Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Chcete prosperitu? Zrušte svátky!

Luboš Palata
Luboš Palata
27. 6. 2012

Levicový kabinet Roberta Fica hledá peníze, kde může. Zrušení dvou státních svátků by prý rozpočtu přineslo stovky milionů eur. Jenže jeden ze dvou svátků na odstřel je svátkem, který se Slovensko slavit zavázalo. Ve smlouvě nikoli s ekonomických ďáblem, nýbrž – s církví.

Chcete prosperitu? Zrušte svátky!

Většinu Čechů nechávají svátky chladnými. Neslavíme. Vlajky vyvěšují jen školy a úřady, k pomníku padlých se 8. května vypravují starostové a hrstka pamětníků, 28. října se na kladení věnců podíváme maximálně v televizi a i ten 17. listopad, oslava poměrně nedávné události, si zapálením svíčky na Národní třídě připomene jen pár stovek lidí. Vánoce a Velikonoce jsou sice svátkem slaveným masově, ale jejich obsah, to, co se vlastně oslavuje, je pro větší část národa irelevantní.

Přesto nám svátky nejsou úplně lhostejné. Je to totiž za rok slušných pár dní placeného volna navíc. V Česku jich máme dvanáct, a i když některé z nich připadnou na víkend, pořád je to v součtu aspoň týden „dovolené“. Pro zaměstnance příjemná věc, pro ekonomiku a stát drahý špás. Dvanáct státních svátků, kdy se nehýbe výroba a hospodářský život se z valné části zastaví, stojí rozpočet odhadem 120 miliard korun. Takže by je stačilo zrušit a bylo by ihned po problému s rozpočtovým deficitem.

Příliš sváteční život

V čase, kdy téměř každý evropský stát hledá nějaké úspory, je možné, že dojde i na svátky. Portugalsko ohlásilo zrušení čtyř svátků. Průkopníkem v našem regionu se stalo Slovensko, jehož premiér Robert Fico přišel před několika dny s návrhem na zrušení nejméně dvou svátků.

Prvním z nich je Den ústavy, který připadá na 1. září a v kombinaci s oslavou Slovenského národního povstání na konci srpna, byl pro velkou část Slováků důvodem, proč si na přelomu těchto dvou měsíců vzít výhodný týden dovolené.

Druhý svátek, kterému chce Fico zatnout tipec, je katolický svátek Panny Marie Sedmibolestné. 15. září, na které připadá, se Slovensko zavázalo světit společně s dalšími desíti dny v konkordátu, tedy zvláštní smlouvě mezi Slovenskem a Vatikánem.

Díky katolickým svátkům patří Slovensko společně s Německem, Portugalskem a Rakouskem k „svátečním šampionům“ Evropské unie. A Slováci na ně zřejmě nedají dopustit. Rušení svátků se stalo nejdiskutovanějším z dvacíti bodů balíku úspor, zvyšování daní a poplatků, které Ficův kabinet přichystal, aby do rozpočtu získal 1,5 miliardy eur (necelých čtyřicet miliard korun), které v něm aktuálně chybí k tomu, aby Slovensko dodrželo plánovaný tříprocentní deficit.

Ficovy argumenty jsou jasné. Jeden den státního svátku způsobuje podle propočtu slovenských vládních ekonomů hospodářství pokles výkonnosti o 0,4 procenta hrubého domácího produktu a slovenský stát sto osmdesát miliónů euro, tedy hodně přes čtyři miliardy korun na příjmové stránce.

Pokud to přepočteme na české poměry, dostaneme se právě někam k deseti miliardám na příjmové stránce českého rozpočtu.

  • Ekonomové se ale v názorech na vliv dne volna na hospodářství dost liší, Zdeněk Hrdlička z Pricewaterhouse Coopers odhaduje „cenu svátku“ na 12–15 miliard korun denně, David Marek z Patria Finance se v odhadech pohybuje o řád níž a mluví o 1,5–2 miliardách korun. A Markéta Šichtařová z Next Finance neváhá tvrdit, že o jeden státní svátek víc nebo míň, česká ekonomika by to nepoznala. [Pozn. red.]

Konkordát je svatý

O Dni ústavy (připomíná, že už na konci srpna 1992 udělali Slováci jednostranný krok, kterým v podstatě zlikvidovali Československou federaci čtyři měsíce před jejím oficiálním koncem) se větší debata nevede, ze svátku Panny Marie Sedmibolestné se ale stalo obrovské téma. Katolická církev se proti jeho rušení jednoznačně postavila.„Proč byl měl stát rušit státní svátky, ale katolická církev by takovou povinnost neměla?“ prohlásil Fico rozhořčeně poté, co se církevní představitelé ozvali. „Každý musíme nějak přispět ke konsolidaci veřejných financí.“

Jenže konkordát je konkordát, a tak slovenská diplomacie začala zkoumat možnost změny této dohody o fungování katolické církve na Slovensku. Slovenský klérus ovšem nesouhlasí ani s tím. „Jsme zásadně proti změně této smlouvy,“ uvedl mluvčí Konference biskupů Slovenska Jozef Kováčik. Proti se postavila i opozice. Bývalý šéf diplomacie a dvojnásobný expremiér za Slovenskou demokratickou a křesťanskou unii Mikuláš Dzurinda prohlásil, že otevírat kvůli něčemu takovému smlouvy s Vatikánem by bylo špatně.

Pohyblivý svátek sociálního inženýra

Premiér Fico přišel minulý čtvrtek se šalamounským řešením, které podle vládních právníků umožňuje smlouvu s Vatikánem obejít. „V zákoně bychom konstatovali, že pokud 15. září připadne na pracovní den, tak by se svátek slavil v neděli, což by znamenalo, že by byl tento svátek byl fakticky zrušený,“ uvedl předseda slovenské vlády jednání Rady solidarity a rozvoje, v níž společně zasedají s vládou i odbory a zaměstnavatelé. Není to řešení zcela originální – právě tak chce postupovat Portugalsko, dva svátky bude rušit, u dvou oslavu posune na volný den.

Dalším zvažovaným krokem z tohoto ranku – ten by šel vstříc zaměstnavatelům – by bylo podobné přesouvání všech svátků (s výjimkou Vánoc, Nového roku a Velikonoc) jako volných dnů vždy na pátek. Prodloužený víkend je totiž z hlediska průmyslových podniků vždy lepší než omezování či zastavování výroby kvůli jednomu volnému dni.

Že je to sociální inženýrství? Ano, to je, ale k tomu má Robert Fico, který byl před listopadem 1989 mladým komunistou, jaksi přirozeně blízko.

Autor je redaktor Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

církevcírkevní svátkyHDPkonkordátMikuláš DzurindaPortugalskoRobert Ficoschodek rozpočtuSlovenskosociální inženýrstvístátní svátkysvátky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo