Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Investiční chyby: Vstupujete do exkluzivních klubů vysokých výnosů bez rizika

Martin Tománek
Martin Tománek
20. 6. 2013
 5 110

Tenhle text mohl být v našem seriálu o investičních chybách klidně první. Jde totiž o chybu snad nejrozšířenější. Každý sice slyšel, že investice, která by zaručovala vysoký výnos a přitom byla zcela bez rizik, neexistuje. A přece se vždycky najde dost těch, kteří uvěří, že existuje výjimka. A že oni tu výjimku našli. Jsou vyvolení.

Investiční chyby: Vstupujete do exkluzivních klubů vysokých výnosů bez rizika

Investiční chyby: bezmezně věříte expertům
Investiční chyby: podléháte davovému šílenství
Investiční chyby: přehnané sebevědomí
Investiční chyby: milujete jednoduché příběhy. Jako je ten o emerging markets

Investiční riziko není lidem příjemné. Mnozí se obávají divokých výkyvů akciového trhu, a proto se radši spokojí se spořicími účty, stavebním spořením nebo státními dluhopisy. To je sice z dlouhodobého pohledu prohraný boj s inflací, na druhé straně lze pochopit, že některé spíše zajímá „return of money“ než „return on money“. Investoři požadující vyšší výnosy vědí, že musí podstoupit vyšší riziko a musí tolerovat občasné nepříjemné poklesy a někdy bohužel i ztráty.

A nakonec tu jsou vyvolení. Lidé, kteří se domnívají, že lze dosáhnout vysokého výnosu při nízké míře rizika. Velice dobře slyší na různé exkluzivní nabídky, měsíční výnosy, zaručené investice a životní příležitosti. Jak by se vám líbil třeba dvacetiprocentní roční výnos při velmi nízké míře rizika? Nebo garantovaný dvouprocentní měsíční výnos? Proč ztrácet čas s nějakými penzijními nebo podílovými fondy, proč ztrácet nervy na akciovém trhu, když se na důchod můžete zabezpečit mnohem výhodněji? Jistě, není to pro každého. Ostatní lidé buď neměli štěstí a nikdo je nepozval do elitního klubu investorů, případně jsou příliš hloupí, aby výhody takového investování pochopili. Nebo prostě pomalí a nevšimli si v čas, že právě teď je tu cosi nového, něco, co tu ještě nebylo...

Bohužel, nic takového jako oběd zdarma prostě neexistuje, a v investičním světě už vůbec ne. Přesto se občas setkáte s lidmi, kteří vám budou tvrdit opak. Uveďme pár příkladů.

S Aldonou milionářem snadno a rychle

Aldona (později Germael SE) byla firma, která fungovala na principu Ponziho schématu (letadla). Ve svých materiálech uváděla, že „půjčuje peníze bankám za cca 17 až 22 % na 70 dní“ a svým klientům potom vyplácí „8 až 12 % za 70 dní, podle výše vkladu klienta“. Firma potom potenciální klienty informovala, že roční výnos může dosáhnout až 80 procent a že „výhodou smlouvy je jistota a garance výnosu“.

V dokumentu potom najdeme věty, které mají u klienta vzbudit důvěru a pocit exkluzivity. Dočteme se, že Aldona funguje na českém trhu více než dvacet let, je naprosto ojedinělá u nás i ve světě, spolupracuje se stabilními bankami s vysokým ratingem, veškeré vklady má pojištěné u Lloyds a nechybí ani poznámka o dohledu České národní banky. Občas se setkáme s nějakým cizím a nesrozumitelným termínem, jako jsou „IBT Short Cash vklady“, které mají patrně vytvořit iluzi odbornosti. Poznámky o tom, že klíčová osoba firmy je přítel knížete Lichtenštejna a svobodný zednář snad ani nepotřebují komentář.

Zdá se vám to všechno přitažené za vlasy? Správně, ale bohužel vidina vysokého výnosu podle dostupných informací přilákala 1700 lidí, kteří firmě svěřili přibližně miliardu korun. Zpočátku vše fungovalo a klientům se skutečně vyplácely výnosy. K výplatě ovšem nedocházelo díky investicím, ale přirozeně díky dalším vkladům důvěřivých lidí. Letadlu došlo palivo začátkem roku 2012, kdy už firma nebyla schopná zvládnout stále častější požadavky klientů na výplatu peněz.

A letíme dál

Dostáváme se k dalšímu potenciálnímu letadlu. Jedna firma nabízí „nákup a prodej PRIBORových bodů“ a slibuje měsíční výnosy od dvou procent. Údajně se jedná o stabilní investici s nízkou mírou rizika a vklad je (opět) zajištěn. V materiálu se dočtete, že tato zázračná a téměř bezriziková investice byla dosud dostupná pouze úzké skupině klientů a nyní se můžete zapojit i vy, stačí poslat alespoň dvacet tisíc korun. Vůbec nevadí, že je z materiálu úplně jasné, že jeho autor ani neví, co to PRIBOR vůbec je.

Na českém trhu se pohybuje různých pochybných subjektů víc. Sice se nemusí vždy jednat o letadlo, ale všechny mají jedno společné: slibují to, co nemůžou splnit. Například firma zabývající se prodejem zlata na svých stránkách ještě nedávno uváděla, že pouze zlato je věčné a že dlouhodobě přináší výnos kolem patnácti procent ročně. Fakt, že zlato v dlouhodobém horizontu pouze víceméně drží krok s inflací a je historicky dost volatilní, je asi nedůležitý. A nakonec tady máme firmu, která se zabývá prodejem podílových fondů. Údajně pouze ona „zakládá účty přímo u fondové společnosti“ a za to si vezme jen pár desítek tisíc korun nad rámec klasického vstupního poplatku. V jednom dokumentu zaslaném klientovi uvádí, že „u akciových fondů lze dlouhodobě očekávat výnos v rozmezí 12 až 25 % ročně“. To je samozřejmě zcela mimo realitu a navíc se většinou klientovi zapomene říct, že musí počítat s nějakými náklady fondů. Nehledě na to, že klient vždy dostane balíček fondů zaměřených na rozvíjející se trhy, protože přece všichni víme, že rostou. A takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Vždycky to samé

Všimněme si ve výš vypsaných příkladech jistých podobností. Klientovi se nabízí nějaký exkluzivní produkt nebo služba, kterou nenajde nikde jinde, přislíbí se mu vysoké výnosy a buď nízká, nebo žádná rizika. Klient většinou obdrží dokument, ve kterém najde příběh o tom, jak se vydělávají peníze, pár neznámých a nesrozumitelných slov, pár dobře srozumitelných čísel (20 nebo 50 procent) a případně nějaké hezké grafy historické výkonnosti.

Prodáno.  

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Martin Tománek

Martin Tománek

Vystudoval politologii na Univerzitě Hradec Králové, kde také vedl kurz mezinárodní politické ekonomie. Pracuje jako portfolio manager v Partners investiční společnosti. Věnuje se školení investičních... Více

Související témata

akcieAldonaderivátyGermael SEinflaceinvesticeinvestiční chybyinvestiční rizikopodílové fondyvýnosy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo