Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Člověče, koncepce: Pravidla deskové hry

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
24. 2. 2012

Milion za mizernou diplomku? Rozdává se právě teď v celém Česku, z veřejných rozpočtů a evropských fondů. Přisedněte k hracímu stolu, šestky na téhle kostce padají všem.

Člověče, koncepce: Pravidla deskové hry

Koncepce, generely, bílé knihy, studie, strategie, analýzy. Jeden by se zaradoval, jak Češi myslí na budoucnost. Ústecký kraj pracuje na Koncepci vnějších a mezinárodních vztahů, česká pobočka Coca-Coly připravuje Komplexní inovaci vzdělávací koncepce. V čele peletonu je samozřejmě Brno, jehož magistrát má dokonce i „ucelený koncepční dokument k tvorbě koncepčních dokumentů“ – svoji Strategii jak Brno.

Kdo by se ale poohlížel po reálných výstupech všech těch velkých vizí, ten najde jen lepenkovou krabici od společenské hry Člověče, koncepce. Uvnitř rachtá cinknutá kostka dopadající každým druhým hodem na šestku a sešitek s pravidly. Ta exkluzivně přetiskujeme:

Určeno pro hráče…

… ve věku 18 až 100 let, především z úřadů samospráv. Účastnit se ale může jakákoliv státní či soukromá instituce, která dokáže ohnout definici veřejného dobra tak, že se pod ni schová. Tedy kdokoliv kromě vařičů pervitinu – leda že by šlo o chráněnou varnu, zaměstnávající chemiky bez domova a v předdůchodovém věku.

Úvodní situace

Na hrací ploše leží raneček peněz převážně z Evropského sociálního fondu. Lze ale pracovat i se státním rozpočtem. Zdroje tu jsou.

K tomuto balíku je třeba se dostat. To je výrazně snazší a rychlejší než u starších her Člověče, zkoumej nebo Člověče, stav. Jak si totiž ukážeme, koncepci na rozdíl od vědecké práce nebo veřejné budovy nelze napadnout, protože je to prostě jen koncepce, nic neznamená a blbý není autor ani zadavatel, ale ten, kdo ji bere vážně.

Herní postup

  • Každý hráč si vybere společenský, ekologický či ekonomický problém, skutečný nebo domnělý. Typicky to je efektivita práce, „zkvalitnění řízení“ či profesní vzdělávání. Vhodná jsou i mediálně vděčná témata související s kvalitou života: volný čas, kultura nebo „zvýšení transparentnosti procesů“.
  • Problém ale nesmí být palčivý moc, aby jej nebylo nutné skutečně uspokojivě vyřešit.
  • Vybere se konzultantská společnost. Není to bezpodmínečně nutné, nicméně řetězit slova evaluace – validace – revize – adaptace do gramaticky správných (ač nesmyslných) vět v žádosti o dotaci není jednoduché.
  • Problém se řeší. Stačí při tom chodit po obvodu hrací desky a vyhýbat se políčku Občan.
  • Když mají hráči pocit, že už se nakroužili dost, zahnou s figurkou do banku, odevzdají koncepční dokument a vezmou si odměnu.
  • Vyhrává každý. Kromě těch, co to platí.

Políčko Občan

Hra je napínavější, než se na první pohled může zdát, a leckdy celý úřední odbor či úsek zásobuje příjemným vzrušením, osvěžujícím rutinní papírování.

Záludnosti Člověče, koncepce si vysvětlíme na nedávné brněnské partii, ve které se místní magistrát spolu s konzultantskou společností DHV zbytečně zapotil při cestě za osmi sty tisíci korunami z evropských fondů na „koncepci kultury“. Několikrát totiž šlápli na políčko Občan a postupně si vytáhli tyto karty:

> Občané si všimli vaší práce.
Brněnský úřad nepříjemnost poměrně dobře vyřešil tím, že mezi veřejným projednáním koncepčního dokumentu a uzávěrkou připomínek nechal jen dvě hodiny, bez uzardění to omlouvaje uzávěrkou pro vyinkasování evropských peněz.

> Odborníci upozornili veřejnost na to, že jste připravili šlendrián.
Když vás zaměstnankyně Besserova (!) ministerstva kultury před lidmi napadne, že vám v materiálu chybí metodologie, pletete si kulturu, umění a zábavu a vůbec melete nesmysly, o něčem to svědčí. Být to diplomka, autor letí z obhajoby s ostudou.

Zde ovšem přichází výhoda hry Člověče, koncepce oproti Člověče, stav a Člověče, zkoumej. Při plkání o koncepcích na rozdíl od jízdy po vratkém mostu nejde o život a na rozdíl od špatné vědy nelze nesmysly vyvrátit logicky či empiricky, protože všechno teprve ukáže budoucnost. Stačí tedy říct, že si kritizující dámy sice vážíte, ale že s ní nesouhlasíte. (Přeloženo do češtiny: vrať se do Prahy bourat Václavák, káčo.)

> Na Facebook unikl zápis z vašeho jednání, na kterém se odkopete jako bolševičtí technokraté, kterým o veřejné blaho opravdu nejde.
„Nezávislá scéna v žádném případě nesmí měnit či jinak vstupovat do předkládaného materiálu“ a další arogantní poznámky státních zaměstnanců vysvětlili panelisté jednoduše. Taková komise nikdy neexistovala a zápis z jejího jednání je nepřesný. To se považuje za hození šestky a figurka může dál putovat za milionem.

Políčko Chucpe

Jak jsme si ukázali, políčko Občan je spíš takové nepříjemné zdržení než komplikace. Aby to bylo vyvážené, hrací deska ještě obsahuje políčko Chucpe. Na tom si můžete vytáhnout následující kartičky:

> Popřete svými činy to, co říkáte v koncepci.
Brněnský magistrát si v koncepci kultury pochválil hustou síť poboček městské knihovny – a následně začal rušit pobočky. To ilustruje smysl této karty: přesunout peníze ze služeb prospěšných veřejnosti do banku pro příští kola hry Člověče, koncepce a zmást při tom protivníky.

> Apelujte na moderní slova vize, udržitelnost, konkurenceschopnost, integrace, diverzita, kvalita života, kvalita prostředí.
Tím snížíte účinek příštího šlápnutí na políčko Občan na polovinu. Lidé vám totiž nebudou rozumět, a kdyby se o to náhodou pokusili, snadno je odpálkujete: my to děláme pro vaše dobro, nevidíte?

> Vytvořte koncepční dokument pro tvorbu koncepčních dokumentů.
Tato karta otevře dveře k novým a novým kolům hry, kdy se bank opět naplní. Příkladem je zmíněná Strategie jak Brno, na kterou už se nabalily už dvě desítky koncepčních dokumentů. A další budou následovat.

Chcete hrát, ale chybí vám inspirace?

Vytvořte si koncepci s naším generátorem:

Kam dál?

Pokud nevěříte, můžete přes víkend pročíst seznam projektů na webu Evropského sociálního fondu a zkouknout záznam České televize z projednávání programu rozvoje brněnské kultury. Vítejte ve století koncepcí!

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

brnodotaceevropské fondyevropský sociální fondgenerátor koncepcíkoncepcesamosprávastátní rozpočetveřejné rozpočty
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo