Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

Michal Kašpárek
Michal Kašpárek
12. 9. 2012
 5 722

Nemusíte jihnout nad tibetskou vlajkou ani soucítit s uvězněnými ruskými výtržnicemi. Nečasův projev „Export über alles“ by vás ale stejně měl vyplašit.

Kompletní seznam škůdců českého exportu. Jsou na něm děti, hrdost i Vánoce

Nemá Petr Nečas smůlu? Nejenom že na brněnském strojírenském veletrhu ztratí notičky ke svému proslovu o tom, jak je v zájmu obchodů s diktaturami „nutné zabránit některým módním politickým projevům“ – a odblekotá tak jen dva body ze sedmi. Vítr navíc ten papírek donese přes Výstaviště k nohám antičlověka, který má na českou předposranost pifku.

Papírum: petrismusnečasismus

Co že všechno tedy kromě podpory dalajlámy (který chce návrat feudalismu asi tolik jako hradní mazel Dominik Duka) a Pussy Riot škodí českému exportu?

> Práva žen

Obchodním delegacím ze Saúdské Arábie nebo Afghánistánu určitě nedělá radost, že v Česku potkávají tolik nezahalených žen potulujících se ulicemi bez muže-majitele. Alespoň že už jsou pryč doby, kdy Czechinvestu šéfovala Alexandra Rudyšarová.

> Svoboda slova

S Kim Čong-unem by se určitě obchodovalo lépe, kdyby mu někdo mohl zaručit, že jeho fotografie vyjdou na prvních stranách všech českých deníků. To se ale se svobodným tiskem zařizuje těžko. Je-li prvním krokem nové proexportní politiky „zabránění některým módním politickým projevům“, druhým pak logicky bude otiskování pouze toho, co exportu vyloženě prospívá.

> Dětská práva

Devítiletí flákači od Aše po Havířov bezúčelně honí po hřištích mičudy, zatímco by mohli sami šít v robotárnách kopačky a pomoci tak vlasti v exportním úsilí. Právní konzultace vládě dodá Pavel Němec, bývalý ministr spravedlnosti držící ochrannou ruku nad katarským princem prznícím české lolitky.

> Vánoce

Rozpočtově nezodpovědný týden, kdy stojí průmysl. Nábytkárna Jysk by přitom mohla jet na tři směny a vytlačit z obýváků po celém světě produkty zpohodlnělého Švédska.

> R.A.F.ismus a legionarismus

Zřejmě odkaz na historickou tradici hrdinství, dlouhodobě škodící českému exportu. O kolik víc bychom toho mohli vyvézt do Sovětského svazu nebo do třetí říše nebýt pomatenců, co dali přednost hrdosti a myšlence svobody před plným talířem.

Právě s letci a odbojáři se Petr Nečas rád fotografuje. Dlouho jsem mu to věřil. V pondělí se ale v Brně svými výroky o dalajlamismu a Pussy Riot zařadil na opačnou stranu. K přihrbeným Čecháčkům, kteří si dovolí říct nahlas jen to, co se od nich chce slyšet. Ke sklerotikům zapomínajícím, jak Západ podporoval českou protikomunistickou opozici v okupovaném Československu. K tmářům, kteří neumí uvést konkrétní argument kdy, komu a jak přesně „dalajlamismus“ zkazil kšeft. Klesl mezi nebezpečné zbabělce odmítající přiznat vlastní chyby (jak asi pomáhá exportu zvyšování daní a každoroční smršť nových nařízení?) a naopak zuřivě hledající škůdce a viníky okolo.

Nemusíte jihnout nad tibetskou vlajkou ani soucítit s uvězněnými ruskými výtržnicemi. Mělo by vás ale zajímat, že premiér Petr Nečas nemá rád svobodu názorů, že vytěsnil zbytky smyslu pro hrdost a že vleze pro grešli do zadku sebevětším tyranům. Navíc to všechno čeká i od vás.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Michal Kašpárek

Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný... Více

Související témata

čínadalajlámaexportpetr nečaspodpora exportusvoboda slova
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo