Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
26. 4. 2011

Jaro je vždy pro řadu lidí impulzem pro přemýšlení o novém bydlení. Letos však hypoteční sezónu už o dva měsíce dříve odstartovaly vládní plány na navyšování daní a rušení daňových odpočtů. Každý si tak velmi rychle spočítal, že masivní zvýšení DPH jeho nový byt či dům výrazně prodraží.

Neprůhledné triky bank: levná hypotéka vás může přijít draho

Vládě se pohodlná cesta zvyšování daní místo škrtání výdajů evidentně zalíbila. S pořízením bydlení je tedy třeba spěchat - kdo ví, jaké další daňové změny se mohou ve Sněmovně objevit na podzim.

Podpora bydlení je podpora odpovědných

Na hypoteční trh má vedle zvýšení DPH velký dopad i navrhované zrušení daňových odpočtů u hypoték a úvěrů ze stavebního spoření. Uvidíme, zda odpočty nakonec přežijí, protože proti návrhu ministra financí se postavila dokonce i jeho vlastní strana. A není se co divit, protože na rozdíl od "daňově optimalizačních" výjimek typu stravenek či režijních jízdenek, které lidem pouze snižují daně, ale k ničemu pozitivnímu je nemotivují, mají daňové odpočty z úvěrů na bydlení ekonomický i společenský smysl. Podobně jako odpočty za děti nebo za příspěvky na charitu odměňují odpočty z úvěrů na bydlení ty, kteří se chovají odpovědně a investují do sebe a do svých rodin.

Neodolatelně nízké sazby hypoték

Nejistota okolo budoucích podmínek přesvědčila nejen spoustu lidí k tomu, aby si hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření vzali co nejrychleji, ale motivovala i některé banky k tomu, aby si zkusily ukousnout větší kus hypotečního koláče. Poslední dva měsíce tak přichází jedna speciální akce za druhou. Na konci zimy jsme ještě valili oči na hypotéku se sazbou tři procenta, nyní nejprve přišly hypotéky s baťovskou sazbou 2,99 % a ve snaze urvat tržní podíl bez ohledu na ziskovost se dokonce na trhu objevila nabídka hypotéky za2,5 %.

Neodolatelné jsou však tyto sazby jen na první pohled, nabídky mají spoustu "ale" a banky sázejí na to, že lidé, zaslepení nízkou sazbou na billboardu nebo v televizní reklamě, nebudou přemýšlet a hlavně -nebudou počítat. Všechny tyto kouzelné nabídky jsou hypotéky s pohyblivou sazbou, jejich skutečný úrok se odvíjí od úroků na bankovním trhu. A vzhledem k nevyhnutelnému zvyšování úrokových sazeb to znamená jediné - nízká splátka vydrží jen pár měsíců a pak bude hůř. Kdo má napjatý rozpočet a sází na dlouhodobě nízkou splátku, dostane se velmi rychle do problémů.

Levná hypotéka se vám nejspíš prodraží

Vedle rádoby nízké splátky hypotéky ovšem klienty, kteří kývnou na tyto lákavé nabídky, čeká ještě několik dalších výdajů. Především je to povinné pojištění schopnosti splácet, za které klient zaplatí klidně i pět procent své měsíční splátky. A také povinný účet u dané banky. Zatímco někde je k dispozici účet zdarma nebo maximálně do sta korun měsíčně, u jedné z lákavých "hypoték v akci" musíte povinně využívat geniální zlatý účet za 499 Kč za měsíc. Povinné pojištění aúčet, který nepotřebujete, dokážou průměrnou hypotéku prodražit téměř o deset procent.

Takže ano - pokud chcete nové bydlení, je kvůli změnám DPH rozumné spěchat. Ale pokud chcete i hypotéku, tak rozhodně nespěchejte zase tolik a připomeňte si napřed jednoduché pravidlo - příliš nízká sazba znamená, že na vás banka vydělá jinde. Takže pečlivě počítejte a ptejte se na podmínky, ušetříte dost peněz.

Další články k tématu:

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Související témata

bankyběžný účetbydlenídaň z přidané hodnotydanědaňový odpočetdphhypotékakalkulačkastavební spořenítomáš prouzaúroková sazbaúvěry ze stavebního spořenízvýšení dph
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo