Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Pavel Kohout: Dluhopisy: Koupit? Držet? Opustit?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
6. 2. 2013

Jakou perspektivu pro investory mají české dluhopisy nebo dluhopisové fondy? Analytik Pavel Kohout je má za poněkud předražené. Zde přinášíme jeho stručnou analýzu.

Pavel Kohout: Dluhopisy: Koupit? Držet? Opustit?

Podívejme se na následující tabulku, která ukazuje výnosy do doby splatnosti českých státních dluhopisů. Tabulka ukazuje, jaké výnosy lze očekávat u dluhopisů příslušné doby splatnosti.

České dluhopisy, výnos do splatnosti 

Zdroj: Patria.cz 

Například, pokud bychom 1. února 2013 koupili státní dluhopis s kuponem pět procent a splatností dne 11. dubna 2019, mohli bychom počítat s výnosem 1,36 procenta per annum.

Moment – mám pocit, že neslyším žádný jásot, žádné radostné výkřiky, žádné ovace. Jak je to možné?

Pochopitelně žertuji. Jásot nad nominálním výnosem o hodnotě 1,36 procenta ročně bych vskutku nečekal, tím spíše, když inflace za posledních dvanáct měsíců dosáhla podle Českého statistického úřadu hodnoty 3,3 procenta.

A teď si představte, že investujete do dluhopisového fondu s celkovým poměrem nákladů (TER = Total Expense Ratio) o hodnotě třeba jedno procento. Z beztak chabého výnosu máte náhle „černou nulu“.

Může být bohužel ještě hůře. Pokud úrokové sazby vzrostou, cena dluhopisů poklesne. Cena podílového listu dluhopisového fondu by poklesla rovněž, neboť ceny podílových listů se počítají z tržních cen cenných papírů v portfoliu.

Příklad. Mějme výše zmíněný dluhopis, jehož parametry zadáme do excelovské funkce PRICE. Postupujeme tak, že nejprve zadáme parametry dluhopisu do excelovské tabulky. Ve druhém kroku zadáme funkci PRICE podle následujícího vzoru:

Ceny dluhopisů: excelové praktikum 

Výsledek: daný dluhopis má při tržním výnosu 1,36 procenta per annum tržní cenu 121,46 procenta nominálu (neboli 121,46 Kč za každou stokorunu investovanou v nominální hodnotě.)

Zvolna řadit zpátečku

Jinými slovy, pokud bychom koupili daný dluhopis za nominální hodnotu, těšili bychom se z kurzového zisku o hodnotě 21,46 %.

To byla dobrá zpráva. A nyní ta špatná. Pokud by náhle vzrostly tržní výnosy dluhopisů, poklesla by jejich cena odpovídajícím způsobem.

Naštěstí pro majitele dluhopisových fondů a dluhopisů samotných momentálně absolutně nic nenasvědčuje možnosti růstu úrokových sazeb. Není třeba panikařit. Za rok nebo za dva ode dneška však situace může být jiná.

Dejme tomu, že výnos do doby splatnosti „našeho“ dluhopisu vzroste během jednoho roku jen o málo, na dvě procenta per annum. Cena dluhopisu poklesne o 5,6 procenta: tak to vyplývá z finanční matematiky.

Pochopitelně, že cena dluhopisu by mohla ještě o něco málo vzrůst, pokud by výnos do doby splatnosti ještě dále poklesl. To je však velmi nepravděpodobné, už jen proto, že základní sazba České národní banky je na úrovni 0,05 procenta a pod nulu pravděpodobně nepůjde (teoreticky by to samozřejmě nebyl problém, ale jisté drobné technické potíže tomu brání.)

V každém případě, dluhopisy české vlády nyní (a) neposkytují atraktivní úrokové sazby; (b) jsou zatíženy rizikem poklesu ceny.

Ano, lze tedy hovořit o tom, že dluhopisy jsou poněkud předražené.

Doporučené závěry?

  • Není nutné podléhat panice: trh se nezhroutí během nejbližších týdnů nebo měsíců;
  • Přesto je lepší postupně snižovat investiční pozice v dluhopisech a dluhopisových fondech;
  • Lepší perspektivu skýtají smíšené fondy a dluhopisové fondy s rizikovou složkou (korporátní dluhopisy), neboť zde je možné stále ještě očekávat poněkud vyšší výnosy.
Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

Česká národní bankadluhopisové fondydluhopisyinflacePavel Kohoutpodílové fondystátní dluhopisyTERúroková sazba
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo