Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Minimální kuchyně za 3610 korun: A navždy sbohem, konzervy!

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
8. 2. 2013

Potřebujete jen pekáč a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček – a podle statistik uvaříte 82 procent jídel.

Minimální kuchyně za 3610 korun: A navždy sbohem, konzervy!

Co potřebujete k tomu, abyste doma zvládli připravit většinu receptů z nejlepších kuchařek? Mýtoboreckou otázku si jako první položil amatérský kuchař Matt Maroon a zodpověděl ji tak napůl: potřebujete toho málo, nějaké hrnce a tak. S tím jsem se nespokojil.

Do tabulky jsem proto zaznamenal vybavení zmíněné u všech receptů z Pokladů české kuchyně Romana Vaňka a u šedesáti náhodně vybraných z Basic cooking a Basic vařejní po asijsku. Nejsou to ty nejvíc nóbl kuchařky, zato pokrývají vše důležité z české i světové kuchyně a upřednostňují poctivé tradiční postupy před vyklápěním konzerv. Celkem jsem takhle rozložil 195 pokrmů, mezi kterými nechybí svíčková, řízky, velikonoční beránek, paella, chilli con carne a flambované banány.

Zjistil jsem, že Maroon měl pravdu. I milovníci dobrého jídla si vystačí s málem. Nevěříte?

Studentská kuchyně: stačí na 68 receptů (35 %)

I s naprosto skromnými prostředky můžete připravit desítky klasik, jako třeba hovězí roštěnky na houbách a dezert žahour. Chce to ale dobré načasování a několikeré mytí nádobí. Obejdete se totiž bez trouby a pekáče, postačí vám jediná plotýnka a jediný hrnec, jediný nůž, prkénko a sítko. Navíc stačí dokoupit druhý rendlík a zvládnete uvařit o sedm jídel víc anebo nebo připravit tříchodové menu s polévkou.

Minimální dostačující kuchyně: zvládnete s ní 159 receptů (82 %)

Potřebujete troubu a jeden pekáč, dvě plotýnky a dva hrnce, pánev, dvě prkénka a dva nože, paličku, metličku, šťouchadlo, síto, struhadlo a pařáček. Také na tenhle arsenál stačí studentský rozpočet a studentský byt. I ten tedy můžete provonět jelením hřbetem s glazírovanými kaštany nebo nadívanou křepelkou s bramborovou kaší.

Užitečné drobnosti a spotřební materiál

Do podkladů jsem nezaznamenal četnost vařeček, naběraček a obraceček, ty totiž stojí pár korun a potřebujete je skoro u všech receptů. Stoprocentně se vám bude hodit taky nerezová mísa, škrabka na zeleninu, utěrky a otvíráky lahví a konzerv. Dlouhodobě se vyplatí mlýnek na pepř a brousek nebo brusný kámen, snad i váha nebo aspoň odměrka. Ze spotřebního materiálu nezapomeňte na pečicí papír, provázek a alobal.

Kdybyste pro kompletní vybavení (bez spotřebičů) vyrazili do jednoho nábytkářského a jednoho nádobářského gigantu, zaplatíte tři a půl tisíce:

Zapékací/servírovací mísa s úchytkami

499 Kč

Hrnec s poklicí, nerez ocel – 10 l

499 Kč

Hrnec s poklicí – 5 l

299 Kč

Pánev – 32 cm

399 Kč

Ohebné kuchyňské prkénko – 2×

59 Kč

Nůž – 17 cm

249 Kč

Nůž – 14 cm

179 Kč

Palička na maso

129 Kč

Metlička

59 Kč

Šťouchadlo

79 Kč

Síto

79 Kč

Struhadlo

49 Kč

Napařovací vložka

199 Kč

Nerezová mísa

69 Kč

Utěrka – 4 ks

49 Kč

„Kuchyňské náčiní“ (s obracečkou, vařečkou, naběračkou a děrovanou lžící)

129 Kč

Škrabka

79 Kč

Otvírák na konzervy

29 Kč

Vývrtka s otvírákem

39 Kč

Mlýnek na pepř

99 Kč

Brousek

149 Kč

Rukavice chňapka

59 Kč

Pečicí papír

34 Kč

Provázek na pečení

59 Kč

Alobal

39 Kč

Celkem

3610 Kč

Co k tomu, když nejste úplní minimalisté?

Do sta procent receptů zbývá mixér, mlýnek na maso, vál a váleček, hmoždíř a formy na bábovku, beránka a cukroví. Rodiče malých dětí a kulturisté se bez mixéru obvykle neobejdou, čistě matematicky se ale nemusí tisícikorunová investice vyplatit. Dovolí vám totiž udělat jen deset dalších jídel, přičemž některé omáčky můžete servírovat i „rustikálně“ nepomixované. Když raději dokoupíte vál a váleček, mlýnek na maso a hmoždíř, zvládnete hned o tucet receptů víc a pak o jeden další s každou novou formou na těsto.

Proč nekupovat odšťavňovač a proč si nepřát svíčkovou

Samozřejmě tím vším netvrdím, že byste měli mít takovouto minimalistickou kuchyni. Moje malé gastronomicko-ekonomické bádání má tři závěry. Za prvé: pokud nebudete utrácet za jednoúčelové stroje, jako je topinkovač nebo odšťavňovač, můžete kuchyni vybavit za tři až čtyři tisíce, s hlídáním slev i levněji – a uvaříte v ní skoro všechno. Za druhé: na studentský byt nebo na chalupu stačí rendlík a pár věcí k němu dohromady za patnáct stovek – a navždy sbohem, hnusné a drahé konzervy.

A nakonec za třetí: pokud do kuchyně chodíte jen mýt nádobí, rozmyslete si, zda si ještě někdy přát k nedělnímu obědu svíčkovou s karlovarskými knedlíky a vídeňskou roštěnou. Na jejich přípravu totiž padne rekordních devět kusů náčiní.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

kuchyněmatt maroonspotřebičevařenízdraví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo