Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Svoboda a zákazy žárovek. Kdy se nám rozsvítí?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
3. 9. 2012

Evropská unie zakázala klasické žárovky. Od září 2012 již i ty malé o příkonu 40 wattů. O čem to svědčí?

Svoboda a zákazy žárovek. Kdy se nám rozsvítí?

V první řadě o tom, že Unie je pod tlakem korporací a průmyslových svazů. Není to nic nového. Tlak na zavádění větrných elektráren pocházel v první řadě od výrobců oceli, kteří potřebovali najít nové odbytiště. Větrníky, hyzdící krajinu a zabíjející ptáky, se k tomuto účelu dobře hodí, neboť na výrobu jedné kilowatthodiny „větrné“ energie je zapotřebí nesrovnatelně víc oceli než na jednotku „atomové“ elektřiny.

Právě tak neekologické výbojky (s obsahem rtuti) se dobře hodí jako náhražka žárovek, neboť jsou podstatně dražší. Při častém zhasínání a rozsvěcení to ani s jejich životností není skvělé. Pamatuji si, jak jsem onehdy jakožto novopečený člen NERV obdržel „dárek“ od jedné velké firmy v podobě úsporné žárovky společně s dopisem, abych se zasazoval o energetické úspory. Nepoužil jsem ji. Kdo chce šetřit energií, ať méně svítí, méně topí, méně jezdí, méně létá. Vyšší tržní ceny energií jsou nejlepším ekologickým opatřením, které vede k rychlým a robustním úsporám.

Budiž (přirozené) světlo

Nejde jen o úsporu peněz. Výbojka totiž nikdy nebude svítit přirozeným světlem. Nebude, protože je to fyzikálně vyloučeno. Klasická žárovka svítí přirozeným spektrem obsahujícím všechny vlnové délky. Výbojka pouze simuluje bílé světlo, neboť chemické prvky v ní obsažené mohou vydávat pouze světlo v nespojitém spektru na určitých vlnových frekvencích. Zákony kvantové fyziky nelze obejít.

Kdo má zhoršený barvocit, nemusí si ani všimnout, že se jeho oko nechalo oklamat. Fotoaparát se nedá oklamat, ani filmový, ani digitální. Proto snímky pořízené při světle „úsporných“ žárovek budou mít vždy nepřirozený žlutozelený závoj. Možná že toto nepřirozené světlo nebude mít dlouhodobě negativní zdravotní dopady na zrak. Možná.

Kdo má dobré vnímání barev, ten bude vždy trpět ve výbojkovém světle, stejně jako ve světle zdrojů LED. Zatím stále existuje dobrá alternativa v podobě halogenových žárovek – než je Evropská unie také zakáže.

Přeborníci ve hlouposti

Zakazovat a přikazovat je něco, co jde Unii dobře. Úředníci musejí vykázat nějakou činnost. Od roku 2013 budou pojišťovny mít zakázáno rozlišovat v tabulkách životního pojištění mezi muži a ženami.

Toto opatření jednostranně poškodí ženy, neboť jim zdraží životní pojištění. Koho napadlo znevýhodňovat ženy? Kdo se opět snaží přechytračit přírodní zákony? Idioti z Evropské unie, samozřejmě.

„Kdyby EU dokázala být ve financích tak akceschopná jako v zákazech žárovek, už by bylo dávno po krizi,“ lze občas slyšet. Naštěstí není akceschopná – naštěstí!!! Většina opatření Evropské unie v oblasti ekonomiky a financí jsou totiž ještě mnohem škodlivější hlouposti než zákaz žárovek. Co by Evropě skutečně prospělo, by bylo uvolnění zbývajících bariér pohybu zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil alespoň v rámci schengenského prostoru. Evropa nepotřebuje další tisíce stran norem, regulací, zákazů a příkazů. Potřebuje víc svobody – a má jí stále méně.

Psáno pro Hospodářské noviny

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (19)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

ekologieEvropská uniegenderkorektnostkorporaceLEDlobbypavel kohoutregulacesvětlosvobodavýbojkyzákazyžárovky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo