Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Analýza: NWR – výnosná spekulace, nebo sázka na červenou?

Jan Traxler
Jan Traxler
15. 7. 2013

Nízká cena akcií NWR láká spekulanty k nákupům. Někteří profesionálové už ale otevřeně říkají, že počítají s krachem firmy.

Analýza: NWR – výnosná spekulace, nebo sázka na červenou?

Nejhorší možnou investicí v roce 2013 byly v České republice akcie společnosti New World Resources. Cena akcií NWR od začátku roku spadla o 80 procent. Také cena dluhopisů vydaných touto společností klesla silně pod nominální hodnotu. Mnozí z mých klientů se na mě obrací, zda už není vhodná doba k nákupům. Ačkoliv běžně si libuji v investicích do firem, kterým zatéká do lodi, obávám se, že tahle kocábka se s velkou pravděpodobností potopí.

Vývoj ceny akcií společnosti New World Resources na pražské burze

Vývoj ceny akcií NWR 

Zdroj: NWR

Odbyt klesá, ztráta se prohlubuje

Za poklesem ceny akcií stojí pochopitelně špatné hospodářské výsledky z posledních dvou reportovaných kvartálů. V prvním čtvrtletí roku 2013 skončila společnost New World Resources ve ztrátě 80 milionů eur (tj. zhruba dvě miliardy korun). Pokud by zbylé tři kvartály dopadly obdobně, vygenerovala by rekordní ztrátu 320 milionů eur, což je pro představu polovina stávající účetní hodnoty firmy a o 40 procent víc než aktuální tržní hodnota firmy.

Osobně však očekávám, že výsledky za druhý kvartál, které budou zveřejněny 22. srpna, budou ještě horší než za kvartál první. Hlavní odběratelé firmy balancují na pokraji bankrotu. Například firma Evraz na léto přerušila výrobu. Spekuluje se však o tom, že už možná natrvalo. Provoz tím pádem omezuje také ArcelorMittal, hlavní dodavatel Evrazu a hlavní odběratel koksovatelného uhlí od NWR. Společnost NWR ztrácí odbyt a rozhodně se nemůže spoléhat na to, že se situace v dohledné době zlepší. Hutní průmysl se celosvětově potýká s nadprodukcí. Odstrašujícím případem je zejména Čína.

Jaromír Krišica, tiskový mluvčí společnosti Evraz Vítkovice Steel, však tyto spekulace odmítá: „Provoz ocelárny společnosti EVRAZ Vítkovice Steel, a. s., bude přerušen od 1. 7. do 21. 7., důvodem je dostatečné předzásobení polotovary pro výrobu tlustých plechů. Následně od 22. 7. do 4. 8. budou zaměstnanci ocelárny čerpat plánovanou dovolenou. Plánovaný rozjezd ocelárny je tedy 5. 8.,“ říká Krišica.

Vývoj tržeb a zisků společnosti New World Resources

Hospodareni NWR 

Zdroj: FINEZ Investment Management, NWR

NWR bude muset rozprodávat majetek

Firma se samozřejmě snaží omezit těžbu a snížit provozní náklady. Ale domnívám se, že to zdaleka nebude stačit. I třetí kvartál tohoto roku bude s velkou pravděpodobností silně ztrátový. NWR bude muset začít rozprodávat majetek, protože nemá dostatek hotovosti. Jenže tímto majetkem zároveň ručí u části dluhopisové emise. Prodejem nějaké části firmy by společnost dala záminku věřitelům požadovat předčasné splacení zajištěných dluhopisů. A to by byl v podstatě poslední hřebíček do rakve. Je velkým otazníkem, zda se firmě podaří přesvědčit věřitele, aby jí dali ještě šanci.

Společnost NWR se opravdu velmi rychle potápí. Silný propad akcií je v tomto případě zcela oprávněný. Však také Bank of America snížila v červnu cílovou cenu akcií NWR na necelých šest korun za akcii, což leckomu připadalo šílené. Ale možná se velmi brzy této ceny dočkáme. Přestože takto velký pokles může svádět ke spekulativním nákupům domněle podhodnocené akcie, tentokrát je podle mého názoru riziko totálního krachu velmi vysoké. Svým klientům doporučuji držet se od NWR raději dál.

Obavy z bankrotu rostou

Mé obavy sdílejí i někteří analytici. „Vysoký výnos dluhopisů odráží obavy věřitelů z ukončení fungování společnosti,“ uvádí Jiří Raška z Fio banky. Martin Kujal spravující fond J&T Bond více méně již počítá s tím, že NWR zkrachuje. Přesto však v portfoliu fondu malou pozici dluhopisů NWR drží, protože jejich ocenění dle jeho názoru již odpovídá likvidačnímu zůstatku firmy. „Věříme, že aktivy zajištěný dluhopis NWR splatný v roce 2018 oslabil pod svou fundamentální hodnotu a to i v případě nejhoršího scénáře – likvidace společnosti,“ uvádí Kujal. Já jen dodám, že tento aktivy zajištěný dluhopis se nyní obchoduje zhruba za 65 procent nominální hodnoty dluhopisu.

Na druhou stranu Michal Semotán spravující fond J&T Opportunity naopak nakupuje aktivy nezajištěné dluhopisy NWR splatné v roce 2021, které se nyní obchodují zhruba za 43 procent nominální hodnoty. „Očekávám na rozdíl od některých jiných investorů dodržení závazků NWR,“ uvádí Semotán. Jak vidíme, názory odborníků se liší. Každopádně budoucnost firmy NWR je značně nejistá. Můj názor je, že firma zkrachuje.

Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieArcelorMittaldluhopisyEvrazinvesticeJiří RaškakomodityMartin KujalMichal Semotánnwrpražská burzauhlí
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo