Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Velkolepý hospodářský experiment: Kam vede neustále zvyšování daní?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
8. 10. 2012

Třídní nenávist není dobrým rádcem v daňové politice. Stačí se podívat do Francie.

Velkolepý hospodářský experiment: Kam vede neustále zvyšování daní?

Ekonomie bývá někdy kritizována kvůli údajné nemožnosti provádět experimenty. Ale ekonomické experimenty se přesto dějí. A ve velkém. Jeden z nich probíhá už desítky let ve velkém evropském státu.

Francie, píše se rok 1974. Prezidentem země se stává Valéry Giscard d’Estaing. Nezaměstnanost je na úrovni 2,9 procenta. Veřejný dluh dosahuje necelých 30 procent hrubého domácího produktu. Ve všech odvětvích francouzského průmyslu pracuje celkově 24,1 procenta zaměstnanců. Naproti tomu ve veřejných, administrativních, zdravotních a sociálních službách pracuje 20,3 procenta zaměstnaných.

Veřejné výdaje v roce 1974 dosahují 35,2 procenta HDP. Francie má přebytkový rozpočet. Naposledy. O rok později se ekonomika dostane do hospodářské recese. Vláda se pokusí povzbudit ekonomiku deficitním rozpočtem. A už se nikdy z deficitu nedostane.

Všichni se musíme mít dobře

Francie byla uprostřed 70. let zdravou ekonomikou. Nebyla perfektní, ale fungovala. Trhy zboží, práce i kapitálu plnily svoji funkci. Míra přerozdělování francouzské ekonomiky v roce 1974 zhruba odpovídala nynější úrovni veřejných výdajů Slovenska nebo Irska.

V roce 1980 stát utrácí 42 procent hrubého domácího produktu, je tedy zhruba na úrovni nynějšího Polska. O rok později se však prezidentem stává Francois Mitterrand. Události nabírají spád. Mitterandova koalice s komunisty zvyšuje daně, utrácí a znárodňuje. Dlužno říci, že znárodňuje za ceny vyšší než tržní, takže spekulanti prožívají radostné období. Během svého dlouhého dvojitého mandátu (1981-1995) dokáže Mitterand nevratně poškodit francouzskou ekonomiku tím, že zvýší výdaje až na úroveň 50,8 procenta HDP. Poprvé v historii Francie získává stát převahu nad soukromým sektorem. Ještě jinak řečeno: přerozdělováním se Francie řadí ke skandinávským ekonomikám, aniž by měla skandinávsky pružný pracovní trh a nízkou míru korupce.

Ve skutečně skandinávských podmínkách by se nikdy nemohla stát prezidentem kontroverzní osobnost, jakou byl Jacques Chirac (v úřadu během let 1995-2007). Chirac, formálně pravicový politik, jede v kolejích, jež položili jeho předchůdci. Během jeho vlády státní dluh vzroste z 55,5 procenta HDP na 64,2 procenta HDP.

Cesta do pekel

Velkolepý francouzský hospodářský experiment spočíval ve výrazném zvýšení veřejných výdajů. Jenže zvyšování výdajů selhalo v očekávané roli stimulantu hospodářského růstu. Vyšší výdaje musely být financovány zvýšením daní. Jenže ­- jak působí zvyšování daní na hospodářský růst? Ano, správně: jako velmi účinný tlumič. Zvyšování spotřebních daní tlumí, celkem logicky, spotřebu. Daně z kapitálových výnosů tlumí investice. A daně či odvody z mezd zdražují pracovní sílu. Klesá poptávka po práci, roste nezaměstnanost. Zvýšené sociální výdaje je třeba nějak financovat - a přičinlivý ministr financí již plánuje, jaké další daně ještě zvýší. Ekonomika se dostává do sestupné spirály vyšší výdaje - vyšší daně - vyšší nezaměstnanost - vyšší výdaje - a tak dále. Bez odhodlané a silné vlády není úniku.

Vraťme se ale k Chirakovi. Jeho éra byla pozoruhodná mimořádnou jednou událostí: přijetím eura. Pokles úrokových sazeb, který následoval, dal francouzské ekonomice mohutný impulz. Růst objemu soukromých bankovních úvěrů tehdy zrychlil až ke 12 procentům meziročně. Francie si užila pár let růstu, klesající nezaměstnanosti a iluze, že je vlastně vše v pořádku. Jeho nástupce Sarkozy však již zažil konec iluze, vystřízlivění z úvěrového dopingu.

Třídní nenávist - špatný rádce

Píše se říjen 2012. Francouzský státní dluh překročil podle statistického úřadu INSEE hodnotu 91 procent HDP. Průmysl zaměstnává již jen 11 procent pracujících - zato veřejné služby nabyly na 28,4 procenta všech zaměstnanců. Srovnejme tato čísla s rokem 1974! Vláda levicového radikála Francoise Hollanda právě navrhla státní rozpočet, který pracuje s nejvyšším zvýšením daní v novodobé historii Francie. Mezní sazba daně z příjmů ve výši 75 procent a další podobná opatření mají údajně postihnout jen nejbohatších deset procent Francouzů.
Co Hollande již není schopen domyslet: když bohatý továrník bude nucen platit vyšší daně, nebude mít na investice. Nebudou vznikat nová pracovní místa. Možná propustí kuchařku, šoféra nebo zahradníka, kteří se octnou na podpoře. Možná propustí veškerý personál a přesídlí do Londýna či Bruselu. Třídní nenávist není dobrým rádcem v daňové politice.

Již téměř třicet let Francie zvyšuje daně a výdaje. Výsledkem je nezaměstnanost a dluh. Nyní Hollande tento dlouhodobý trend ještě zrychluje a doufá, že se najednou stane zázrak. Že náhle vzroste spotřeba, růst a zaměstnanost. Jenže ekonomická logika nedává podobným zázrakům mnoho prostoru. Kolik let má Francie před sebou, než se stane novým Řeckem? Uvidíme. Možná překvapivě brzy.

Psáno pro Lidové noviny

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (28)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

daněekonomieFranciehospodářstvísociální státtřídní nenávistveřejné výdajeveřejný dluhzadlužovánízvyšování daní
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo