Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rating padá, forint padá. Orbán se drží

Luboš Palata
Luboš Palata
13. 1. 2012

Maďarský premiér Viktor Orbán možná dokáže využít dvoutřetinovou většinu v parlamentu k upevňování své moci. Ekonomice se však daří stále hůř.

Rating padá, forint padá. Orbán se drží

Když jsem se před několika dny zeptal jednoho budapešťského známého, s jakými pocity přivítal nový rok 2012, bral to téměř jako provokaci. „S velmi, velmi chmurnými pocity,“ odpověděl nakonec. Ani jemu, ani dalším Maďarům zprávy z počátku roku nedodaly ani trochu optimismu. A je vcelku lhostejno, zda se jedná o příznivce či odpůrce premiéra Viktora Orbána.

Maďarská měna se totiž hned po silvestru dostala na rekordní hranici 324 forintů za euro. Pro představu, jak vypadá v reálném životě pád forintu, opět jeden příklad ze života. „Když jsem sem přijížděl, tak bylo za korunu šest forintů, před rokem to bylo deset a dnes už je to nejméně dvanáct,“ říkal mi jeden maďarský známý, který před několika lety přesídlil do Prahy.

Vývoj kurzu forintu k euru

Kurz euro ku forintu 2011

Zdro:j ECB

Naštěstí od mnoha dalších Maďarů si nevzal žádný úvěr nebo hypotéku ve švýcarských francích nebo eurech, takže spí poměrně dobře. Auto, na které měl našetřeno, si však nekoupil: „Možná se budu muset vrátit pracovat do Maďarska a nikdo neví, jak to tam letos a v příštích letech bude, takže nějaké úspory si prostě nechám,“ dodal s tím, že rozhodně nebudou ve forintech.

Deficit tři, nebo třináct procent?

Z pádu forintu mají radost Slováci, kteří dnes vydělávají v tvrdých eurech. Ti vzali v prvních dnech nového roku útokem maďarské obchody. A nakupují nejen zboží ve výprodejích, ale také potraviny a alkohol – proti slovenským cenám uspoří desítky procent.

Pokles kurzu forintu vůči euru, jejž částečně pocítila i česká koruna, je však jen jedním, nikoli nejvážnějším problémem krize, do níž Orbán Maďarsko nasměroval.

Opticky sice jeho vláda šetří a deficit rozpočtu se podařilo udržet i v roce 2011 pod třemi procenty. Všichni, kdo se zabývají investicemi do Maďarska, však vědí, že se tak podařilo nikoli cestou systémových změn, ale zcela mimořádných kroků. Zabavením miliard na soukromých penzijních účtech a návratem ke stěží udržitelnému průběžnému penzijnímu systému počínaje a zvláštními daněmi v odvětvích, v nichž se nejvíce dařilo zahraničním investicím, – nekonče. Evropská komise ve středu odhadla tento „podvod“ na deset procent HDP a za rozpočtovou nedisciplínu (tedy reálný deficit třináct procent HDP) Orbána tvrdě kritizovala.

Na centrální banku si Orbán musel nechat zajít chuť

Odhaduje se, že „mimořádné zdroje“ Maďarsku dojdou už v tomto, nejpozději v příštím roce. Co bude dál, nikdo neví. Jít cestou snižování přímých daní a zvyšování nepřímých – nová maďarská DPH 27 procent je už nejvyšší v Evropě – nepůjde věčně.

Maďarsko, které zásadním způsobem znejistilo zahraniční investory a umělým kurzem na splácení hypoték poškodilo o miliardy eur maďarské dcery evropských bank, je v situaci, kdy mu už nikdo nechce půjčovat. Rating spadl do „spekulativního pásma“. Úročení desetiletých maďarských státních dluhopisů přesáhlo deset procent a stejně brutálně stoupá i suma, za níž se dají pojistit. Neúspěšné jednání Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu o podmínkách půjčky Maďarsku přidaly další temný odstín na už tak neveselý obraz maďarských vyhlídek. A už vůbec do něj veselé tóny nevneslo faktické podřízení centrální banky politickým nominantům Orbánovy strany Fidesz. Její devizové rezervy totiž představují podle některých představitelů Fideszu jeden z možných zdrojů peněz pro vládní programy či na případné splátky dluhů.

Tady ale Orbán opravdu narazil. Evropská unie i Mezinárodní měnový fond jednoznačně podmínily finanční pomoc změnou tohoto ustanovení a udržením nezávislého postavení Maďarské národní banky. Která by tak byla ve státě, jejž jinak Fidesz pevně ovládl, výjimečnou institucí. Když se před několika dny zřítil kurz forintu, naznačil Orbán opět vstřícnost...

Hra na globální kočku a maďarskou myš může pokračovat. Jak dlouho, to nikdo není schopen odhadnout. Podle některých Orbánovi dojdou peníze už příští rok, podle jiných může přežít ještě volby za dva a půl roku a nějaký čas po nich. Pak se Maďarsko, které už teď získalo pověst středoevropského Řecka, zhroutí. A Orbánova moc s ním.

 Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

deficitdluhopisyEUEvropská unieFideszforintMaďarská národní bankaMaďarskoMezinárodní měnový fondMMFratingschodek státního rozpočtustátní rozpočetViktor Orbán
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo