek

hlavní ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek
-
+8
+

Radost mám ze stabilizace dluhové krize v eurozóně. Před rokem či dvěma se jak na běžícím pásu objevovaly prognózy o konci eura, nyní na takový scénář žádný investor nespekuluje. Zklamáním je pro mě ekonomický výkon Česka, které, ač neprošlo lokální finanční krizí, ekonomicky zaostalo za všemi sousedy. Částečné vysvětlení spočívá v orientaci české ekonomiky na automobilový průmysl, což je cyklický faktor, který nám nyní začíná naopak pomáhat. Na zaostávání ale nesou vinu i politické reprezentace svými nekompetentními zásahy.

Tomáš Sokol

advokát

Tomáš Sokol
-
+8
+

Nevím o ničem, co by mi v oblasti podnikání, byznysu, hospodářství, politiky a ekonomiky v tomto roce udělalo „největší“ radost. O zklamání ale taky nelze hovořit, to je na můj vkus příliš emotivní, a tedy iracionální reakce. Ostatně, kde jsou hlupáci a závistivci, je třeba počítat se vším. Jako nepěkný trend doby bych zmínil chování některých politiků a některých politizujících soudů. Jedni i druzí deklarují averzi vůči věřitelům a jejich „nepěkné deviaci“ trvat na zaplacení dluhu. A dokonce  i s náklady, které vymáháním vznikly. Zejména, jde-li o více stejných pohledávek, mohou se všichni ztrhat hnusem. Politici vyhrožují omezením pravomocí exekutorů a soudy začaly snaživě nepřiznávat věřitelům náklady řízení. Dokonce ex post, tedy u pohledávek vzniklých a případně koupených v době, kdy se věřilo, že pravidla hry lze měnit jen dopředu. Nikoliv retroaktivně. Prostě opět je ideologie nad zákon. Primárně to dopadlo na ty, kteří s takovými pohledávkami obchodují, což je ostatně hřích největší. To, že tenhle byznys někomu nevoněl, ale pro mne není dostatečný důvod k takovým  justičním zvěrstvům. No a do budoucna to povede k zdražení spotřebitelských úvěrů a služeb, do jejichž ceny bude nutno zakalkulovat náklady na vymáhání dluhů.

Petr Hampl

sociolog a podnikatel

Petr Hampl
-
+8
+

Radost mi udělal růst malých pivovarů. Navzdory všemu státnímu nepřátelství a regulacím jsou Češi tak šikovní, že dokázali vytvořit nové odvětví se spoustou pracovních míst. Zklamáním je příliš pomalý nárůst šedé ekonomiky. Pro statisíce lidí, kteří jsou dnes bez práce a v nejbližších pěti letech pro ně nová místa nevzniknou, je totiž šedá ekonomika jedinou šancí.  Snad se více zadaří příští rok.

Aleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Aleš Michl
-
+8
+

Radost mi dělají továrny a podniky klientů – je úžasné, když vypadnete z kanclu a zajedete do fabriky a vidíte super podniky. Kroutíte pak hlavou nad tím, jak můžou být tak dobří s tak nefungující a neefektivní vrcholnou státní správou jakou tady máme.

Mikuláš Šveda

majitel sítě směnáren eXchange

Mikuláš Šveda
-
+8
+

V roce 2013 mi udělalo radost opravdu jen málo věcí. A určitě mezi nimi není nic z oblastí, na které se dotazujete. Naopak, zklamání se nám ve všech zmiňovaných oblastech v roce 2013 dostalo hojnost. Nemá cenu se v tom pitvat, ať na sebe nepřenášíme špatnou náladu. Myslím, že Sókratés to vystihl vcelku trefně: „Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce, a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.“  Na toto téma doporučuji přednášku Františka Koukolíka. Ale ono každé letadlo jednou doletí, když mu dojde palivo…

Richard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Richard Siuda
-
+8
+

Radost mi v oblasti hospodářství a byznysu udělalo to, že se nestal žádný významný průšvih. Neočekávám žádná dramatická zlepšení, stačí mi, když nedojde k dramatickému zhoršení. Samozřejmě mě trápí neustále bující byrokracie a bobtnající regulace přicházející z Evropské unie.

Jaroslav Šura

investor a podnikatel

Jaroslav Šura
-
+8
+

Osobně mě potěšilo výrazné zhodnocení portfolia, naopak nepotěšila povodeň, která zasáhla jednu z našich firem, a to, že mi žena odrbala panameru. Obecněji mě nepotěšil výklad práva v naší demokracii, že je aplikace práva pro dolní lid jiná než pro ty v nejvyšších patrech, je snad jasné každému. Přesto i mě překvapili na svobodě pánové Rath, který byl chycen za ruku s obřím úplatkem, a jak slíva nacucaný Janoušek, který slepé spravedlnosti úspěšně uniká, až unikne. Také jsem zklamán z politiků, kteří svojí činností prohlubují dluhovou krizi dalšími a dalšími státními deficity. Co mě ale letos velmi potěšilo, je to, že si extrémistická levicová strana bude muset na spoluvládnutí ještě chvíli počkat.

Jaroslav Brychta

šéf analytického týmu X-Trade Brokers

Jaroslav Brychta
-
+8
+

Největší radost mi udělalo dění kolem bitcoinu a ostatních kryptoměn. Považuji tento rok za velký posun ve snaze o decentralizaci peněz a platebního styku. Velkým překvapením pro mě pak byl tolerantní postoj některých vlád a regulátorů nebo dynamika komunity developerů a podnikatelů, kteří se věnují zkvalitnění protokolu a propagaci bitcoinu. Největším zklamáním, i když částečně očekávaným, je pro mě postup centrálních bank, které dál přifukují bublinu na finančních trzích a tisknutím peněz umožňují vládám udržovat neudržitelné.

Radim Dohnal

analytik Saxo Bank

Radim Dohnal
-
+8
+

Čí pohled na minulý rok je vám sympatický?

Radost: Radosti trhy letos mnoho nepřinesly. Jistě, že trhy přináší příležitosti, a tak je jasné, že vždy se dá vydělat, a tedy i v roce 2013 mnoho klientů a investorů zbohatlo. O tom ale tato otázka asi není. Co lze označit za zdravý vývoj, je významný přesun portfolií klientů (jak přímo, tak nepřímo přes podílové fondy) z dluhopisů do akcií, komodit a forexových trhů. Je zřejmé, že nízké výnosy dluhopisů nejsou pro tuto skupinu investorů dostatečně atraktivní.

Zklamání: Na trzích málokdo rád vidí historická maxima mnoha akciových trhů za současně velmi špatných makrodat, tady jde zřejmě pouze o doklad účinnosti měnové politiky na finanční trhy a slabé účinnosti na reálnou ekonomiku. Dalším zklamáním (byť do značné míry očekávaným) je postupující socialismus v celé Evropské unie, kde téměř každé nové nařízení nebo směrnice dále potlačuje svobody podnikání a konání. Zklamání je jistě častým hodnocením mnoha investorů na pražské burze, kde v roce 2013 dále silně klesal kurz akcií ČEZ a NWR. Telefónica získala nového majoritního vlastníka, který často svoje firmy ovládne úplně, nebo je stáhne z trhu. Tedy brzy zřejmě odejde další emise z burzy.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Aleš Michlbitcoinbyrokraciedanědluhyekonomikaeuroevropská unieinvesticeJaroslav BrychtaJaroslav ŠurakryptoměnyLukáš KovandaMikuláš ŠvedaPavel SobíšekPetr HamplRadim DohnalRichard Siudastátní dluhTomáš SokolVít Samek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo