Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Český stát nefunguje. Bude nás to stát spoustu peněz

Luboš Palata
Luboš Palata
29. 11. 2012

Pád vlády uprostřed předsednictví EU, zrušené parlamentní volby, metanolová aféra, ohrožení voleb prezidenta – to vše ukazuje, že český stát a jeho politický systém přestávají fungovat. Ničí to pověst celé země, což se projeví i ekonomicky.

Český stát nefunguje. Bude nás to stát spoustu peněz

„První přímá volba českého prezidenta se začíná měnit ve skandál,“ napsal ve svém komentáři politolog Jiří Pehe. Nemýlí se, a jak jsem na vlastní kůži zjistil, vysvětlit někomu zpoza českých hranic, jak ministerstvo vnitra může místo zprůměrování chyby procenta neplatných podpisů na peticích prezidentských kandidátů prostě sečíst, je téměř nadlidské úsilí. „To kecáš. To přece není možné,“ divil se kolega novinář z největšího polského deníku Gazeta Wyborcza. A když jsem mu potom vysvětlil, že kvůli něčemu takovému se mohou v Česku o dlouhé měsíce odložit prezidentské volby a že Česko může být bez hlavy státu, tak už vůbec nevěřil vlastním uším.

Takové země špatně končí

Mohli bychom se nad tím pousmát, ale k smíchu to vůbec není. Pro mě jako novináře, který píše do zahraničních novin, to je sice dobře, protože je pořád co psát i z jinak poměrně nudné země. Jsem ale asi jeden z mála, který z toho něco dobrého má. A popravdě řečeno, i já bych raději svým kolegům v polských, slovenských či německých novinách nabízel jiné zprávy, třeba jak skvělou penzijní reformu nějaké česká vláda vymyslela a prosadila...

Místo toho mi mé honoráře v eurech a zlotých už skoro pět let zajišťují jen české průšvihy, trapasy a skandály, které v konečném důsledku nedělají nic menšího, než že ničí pověst českého státu a dělají z něj jakýsi podivný útvar, neschopný zvládat i ty nejzákladnější věci.

Už dávno to přestala být legrace. Stačí se podívat do historie Evropy ne starší než sedmdesát osmdesát let, jak takové útvary končí. Převraty, revolucemi, puči, po nichž zavládne nějaká forma diktatury, v mnoha případech fašistická nebo jako v Německu po chaosu výmarské republiky nacistická.

K tomu je sice, doufejme, v dnešním Česku ještě daleko, byť úspěch komunistů v krajských volbách varuje. Ale pocitu, že český stát a jeho demokratické mechanizmy přestávají i v klíčových věcech fungovat, nabude každý, kdo třeba jen zběžně sleduje dění v této zemi ze stránek největších světových médii.

Nefunkční stát

Rozpad české vlády uprostřed předsednictví, blokování Lisabonské smlouvy pro svět zcela nepochopitelnou podmínkou Václava Klause, neuskutečněné parlamentní volby, rok a půl úřednické vlády Jana Fischera, metanolová aféra – na otrávený alkohol umírají v civilizované zemi lidé i po několika měsících a počet obětí se blíží čtyřicítce! A teď ještě neschopnost uspořádat regulérní, klidné přímé prezidentské volby a v řádném termínu zvolit novou hlavu státu.

Můžeme být ještě rádi, že počet zpravodajů zahraničních médií je v Česku tak malý a zájem světa pouze povrchní, protože míra a formy české politické korupce, rozkrádání evropských fondů, původ bohatství českých miliardářů, to vše by při bližším zkoumání odhalilo slabost a nefunkčnost českého státu.

Divná země pro investice

I tak je selhání taková řada, že si toho nemohou nevšimnout zájemci o investice v naší zemi. A ti samozřejmě zváží, zda do země, která si nedokáže ohlídat ani regulérnost a nenapadnutelnost volby prezidenta, ani kolky na lahvích alkoholu, dávat své prostředky s nějakou dlouhodobou mírou návratnosti.

Toto mnohdy zcela zbytečné „kažení si pověsti“ se prostě časem projeví, pokud už se neprojevilo, výškou zahraničních investic, jejich skladbou, úrokovými mírami půjček a dalšími věcmi, které se v konečném důsledku projeví na finanční situaci Česka, růstu naší ekonomiky a v neposlední řadě i na výplatních páskách Čechů.

Zoufalí miliardáři dělají zoufalé věci

Snaha některých českých miliardářů ovlivňovat ať už tím, či oním způsobem českou politiku, která má na těchto selháních hlavní podíl, nemusí být proto jen projevem mesiášského komplexu, ale prostou racionální starostí o vlastní peníze a investice.

Myslím, že v zásadě mají pravdu: stav české politiky a (ne)funkčnost českého státu jsou alarmující. A je třeba s tím zkusit něco dělat, než toho bude tolik uplaceno, čeští občané tak znechuceni a různí mafiáni a podnikatelské pijavice tak na koni, že cokoli měnit bude velmi obtížné. Nebo to začnou měnit k obrazu svému necelé čtvrtstoletí po listopadu 1989 třeba čeští komunisté.

Autor je redaktor Lidových novin a MF DNES

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

korupcemédiaprezidentské volbyzahraniční investice
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo