Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bilancování – komodity v roce 2011

Jan Traxler
Jan Traxler
16. 1. 2012

Většina komodit v roce 2011 zlevnila, kromě masa, ropy a zlata. Nejvíc klesla cena rhodia, bavlny, kakaa, zemního plynu a cínu.

Bilancování – komodity v roce 2011

Tento článek je druhou částí novoročního ohlédnutí za rokem minulým. První část byla věnována akciovým trhům:

Tato část se zaměřuje na komodity. Autorovo loňské bilancování roku 2010 a prognózy vývoje komoditních trhů v právě uplynulém roce najdete zde:

Ropa a zemní plyn

Ropa zažila loňský rok bouřlivé období. Nejprve na jaře cena ropy prudce stoupla v důsledku občanské války v Libyi a zvyšujícího se napětí na Blízkém východě. Přes léto pak ropa zlevnila o 30 procent po zprávách o tom, že ekonomika Spojených států v prvním pololetí zpomalovala, a v obavách, že přichází další hospodářská recese.

Vývoj ceny ropy WTI (USD)

 Vývoj ceny ropy WTI (USD)

Zdroj: Finanzen.net

Na podzim už ale cena ropy opět rostla, jednak díky pozitivním zprávám o vývoji ekonomiky v USA, jednak vlivem rostoucích obav z možného konfliktu s Íránem, který by mohl zaminovat Hormuzskou úžinu a tím de facto vyřadit velkou část produkce ropy v Perském zálivu.

Naopak cena amerického zemního plynu na burze NYMEX celé druhé pololetí klesala, a zejména koncem roku výrazně spadla. Za rok 2011 tak zlevnil zemní plyn o 31 procent. Je to dáno dlouhodobým růstem produkce a zásob v kombinaci s netradičně teplým začátkem zimy na severní polokouli.

Vývoj ceny zemního plynu (USD)

Vývoj ceny zemního plynu (USD) 

Zdroj: Finanzen.net

Zlato plus deset, stříbro minus deset procent

Cena zlata až do září velmi rychle rostla, tažena stále se vyhrocující situací v předlužené Evropě a s tím spojenými obavami o možný rozpad Evropské unie, respektive společné měny. Nic však neroste do nebe, ani cena zlata. V září přišla silná korekce z 1900 dolarů za unci na 1600. I tak ale zlato od začátku roku podražilo o deset procent.

Stříbro v uplynulém roce zažilo dokonce dvě velké korekce. Poté co cena stříbra během prvních čtyř měsíců vystoupala o 50 procent z 32 dolarů až na 48 dolarů za unci, tato malá bublina ještě rychleji splaskla a během jednoho týdne spadla cena zpět na 35 dolarů. Když se cena během léta znovu vyšplhala nahoru až na 43 dolarů, přišla v září druhá velká korekce na 30 dolarů. Koncem roku se unce stříbra obchodovala za 28 USD, tj. o deset procent levněji ve srovnání s rokem předchozím.

Vývoj ceny stříbra (USD)

 Vývoj ceny stříbra (USD)

Zdroj: Finanzen.net

Průmyslové kovy zlevnily o pětinu

Ceny průmyslových kovů poklesly v roce 2011 zhruba o pětinu. Nejvíce zlevnil cín (-28,5 %), nejméně hliník (-18, 1 %). Ceny kovů kopírují slabší data o průmyslové produkci v Evropě a s tím spojené očekávání hospodářské recese v Evropě, která se může přenést i do zbytku světa. Také z Číny přišla v listopadu data o mírném poklesu průmyslové produkce.

Nižší průmyslová produkce znamená nižší poptávku po surovinách, tudíž pokud nedojde k nějakým neočekávaným výpadkům v těžbě, pak by ceny surovin měly logicky klesat. A to se přesně děje. Případná globální recese by pravděpodobně přinesla prohloubení poklesu.

Vývoj ceny kakaa (GBP)

 Vývoj ceny kakaa (GBP)

Zdroj: Finanzen.net

Zemědělské komodity – nižší ceny díky lepší úrodě

Také většina zemědělských komodit v roce 2011 zlevnila. Zdražilo pouze hovězí maso a mléko. Nejvíce klesla cena bavlny (-37 %), kakaa (-31 %) a cukru (-27 %), a to díky lepší úrodě oproti předcházejícímu roku. V případě kakaa pak sehrála důležitou roli i politická situace na Pobřeží slonoviny, jež je hlavním světovým producentem a exportérem kakaa.

Zemědělské komodity patří k nejrizikovějším krátkodobým spekulacím, neboť jejich ceny závisejí primárně na počasí. Poptávka po potravinách je velmi stabilní, ovšem strana nabídky (úroda) se může během několika málo dnů radikálně změnit. Jelikož jíst ale budeme vždy a počet obyvatel planety dlouhodobě roste, představují zemědělské komodity zajímavou dlouhodobou investici, a to především jako ochranu před inflací. Dokonce bych řekl, že lepší ochranu než zlato, jehož cena už částečně očekávání inflace odráží.

 

Změna ceny komodit v roce 2011

Hovězí
na výkrm

Nafta

Topný
olej

Mléko

Hovězí
maso

Benzín

Ropa
WTI

Zlato

21,00%

19,40%

17,30%

15,30%

13,00%

12,60%

10,80%

10,00%

Vepřové maso

Rýže

Kukuřice

Káva

Stříbro

Řepka

Sója

Oves

6,30%

4,20%

3,20%

-5,10%

-9,60%

-11,70%

-13,60%

-15,70%

Palmový olej

Pšenice

Hliník

Paladium

Dřevo

Olovo

Platina

Měď

-16,60%

-17,70%

-18,10%

-18,30%

-18,70%

-19,80%

-21,00%

-21,50%

Zinek

Nikl

Cukr

Cín

Zemní
plyn

Kakao

Bavlna

Rhodium

-24,40%

-25,20%

-27,20%

-28,50%

-30,90%

-31,30%

-36,50%

-43,00%

Zdroj: FINEZ Investment Management, OnVista, data v USD

 

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

bavlnacíncukrinflaceJan TraxlerkakaokomoditymasoPobřeží slonovinyPrůmyslové kovyropastříbrozemní plynzlato
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo