Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Anketa: Koho na příští bankovku?

Ondřej Tůma
Ondřej Tůma
5. 10. 2012

Pokud by se v České republice zaváděla nová bankovka, která osobnost by na ní měla být? V dalším pokračování naší ankety jsme se na to ptali Jiřího Pehe, Tomia Okamury, Tomáše Sokola či Tomáše Prouzy.

Anketa: Koho na příští bankovku?

Pěkně uspořádaný štos bankovek má své kouzlo. A to stačí jen sledovat na plátně mafiány z gangsterek Francise Forda Coppoly a Martina Scorseseho, jaké by to teprv bylo, moci takový balíček denně potěžkávat... Bankovky jsou prima, v mnoha ohledech lepší než mince. Mince sice můžou dodat pocit plné kapsy, ale s jednou, třebas i pomuchlanou bankovkou pořádné hodnoty se člověk cítí líp než s hrstí drobáků.

Ovšem ta pořádná hodnota je problém. Kvůli inflaci bankovky (i mince) hodnotu ztrácejí. A potom začnou ztrácet i smysl. Ostatně poměrně nedávno jsme mohli vidět hned dva díly z nepravidelného seriálu, Jak Česko přichází o bankovky. 31. března 2011 jsme mohli naposledy v obchodech zaplatit papírovou padesátikorunou s vyobrazením svaté Anežky České. Další rok vám ji ještě vyměnili v každé bance, teď už jenom v bance národní. Ale to už si ji radši schovejte, třeba nabude hodnoty sběratelské. Stejný osud potkal o necelé tři roky dřív také Přemysla Otakara I. a „jeho“ papírovou dvacetikorunu. Počet českých bankovek se postupně smrskl na šest. Není to příliš málo?

Koho na novou bankovku?

V našich peněženkách se nyní střídají Karel IV., Jan Amos Komenský, Božena Němcová, František Palacký, a když se zadaří, tak i Ema Destinnová a Tomáš Garrigue Masaryk. Na sklonku socialismu byl esem peněženek z umělé kůže Bedřich Smetana, ale za daných okolností mohla potěšit i „návštěva“ Klementa Gottwalda ve výstižně jedovaté zelené barvě.

Pokud by se dnes zaváděla nová bankovka, bylo by jistě zajímavé sledovat debaty o tom, kdo na ni patří. Měl by šanci první prezident České republiky Václav Havel, nebo by spíš dostala přednost nějaká osobnost z dřívějších dob?

Předběhli jsme dobu a respondentů naší pravidelné ankety Očima expertů jsme se ptali: Kdyby se v České republice zaváděla nová bankovka, která osobnost by na ní měla být vyobrazena a proč?

Richard SiudaRichard Siuda

ekonom, ředitel prodeje Conseq

Vybral bych některého z významných zástupců vědy. Vhodným kandidátem by byl třeba Otto Wichterle.

 

 

Tomio OkamuraTomio Okamura

podnikatel, viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

Těžko říct. Pokud se mě ptáte na osobnosti, které bychom si měli připomínat, tak to jsou samozřejmě Baťové, Jan Hus, Karel IV. nebo Jan Palach. Anebo třeba Jaroslav Hašek. Všechny tyto osobnosti mimo jiného spojuje osobní statečnost a nezištná práce pro vlast.

Jiří PeheJiří Pehe

politolog

Vlastní bankovku by si zasloužil Václav Havel. Byla to vedle Masaryka nejvýznamnější česká osobnost 20. století.

 

Tomáš SokolTomáš Sokol

advokát

Jsem té zásady, že pro oslavné účely, jako jsou sochy na veřejných místech, vyobrazení na bankovkách nebo pojmenování určitého místa, se hodí pouze ti, kteří jsou již spolehlivě mrtví. Měli by být také většinově uznáváni a nebudit zásadní kontroverzi. Takových máme spoustu, namátkou uvedu třeba Jaroslava Seiferta či Václava Havla. Vhodných osobností by se ale opravdu našlo mnoho. Třeba nedávno zesnulý generál Tomáš Sedláček a další a další.

Miroslav MotejlekMiroslav Motejlek

novinář, provozovatel www.motejlek.com

Preferoval bych jména jako Heyrovský, Wichterle, Holý. Na bankovky vědci prostě patří.

 

 

Aleš TůmaAleš Tůma

ekonom, analytik společnosti Partners

Horkých kandidátů je několik, například současný ministr financí za revoluční stimulaci ekonomiky zvyšováním daní a související ekonomický experiment na živých obětech, který zcela překvapivě ukázal, že zvýšení daňové sazby nemusí vést k vyššímu výběru daně. Pokud by šlo o bankovku v nominální hodnotě řekněme nejméně 1000 kapříků, pak Roman Janoušek. Díky použití speciálního inkoustu by se při kontaktu bankovky s kokainem „lobbistovi“ rozsvítily oči. Na osmitisícovce by samozřejmě měl být jeho přítel Pavel Bém. Rubová strana této bankovky by měla být celá černá, na paměť tmy v tunelu Blanka. Dobrý nápad je také bankovka s omezenou trvanlivostí, která by držitele nutila co ji nejdříve utratit a roztočit tak kola ekonomiky. Na těchto bankovkách by se mohli střídat keynesiánští experti spříznění s ČSSD.

Patrik NacherPatrik Nacher

provozovatel serveru www.bankovnipoplatky.com

To záleží na tom, jaké hodnoty by ta bankovka byla. Pokud by to bylo v řádech korun, dal bych tam fotku našich vybraných politiků, protože ti za víc nestojí. Jinak bych ale navrhl Václava Havla nebo Tomáše Baťu, kterému by slušela nějaká částka s devítkou na konci.

Lukáš KovandaLukáš Kovanda

ekonom a novinář

Jára Cimrman. Aspoň bychom konečně viděli, jak vypadá.

 

 

Tomáš ProuzaTomáš Prouza

ekonom

Pokud by hlavním důvodem bylo uspokojení ega, tak samozřejmě současný prezident, neboť jak je vidět, švejkovský útok na něj ho neuspokojil, a někteří si dokonce dovolili si z něj dělat legraci. Ale teď vážně – bankovku by si zasloužil Václav Havel. Obávám se ale, že na to jednak ještě není dost dlouho mrtvý, a navíc by se asi obracel v hrobě. Stát se symbolem mamonu by byla ta největší ironie, která by jej mohla potkat.

Pokud by bylo potřeba volit, bezpečnou variantou by byl Antonín Dvořák, logicky navazující na „uměleckou“ řadu našich bankovek (Smetanu zřejmě diskvalifikuje účast na socialistické tisícikoruně). Ovšem vzhledem k tomu, jak se řada Čechů chová, by možná byl nejlepší variantou Švejk. A pokud by šlo o bankovku s velkou nominální hodnotou – tedy vhodnou pro úplatky – měl by na ní být Al Capone. Jako připomínka toho, že na každého jednou dojde…

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Ondřej Tůma

Ondřej Tůma

Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Studoval také na Fakultě humanitních studií v Praze a na Goethe-Universität ve Frankfurtu nad Mohanem. Má za sebou stáže v Českém rozhlase... Více

Související témata

Aleš Tůmabankovkyčeská korunainflaceJiří PeheLukáš KovandaMiroslav MotejlekPatrik NacherRichard SiudaTomáš ProuzaTomáš Sokol
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo