Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
1. 2. 2013

Měla by se Česká národní banka pokusit povzbudit českou ekonomiku oslabením koruny, nebo jsou podobné zásahy spíš kontraproduktivní? Ptali jsme se ekonomů Jana Procházky, Lukáše Kovandy, Tomáše Prouzy a dalších osobností ze světa financí.

Anketa: Ekonomika vadne. Co má dělat ČNB?

České ekonomice se vůbec nedaří. Podle nové makroekonomické predikce ministerstva financí by se měl hrubý domácí produkt meziročně zvýšit jen o 0,1 procenta, což je méně, než se čekalo. Už loňský rok byl přitom totiž ve znamení mírné recese. „Ekonomika bude v roce 2013 nadále tažena přebytkem výkonové bilance, kladný příspěvek čistých vývozů by ale měl být téměř vyvážen záporným příspěvkem hrubých domácích výdajů,“ uvádí tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Jak ale uvadající ekonomiku nastartovat? Někdo tvrdí, že by měla Česká národní banka intervencí zkusit ovlivnit kurz koruny a ještě víc tím podpořit české exportéry, kteří jako jedni z mála drží ekonomiku nad vodou. Jiní se naopak domnívají, že by v tuto chvíli umělé zásahy ze strany ČNB nepřinesly nic dobrého.

Ekonomika potřebuje dlouhodobé vize

Když už se ekonomové rozpovídají o tom, proč se českému hospodářství nedaří, míří zpravidla drtivá většina výtek směrem k vládě. Té prý chybí jasná ekonomická vize, kterou by měla prosazovat v dlouhodobém horizontu. Svými opatřeními, jako je například zvyšování daní, pak jen hází klacky pod nohy firmám a podnikatelům. To je ve spojení s neefektivní státní správou a nevýhodnými veřejnými zakázkami, kterými se zbytečně vyhazují miliardy z okna, notně demotivující.

Co si o případných intervencích České národní banky myslí odborníci, které jsme oslovili? Měla by se ČNB pokusit podpořit skomírající ekonomiku umělým oslabením kurzu koruny?

Tomáš ProuzaTomáš Prouza

ekonom

Česká národní banka by měla především mnohem aktivněji vládě ukazovat, jak její kroky dusí českou ekonomiku a jak jsou (zejména ve srovnání s okolními zeměmi) zbytečné. Neškodilo by ani, kdyby banka hlasitěji upozorňovala na přehnaně optimistické odhady růstu české ekonomiky, na kterých ministerstvo financí staví příjmovou stránku rozpočtů (a nikdy ji nenaplní). Jednorázová intervence by měla smysl jen v případě, že půjde o součást promyšleného a dlouhodobého plánu na obnovení růstu české ekonomiky – ale u současné vlády příliš nevěřím v to, že by byla něčeho podobného schopna.

Jan TraxlerJan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Myslím, že to by bylo zbytečné. Naše ekonomika nemá problém, že by čeští exportéři nedokázali cenově konkurovat zbytku Evropy. Problém je, že naše ekonomika z velké části závisí na automobilovém průmyslu a německé poptávce po polotovarech, potažmo tedy na tom, jak se Němcům daří vyvážet do Číny. Čínský index PMI indikuje, že výrobní sektor v Číně znovu roste po asi 14 měsících poklesu. To je pro českou ekonomiku důležitější než to, zda je kurz koruny 24, nebo 25 korun za euro.

Jan ProcházkaJan Procházka

generální ředitel společnosti EGAP

Role České národní banky je dobře čitelná, investoři vědí, čeho se od ní mohou dočkat, a já jsem také zastáncem této transparentní a čitelné politiky. Stabilita a čitelnost je důležitější než krátkodobý neuvážený stimul.

Vít SamekVít Samek

vedoucí právního oddělení Českomoravské konfederace odborových svazů

Všechno je lepší než současné spoléhání se na neviditelnou ruku trhu práce, evropské peníze a spoření za každou cenu. Místo neúčinného brzdění je čas zatopit pod kotlem. Je samozřejmě jasné, že možnosti národní banky jsou jen nepřímé, působí se zpožděním a mají své náklady. Povzbudit českou ekonomiku by proto měla svými aktivními kroky především vláda. Možnosti jak, naznačuje Vize ČMKOS představená v loňském roce.

Richard SiudaRichard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Myslím, že zkušenosti s intervencemi jsou takové, že přinášejí určité náklady a ve výsledku příliš nepomohou, a když, tak jen krátkodobě. Na druhou stranu, je dobře, že Česká národní banka tuto možnost v zásobě má a že ji využívá na úrovni slovních intervencí. Jak je vidět, i samotné vyjádření guvernéra může k určitému oslabení vést, což má výhodu v tom, že to žádné náklady nestálo.

Jaroslav ŠuraJaroslav Šura

makléř, investor, podnikatel

Oslabení koruny by našim exportérům zcela jistě pomohlo. Domnívám se však, že intervence České národní banky mají krátkodobý efekt a nemají valný význam. Česká národní banka nemá proti „megatiskárnám“ (FED, Evropská centrální banka aj.) žádnou šanci. Při jedné slovní intervenci pana guvernéra (jinak sympaťák a držím mu palce) koruna na několik hodin oslabila – a rychle se vrátila zpět, intervenci na truc…

Aleš TůmaAleš Tůma

analytik Partners

Koruna teď zrovna poměrně slabá je, kurz k euru nemá daleko k ročnímu minimu (pravda, možná zafungovala i pouhá verbální hrozba intervencí). O oslabení vlastní měny se dnes snaží kdekdo. Logicky se to nemůže povést zároveň úplně všem, takže vypuká takový závod ke dnu. Podobně jako různé stimulační balíčky, měnová intervence je jako dávka kokainu: krátkodobě možná ekonomiku nakopne, dlouhodobou konkurenceschopnost nezvýší. Kromě toho nejsem přesvědčen, že centrální banky jsou tu od toho, aby rozhodovaly, že zájem exportérů převažuje nad zájmem importérů. To může vybalancovat jedině trh. Česká národní banka navíc není tak silná jako její švýcarská kolegyně, která kurz franku k euru fakticky zafixovala. Efekt případné intervence by vydržel jen krátce, pak by si kurz zase dělal svoje.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

žurnalista a ekonom

Nemyslím si, že by se o to nyní měla pokoušet. Dobře to vyjádřil kolega ekonom a analytik Jarda Brychta, který připomněl, že znehodnocení měny není ve svém důsledku ničím jiným než umělým zvýhodněným jedné skupiny obyvatelstva, totiž exportérů, na úkor jiné skupiny, totiž domácností. Zatímco vývozci se těší z posílené konkurenceschopnosti na zahraničních trzích, kupní síla domácností klesá. Intervence by stála za vážné zvážení až teprve tehdy, když by příliš silná měna dopadala na vývozce tak fatálně, že by to s sebou stahovalo nejen je, ale i zbytek ekonomiky, včetně domácností. Tak tomu však zatím není.

Petr TeplýPetr Teplý

ekonom

Vůči takovéto intervenci jsem velmi skeptický, pro Českou národní banku by bylo velmi obtížné bojovat proti trhu. Když už vysocí činovníci národní banky chtějí mermomocí intervenovat na devizovém trhu a střílet tak na pohyblivý terč (sami přiznávají, že by si žádný cílový kurz ani neurčili), tak ať to využívají verbální intervence jako doposud, ty jsou totiž zadarmo. Chtěl bych upozornit na sekundární efekt takovéto intervence, tj. že slabší koruna, resp. přecenění devizových rezerv ČNB, by účetně pomohla této instituci umazat část její kumulované ztráty, jež ke konci roku 2011 činila 162 miliard korun (tj. cca 19 procent jejích pasiv). Ale to je pouze taková krátkodobá účetní hříčka, její dlouhodobý efekt může být i negativní.

Jak prohlásil profesor Oldřich Dědek, bývalý viceguvernér ČNB, v rozhovoru pro Respekt v roce 2011: „… Česká národní banka chtěla pomocí intervencí bránit korunu proti znehodnocování, se svými devizovými rezervami by si vystačila asi jen čtvrt hodiny.“Ačkoliv by se v současnosti jednalo o opačnou intervenci (tj. ve prospěch znehodnocení české koruny), ČNB by zřejmě musela intervenovat s vysokým objemem svých devizových rezerv, které v současnosti činí cca 853 miliard korun. Velmi pochybuji o tom, že by ČNB do takového rizika šla, otázka (ne)obezřetného managementu devizových rezerv a související možná manažerská pochybení ČNB v nedávné době jsou totiž veřejným tajemstvím. Proč tedy otevírat další Pandořinu skříňku?

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Aleš Tůmacentrální bankyČeská národní bankaČNBdevizová rezervaekonomikaexportintervenceJan ProcházkaJan TraxlerJaroslav Šurakorunakurzy měnLukáš KovandaPetr TeplýRichard Siudastimulace ekonomikyTomáš ProuzaVít Samek
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo