Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tři záhadné návyky „úspěšných“, které prostě nedávají smysl

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
9. 8. 2013
 8 322

Elita bývala vždycky poněkud výstřední. O špičkách i „špičkách“ současnosti to platí jakbysmet.

Tři záhadné návyky „úspěšných“, které prostě nedávají smysl

V redakci jsme mudrovali, co bylo dřív: stylizované portréty podnikatelů a konzultantů, nebo univerzálně použitelné obrázky „successu“ ve fotobankách pro média? Kdo se po kom opičí? Nepřišli jsme na to. Zato jsme se ale shodli, že jsme ani jeden z těch radostných výjevů nikdy neviděli naživo – ačkoliv je úspěšní i „úspěšní“ dělají ve svých webových prezentacích podezřele často:

1. Skáčou do výšky

Snad je to tím, že přirozeně šťastní lidé řvou, hrozí rukama a ve vytržení padají na kolena, takže na fotkách vypadají poněkud debilně:

Nejspíš proto se vymyslelo tohle důstojněji vypadající klišé:

A jak víte ze sportovních přenosů: kdo neskáče, není Čech. Takhle tedy hopsá „infopodnikatel“ a sultán Milionového impéria David Kirš. Tajemství úspěchu? Rozepnutý poklopec vás posune výš!

2. Vysedávají s notebookem na pláži

Písek. Voda. Horko. Ještě sklenku červeného vína a hrst kočičích chlupů a seznam největších likvidátorů počítačové techniky by byl kompletní.

Nedává to přeci žádný smysl. Past vedle pasti. K tomu na vás praží slunce. Na displej je sotva vidět. Do vody nemůžete, protože byste museli notebook nechat ležet nehlídaný na dece. Nedá se pořádně pracovat – ale ani neodpočíváte, přestože jste na místě, které je k tomu stvořené. Platíte tisícovku za noc na hotelu, jen abyste se rozčilovali nad datovou schránkou. Takhle si představuju peklo. Patnáct set facebookových fanoušků projektu Podnikání z pláže to má ale naopak:

Těžko se jim divit, když podle fotobanky štěstí vypadá jako notebook plný písku:

Kiršův recept je přisypat ještě trochu trávy:

3. Strkají si peníze do úst

Taky vám maminka říkala, že peníze do pusinky nepatří – dokonce že si máte po placení vždy umýt ruce? Proto taky žádné peníze nemáte, vy lúzři! Zacyklily se vám smyčky a finito. Naštěstí je tu ale Jiří Vokáč Čmolík a jeho Neurorestart, který vás naučí po chuti rozeznat americké dolary od filipínských pesos:

Poněkud doslovně převzaté přísloví „put your money where your mouth is“, které bych radši přeložil jako „když o něčem tolik básníš, tak do toho taky vraž peníze“. Ale to není ostuda, problém s tím soudě dle fotobank mají i rodilí mluvčí:

Jiřího Vokáče Čmolíka jsem se e-mailem zeptal, zda doporučuje peníze před skousnutím dezinfikovat. Neodpověděl. Úspěšní si svá největší tajemství nechávají pro sebe.


Žerete peníze? Dobrou chuť a příjemné zažití!

Studie o tom, jak špinavé jsou peníze, které denně bereme do ruky, vznikají často za podpory vydavatelů platebních karet. Ovšem zároveň je provádějí instituce tak úctyhodné, že není možné jen tak jejich výsledky smést ze stolu. Tak na sklonku loňského roku zkoumali vědci z Oxfordu evropské bankovky. Zjistili, že na průměrné bankovce žije 26 000 bakterií, prý dostatečný počet ke vzniku infekce. Z blíže neurčených příčin jsou nejšpinavější švýcarské franky a dánské koruny.

Američtí vědci se zabývají veselejšími stránkami života, těmi, které by úspěšným i „úspěšným“ snad mohly být bližší: vědci Massachusettské univerzity ve studii z roku 2009 tvrdí, že devadesát procent peněz, které jsou v USA v oběhu, nese stopy kokainu.

A ještě jedna studie. Vyberte si sami, jestli jejím výsledkům chcete věřit. Vznikla v roce 2012, sponzoroval ji výrobce mýdla a provedla London School of Hygiene & Tropical Medicine. Pro přesnost: na vzorcích peněz posbíraných v Londýně. Každá sedmá bankovka byla podle laboratoře kontaminována fekálními organismy: escherichií Coli, streptokokem fecalis, enterokokem.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

bankovkydavid kiršhygienajiří vokáč čmolíkmarketingpodnikáníživotní styl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo