Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Investice pro rok 2013

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
18. 1. 2013

Na čem se dá v tomto roce zbohatnout? Tipy rozdávají Aleš Michl, Aleš Tůma, Jan Traxler, Tomáš Prouza a další osobnosti ze světa financí a byznysu.

Anketa: Investice pro rok 2013

Kde letos hledat zajímavé investorské příležitosti? Čeká nějaké odvětví výraznější růst? A vsadit v době nepříznivého ekonomického vývoje na osvědčené držáky, nebo se spíš přiklonit ke stagnujícím společnostem, které by však při troše štěstí mohly časem přinést podstatně větší zisk? Těmito otázkami si na začátku roku láme hlavu kdekdo. Jisté je to, že v Evropě se bude i tento rok řešit dluhová krize a žádnou z ekonomik starého kontinentu nečeká zázračný růst, zázrakem naopak bude i růst mírný. Oči investorů tak budou zajímavé příležitosti hledat především v jihovýchodní Asii, v USA, v Latinské Americe nebo na rozvíjejících se trzích afrického kontinentu.

Co se týče tuzemského trhu nemovitostí, odborníci i nadále předpokládají poklesy cen. To je celkem dobrá zpráva pro ty, kteří si chtějí pořizovat byt či dům ať na bydlení, nebo jako dlouhodobou investici, například za účelem zajištění na stáří. Tomu nahrávají i rekordně nízké úrokové sazby na hypotečním trhu. Movitější investoři pak budou jistě i nadále vkládat peníze do luxusu, tedy do segmentu, který podle studií nejlépe odolává výkyvům spojeným s krizovým obdobím.

Přečtěte si, jaké tipy nám dali ekonomové, finanční analytici a lidé z byznysu…

Tomáš ProuzaTomáš Prouza

ekonom

Pokud je to otázka na finanční investice, tak v posledních pár měsících portfolio doplňuji jednak o tzv. frontier markets a jednak o české dividendové akcie jako náhradu za spořicí účty. Pokud je to otázka na investice obecně, tak nejzajímavější investicí nejen pro letošní rok je investice do sebe, své rodiny a do zážitků, které nás někam posunou a k něčemu nás inspirují.

Aleš TůmaAleš Tůma

analytik Partners

Kde vyděláte? V roce 2013 nikde, dlouhodobě leckde. Abych to upřesnil – investování je dlouhodobá záležitost a každé portfolio by mělo zohledňovat individuální potřeby klienta a nemělo by sázet na jednu kartu. Můžu si nakrásně myslet, že v roce 2013 budou spekulativní (high yield) dluhopisy pokračovat v růstu díky poptávce investorů, hledajících alternativy k nezajímavým státním dluhopisům, a přetlaku likvidity, ale vzhledem k riziku je nesmysl takovou investici doporučit někomu, kdo chce peníze zaparkovat na jeden rok. Kromě firemních dluhopisů dávají dlouhodobě smysl akcie v ekonomikách s rozumnou hospodářskou politikou a stabilními institucemi. Z těch exotičtějších by letos by mohli investoři ve větší míře „objevit“ Rusko, kde má trh P/E pouhých 6,3 při dividendovém výnosu čtyři procenta. Ovšem je to spojeno s odpovídajícím rizikem.

Jan TraxlerJan Traxler

ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

O tom pojednává celý článek Do čeho investovat v roce 2013. Zůstávám věrný akciím, ovšem pouze po pečlivém výběru jednotlivých investic. Největší příležitosti vidím v sektoru biotechnologií a ve 3D technologiích. Dále věřím v pokračující boom těžby břidlicových plynů a ropných písků v USA, z čehož pramení zajímavé investiční příležitosti ve zpracovatelském průmyslu nebo v distribuci zkapalněného plynu. Zde si můžete prohlédnout tři akcie vhodné jako koření portfolia pro rok 2013. Myslím, že zajímavou nákupní příležitost pro konzervativnější investory představují dnes také akcie ČEZ.

Na vyvážení portfolia doporučuji klientům dluhopisy z rozvíjejících se zemí, zlato a zemědělské komodity (v roce 2013 očekávám růst zejména u cen kávy a kakaa).

Jaroslav BrychtaJaroslav Brychta

analytik X-Trade Brokers

Situace na finančních trzích má poslední dobou velmi málo společného se stavem reálné ekonomiky, v důsledku toho je dnes v podstatě většina akciových indexů ve vyspělých zemích pouhým odrazem rozpínání bilancí jednotlivých centrálních bank a snižování kupní síly papírových měn. O dluhopisových trzích pak ani nemluvě. Těm bych se vyhnul velkým obloukem, což říkám s plným vědomím toho, že další nafukování dluhové bubliny bude velmi pravděpodobně pokračovat také v roce 2013. Kvůli politice nulových sazeb a kvantitativnímu uvolňování v USA a Evropě jsou dnes téměř všechna finanční aktiva drahá a jakkoli je jejich nominální růst pravděpodobný, reálné výnosy podle mého názoru zůstanou nízké. Investování je dnes proto těžší než kdykoli předtím, ale i tak jisté příležitosti rozhodně existují. Osobně je vidím zejména v sektorech, které jsou již delší dobu pod tlakem a které si kvůli tomu, že nad nimi státy nedrží ochrannou ruku, procházejí bolestivým, avšak zcela racionálním zeštíhlením. Líbí se mi proto například američtí těžaři uhlí, kanadští těžaři uranu, nebo lodní přeprava (zejména v případě sypaného nákladu). Nakloněn zůstávám také těžařům zlata a stříbra, kteří za sebou mají složitý rok, a drahým kovům jako takovým. Ideální jsou pro mne pak takové firmy, které jsou za této situace schopny fungovat v daném sektoru s podprůměrným zadlužením a nadprůměrnou ziskovou marží.

Tomio OkamuraTomio Okamura

senátor a podnikatel

Na investice nemám poslední rok ani pomyšlení. Platí ovšem stále, že při přihlédnutí k poměru cena výkon to jsou vždy nemovitosti ve vybraných lokalitách – krize pomine, a jak se nastartuje ekonomika, rozběhne se poptávka po rekreačních objektech, bytech, rodinných domech. Určitě v každém okamžiku – a v krizi zvláště – je dobré investovat do umění. Čapek nebo Filla mohou cenově zakolísat, ale v časové ose budou vždycky jen dražší a na rozdíl od nemovitosti vám nespotřebovávají peníze ani nezchátrají. Klasické investiční nástroje – fondy a tak podobně. jsou skutečně až na konci štafety. Je tu nízký a nejistý výnos, jsou dobré maximálně pro uložení peněz v nouzi.

Aleš MichlAleš Michl

ekonom, analytik Raiffeisenbank

Mám teď v hlavě šest příběhů.

1. Voda a luxus. Rok 2013 bude o extrémech. Přesvědčte se sami, jak zdraží účet za vodu v lednu 2013. K vodárnám bych přidal do portfolia i akcie protipólu základních komodit – firmy, jako je Louis Vuitton, Richemont, PPR (Gucci)… V Číně vznikají megaměsta, jejichž obyvatelé dychtí po luxusu.

2. Samsung porazí Apple. Kdybych si měl vybrat mezi Applem a Samsungem, vsadím na Korejce. Neodepisuji Apple, líbí se mi jako firma bez dluhů, která navíc bude prodávat s vyšší marží. Je to spíše o dynamice, neboť s překvapením pro trh by mohl přijít Samsung. Jeho akcie by měly vydělat víc.

3. Firmy bez dluhů. Portfolio z akcií společností, jako je Apple, Mastercard, Red Hat (Linux) a další, generuje tolik peněz, že firmy nevědí, co s nimi. Ano, pokud by své zisky neuměly investovat, bylo by to na škodu, ale když se to umí…

4. Síť restaurací Ambiente. V Česku máme kupu úžasných podnikatelů. Tomáš Karpíšek není tolik v novinách, ale vymyslel Lokál, kam rád chodím na pivo. Další jeho skvost dostal hvězdu od Michelina. Rád bych podíl na jeho Ambiente – hlavně tu „lokálovou“ část!

5. Firmy, kterým roste marže. Úspěšná firma v roce 2013 nemusí být nutně gigant. Ale svůj produkt musí umět dobře prodat. Líbí se mi firmy, které recese nerecese, krize nekrize, dokázaly poslední roky navýšit marži.

6. Vše, co šetří čas. V roce 2013 budete mít méně času. Strašně to uteče. Vrcholní manažeři stráví tak o třicet procent více času s novými povinnostmi vůči státu. Fakt nebude čas honit se za vším. Hodně „poletí“ firmy a jejich produkty-aplikace, které dokážou čas ušetřit… Twitter, Google, Seznam, Tripadvisor… Naopak ne Facebook atd…

Tomáš MenčíkTomáš Menčík

analytik Cyrrus

Nejprve je třeba rozlišit regionální zaměření. Vzhledem k nejasnému budoucímu vývoji evropské dluhové krize by se investor měl zaměřit spíše na tituly v USA a Asii. Co se sektorového rozdělení týče, budou podle mého názoru vynikat sektory přepravní, automobilový, vybrané IT tituly, těžařské a bankovní tituly. Obecně tedy spíše cykličtější sektory. Jedním z mých favoritů jsou akcie Delta Airlines. Letecký průmysl prošel v roce 2012 ozdravným procesem, menší hráči šli z trhu, naopak ti větší posílili. Této firmě by kromě lepšího finančního zdraví měla pomoci i lepší ekonomická situace v USA poté, co se ukázalo, že dohoda mezi republikány a demokraty je možná.

Mezi IT firmami bych se bez konkrétních tipů zaměřil zejména na firmy softwarové. Obloukem bych se vyhnul výrobcům počítačů. Dobrou výkonnost by mohli vykázat výrobci televizí (Samsung, Sony), protože tento trh je na velkém vzestupu a není na něm ještě tak velká konkurence jako například na trhu s tablety. Se zlepšující se ekonomickou situací napříč celým světem bude podle mého názoru nižší tlak na bankovní regulaci a dohodnutá pravidla se budou odsouvat podobně, jako například odklad pravidla o likviditě z minulého týdne. To by mohlo pomáhat bankovním titulům, nicméně nedoporučuji jihoevropské banky. Nejslabší výkonnost pak očekávám od sektoru utilit, farmacie a telekomunikací.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

žurnalista a ekonom

Investičních příležitostí v roce 2013 bude jistě víc, ale rozhodně bych neopomíjel japonské akcie. Nová vláda premiéra Abeho zvýšila inflační cíl a napumpuje do ostrovní ekonomiky biliony jenů. Oboje může přispět k výraznému růstu cen japonských titulů a na této vlně se lze potenciálně výnosně svézt. Příležitost umocňuje i to, že Japonsko je obecně známé pro svoji již dvacetiletou stagnaci – a nálepka Japonska coby stagnující ekonomiky je mediálně velmi vlivná. Tato nálepka – sama o sobě – odradí celou řadu konzervativních těžkopádných investorů, o to větší prostor tak k potenciálně výnosnému investování zbude pro poučené investory, kteří jsou připraveni rychle reflektovat nastalé trendy.

Richard SiudaRichard Siuda

ředitel prodeje Conseq

Myslím si, že rok 2013 bude především rokem akcií, které na rozdíl od řady jiných aktiv mají stále velmi slušné ocenění a potenciál k výraznějšímu zhodnocení. Přál bych si, aby si nejlépe vedl středoevropský region, ale nejsem si jist, zda se mi toto přání vyplní. Stále dobré příležitosti lze určitě nacházet i na nemovitostním trhu.

Jaroslav ŠuraJaroslav Šura

makléř, investor, podnikatel

V září jsem čtenářům této ankety doporučoval akcie Nokie. Od té doby vzrostly o několik desítek procent, přesto se domnívám, že se i nadále jedná o zajímavou investorskou příležitost. Důvodů je celá řada, namátkou: nová várka Lumií s WP8, očekávaný nový tablet (tentokráte pod Windows RT), dohoda s China Mobile, restrukturalizace mateřské firmy i společného podniku se Siemensem, zlepšující se CF, apod. – bankrot se zkrátka nekoná. Také „shorťáci“ budou muset časem zavírat pozice…

Zajímavé zhodnocení (včetně dividend) by mohlo nastat u akcií Veolie, byť s mnohem menším potenciálem než u Nokie. Z českých akcií bych si vybral Telefóniku, s akumulací kolem 330 korun a méně. Při výraznějším propadu lze nabrat vzorek akcií ČEZ, jen je potřeba zvažovat případná rizika – dostavba Temelína, pokles ceny silové elektřiny (neplést si s cenou elektřiny pro koncové zákazníky), podezření z nevýhodných obchodů apod. Evropské banky na dnešních cenových úrovních pro mě představují příliš velké riziko. Rovněž bych nedoporučoval dluhopisy, zejména dlouhodobé. Pro konzervativce může být alternativou při dalším poklesu nákup zlatého fondu GLD s vysokou likviditou, pro zastánce fyzického zlata mohou být vhodnou volbou limitované série mincí (emise ČNB, Lunární kalendář). Zejména zlaté mince emitované ČNB v dřívějších letech lze dnes často koupit výrazně levněji než investiční mince stejné gramáže. Vyhnul bych se produktům, které jsou zatížené DPH, vysokým spreadem a nízkou likviditou (investiční diamanty, fyzické stříbro apod.).

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

akcieAleš MichlAleš TůmaAppledluhopisyinvesticeJan TraxlerJaroslav BrychtaJaroslav ŠuraLukáš KovandanemovitostiNokiaRichard SiudaTomáš MenčíkTomáš ProuzaTomio Okamurazlato
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo