Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

To nejhorší, co vláda může dělat

Pavel Kohout
Pavel Kohout
2. 4. 2012

Komentátor Jan Macháček se v Dialogu ptá významných českých ekonomů na jejich názor na vládní návrhy změn v daních. Připomíná přitom, že daněmi méně sužované Polsko roste rychleji než naše země, podivuje se tomu, že se zatím nezvyšuje rekordně nízká česká daň z nemovitostí. Druhým bodem takzvaného boje se schodkem rozpočtu: jsou výdajové škrty. Vláda slibovala, že nebude snižovat platy učitelů, ale činí tak. Vzdělání je přitom pro konkurenceschopnost země klíčové. Přinášíme odpověď Pavla Kohouta.

To nejhorší, co vláda může dělat

Některé daňové kroky vlády se snad ani nedají komentovat. Omezím se na suché konstatování, že neustále šachy se sazbami a permanentní daňová revoluce je úplně to nejhorší, co vláda může dělat. Už jen dodám, že NERV s tím nemá nic společného!

Kdo se holí snáz

Daně z nemovitostí máme vskutku nízké, ale je to jen možná otázka času. Ministerstvo financí uvažovalo o jejich podstatném zvýšení již za Sobotkovy komise v roce 2002. Je obtížně představitelné, že by tento zdroj snadných příjmů zůstal navždy nedotčen.

Proč se s nimi doposud prakticky nehnulo? Možná proto, že by to byl problém pro chudáka pana Janouška, kterýžto nešťastník má nemovitostí celou sbírku. Umíte si představit tu pálku, kdyby daně z nemovitostí hmatatelně vzrostly? Totéž platí pro pana Rittiga, pana Oulického s jeho černými stavbami a pro další podobné gentlemany. Naproti tomu zaměstnanec, který dře, bere přesčasy, zvyšuje si kvalifikaci, aby měl měsíčně přes sto tisíc hrubého – nu ano, jistě, to je ta správná oběť, kterou je třeba vyždímat do mrtě.

O chlup líp než v Bulharsku

Pokud jde o Polsko: celková daňová zátěž podniků (všechny možné nasčítané daně a odvody) činí 42,3 procent – alespoň tak to spočítala společnost PriceWaterhouseCoopers za rok 2011. České podniky jsou zatíženy 48,8 procenty. Počet hodin práce, které vyžaduje plnění daňových povinností, odhaduje PwC na 325 pro Polsko, ale 557 pro průměrný český podnik. Možná to není jediný rozdíl ve prospěch Polska, ale je to rozdíl. Ach ano, ještě jedna věc. Ve Varšavě funguje skutečná burza, kam si podniky doopravdy chodí pro kapitál v nezanedbatelném množství.

V rámci EU jsou podnikové daně pracnější již jen v Bulharsku. Stěžovat si můžete v lampárně na Hlavním nádraží.

Pro zájemce o podrobnější informace lze uvést link na citovanou zprávu PwC ZDE.

Psáno pro iHNed.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

Bulharskoburzadaň z nemovitostídanědaňová revolucedaňová zátěžPavel KohoutPolskoPriceWaterhouseCooperspwcsazby daní
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo