Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

ODS roku 2012: Hochštapleři s ratingem A1

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
27. 7. 2012

Koalice „rozpočtové odpovědnosti“ není odpovědná ke svým voličům – ale ke svým věřitelům. Uvěřitelné ideály ODS schází už dlouho, poslední týden z ní ale přesto padá brada.

ODS roku 2012: Hochštapleři s ratingem A1

O tom, že se u moci ve všech zemích a érách pořád dokola střídají válečníci, intelektuálové a obchodníci jsem psal už loni v dubnu i letos v dubnu. Stejně jako o tom, že v Česku zrovna obchodníci střídají intelektuály. Zapomeňte na ideje, na právo a na rozum. Celá země frčí SUVčkem kolem hrobečků Havla, Dienstbiera a Motejla do míst, kde je na prodej všechno a každý.

Vlajkonoši změn? Občanská strana demokratická. Jen za poslední týden jsem měl třikrát pocit, že ty moje články snad čtou.

Na kandidátku jako do formule: zaplať a jezdi si

Nejdřív Hospodářky zjistily, že si lídři kandidátek ODS pro krajské volby za svá místa platí. Tu dvacet tisíc, tu rovnou dvě stě. Příspěvek na kampaň. Nedáš, nekandiduješ.

Budiž, je věcí strany, koho pošle do voleb. Rád bych ale ODS jako bývalý volič a zároveň fanda Formulí 1 připomněl, že i královna motorsportu už desetiletí nabízí příležitost platícím jezdcům, hejskům bez talentu a mistrovské píle, zato s bohatými sponzory, v případě Paula Belmonda dokonce rodiči. Ponaučení? Nepamatuji si, že by nějaký platící jezdec vyhrál závod. Obvykle mají dost velké problémy se vůbec kvalifikovat na startovní rošt.

Ale třeba to platícím politikům pofrčí v „době obchodní“ líp.

Blažek se bojí křiku „významných lidí“. Intelektuálové to asi nebudou

S kandidátkou ať si tedy dělají, co chtějí – horší je, že podobné principy už členové ODS vyznávají i při jmenování těch lidí, které podle zákona jmenovat musí.

Tak třeba zákon o státním zastupitelství praví: „Vrchní státní zástupce jmenuje ministr spravedlnosti na návrh nejvyššího státního zástupce.“ Nejvyšší státní zástupce navrhl Lenku Bradáčovou, takže nezbývá prostor pro dělání zagorky. To byste ovšem nesměli být Pavel Blažek: „Určití významní lidé si její jmenování nepřejí, kdybych to udělal teď, bylo by kolem toho hodně křiku,“ prozradil Respektu, proč že chce v rozporu se zákonem konkurz. A právě respekt si Blažek zaslouží: za bezelstnou otevřenost, s jakou přiznal, že když vás „významní lidé“ drží za koule, proměníte se z vysokoškolského učitele práv na největšího moravského komedianta od dob Vladimíra Menšíka.

Parta plukovníků tady nebude rozhodovat o vládě. Moody’s tady budou rozhodovat o vládě!

Posledním dílkem do skládačky přispěl sám premiér Petr Nečas. Ještě před pár týdny tloukl do stolu, že o vládě nebude rozhodovat parta plukovníků, co tehdy chtěla vyšetřovat rozdavačnou Vlastu Parkanovou. Jenže není nikým nevolená parta jako nikým nevolená parta. Minulou středu ve sněmovně už Nečas existenci svého kabinetu obhajoval v podstatě jediným argumentem: čerstvým ratingem A1 od významné agentury. „Česko je podle Moody’s bezpečný přístav.“ Nemůžeme si dovolit „odklon od této konsolidační strategie“, jako by bylo třeba dodržování vlastního programu či odstoupení nedůvěryhodné vlády, protože bychom byli penalizováni „například poklesem ratingu a podobně“. To dá rozum.

Pravda, stát díky „á jedničce“ ročně šetří miliardy na levnějších úvěrech. Zároveň se při pohledu na gigantický 105miliardový schodek rozpočtu vkrádá jedna znepokojivá myšlenka. Nečasův kabinet očividně není „rozpočtově zodpovědný“ ke svým občanům, které připravuje stále o víc: o půlku výdělků, pětinu útrat, o zbytky pochybných sociálních jistot i o ekonomický růst – zároveň jim ale nedává to, kvůli čemu jej zvolili: hospodárný stát. Vláda je rozpočtově zodpovědná hlavně k institucím, od kterých si půjčuje. Přesně takového pokorného, ájedničkového dlužníka by chtěl mít každý lichvář. „Nebojte šefíku, prachy budou zejtra. Nechtějte raděj vědět, co jsem s nima udělal a kde je teď vezmu, ale do halíře to vrátím.“

Že z těch státních zakázek a státního dluhu mají větší prospěch právě Blažkovi „významní lidé“ než nevýznamní důchodci, toho si začínáme všímat i my, kteří Nečasově vládě svými hlasy pomohli k moci. Zpovykaní tehdy nenávistí k flákačům a parazitům – netušíce, jak málo z nich nosí důchodcovské papuče a kolik střevíce na míru.

Snad tedy pěkný rating přispěje aspoň k tomu, že se pokladna ODS zahojí z přílivu dalších levných peněz a své kandidáty už příště strana nebude muset obtěžovat nedůstojným startovným.

A mimochodem: ještě před deseti lety mělo rating A1 od Moody’s i Řecko.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

idejeLenka BradáčováMoody’sODSPavel Blažekratingratingové agenturyrozpočtová odpovědnoststátní dluh
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo