Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Silvio padl, Andrej povstal. Souvislost čistě náhodná?

Petra Dlouhá
Petra Dlouhá
24. 11. 2011

Politický příběh dvou zemí. V hlavní roli miliardáři s velkým B.

Silvio padl, Andrej povstal. Souvislost čistě náhodná?

Silvio padl a Andrej povstal. Jako by se v jeden okamžik protnul osud dvou zemí. Obě spojuje všeobecný marast a deziluze. Jedna balancuje na hraně bankrotu, druhou nedávno označil týdeník Economist za zahnívající a zkorumpovanou „stranokracii“. Itálie a Česká republika. Zatímco na Apeninském poloostrově politická éra mediálního magnáta a miliardáře spěje ke konci, v české kotlině se jiný miliardář s politickými ambicemi dere na scénu. Berlusconi a Babiš. Dolní bříško velkého B oběma přetéká populismem, z horního prýští zvláštní aura, díky které dokážou zaujmout a přitahovat lidi.

Silviův odchod

Itálie vystrojila Berlusconimu politický pohřeb krátce po jeho pětasedmdesátých narozeninách. Italský hřebec se tak po sedmnácti letech politické kariéry loučí. Legenda Il Cavaliere však žije dál. Byl nejdéle sloužícím premiérem od dob Mussoliniho, mediální superstar, král erotických dobrodružství, skandalista par excellence. V jeho vystoupeních vždy na celé čáře vítězila forma nad obsahem. Po tisíci a jedné aféře si dokázal Italy pokaždé znovu omotat kolem prstu. Volili ho, i když je rozčiloval. Milovali ho a věřili mu, i když věděli, že jim lže do očí. Uměl jim říct, co chtěli slyšet. A podával to tak dokonale, že najednou vůbec nezáleželo na tom, že je to fikce velká jako Řím. Dokázal, že koupit si lze všechno. Uměl bravurně umlčet každého, kdo by ho chtěl kritizovat. Zavázal si lidi napříč celou společností, aby mu nikdo nemohl zlomit vaz. Dech mu vzala až ekonomická krize. Nebýt jí, stojí možná v čele Itálie do smrti. Jedna velká éra propojení politiky, médií a byznysu v Itálii končí. Převezmeme štafetu my?

Andrejův nástup

Rozzuřený oligarcha s chováním hodným dona Corleona i prachsprostý křikloun s vystupováním štamgasta z hospody čtvrté cenové skupiny. Tak rozličná přízviska dávají média druhému nejbohatšímu Čechovi Andreji Babišovi. Od chvíle, kdy vystoupil se svou iniciativou Ano 2011, je ho všude plno. Vše zatím nasvědčuje tomu, že iniciativa je jakousi „předsíní“ k Babišovu politickému angažmá. Jeho programem je naštvanost a hrdinství. Naštvanost na politiky tu byla i bez něj, ve vzduchu je jí víc než smogu. Jen hrdina nám chyběl. Lidé už mají plné zuby celé naší politické „elity“. A tak vznikl prostor pro člověka, který vyrazí ve zběsilý a zdánlivě sebevražedný útok „proti všem“, napravo, nalevo ani na Hrad nehledě.

Jenže celé Babišovo „hrdinství“ je fikcí hodnou Berlusconiho. Když na ní bude trvat, národ mu ji nakonec uvěří. Ono hrdinství má spočívat v tom, že si prý troufl nahlas říci, co si ostatní jen myslí – tedy, že polici jsou zkorumpovaní a kradou víc, než se dá snášet. „Někteří mě varují, že dělám chybu, když ostrou kritiku říkám veřejně. Prý se stejně nic nezmění, Češi se nesjednotí a nakonec na to doplatím já sám, moje rodina a moje firmy,“ píše ve své výzvě Ano 2011 Babiš.

Neříkáme ale, že politici kradou, nahlas všichni? Doma u večeře, v práci o polední pauze, s kamarády u piva a někdy už dokonce na ulici na potkání? A copak tu neexistuje řada jiných „protikorupčních iniciativ“? Jediný rozdíl a ono „hrdinství“ tak v konečné fázi spočívá v tom, že Andrej Babiš si dokáže zajistit, aby o něm bylo slyšet. Jako známý podnikatel média zkrátka láká a zajímá.

 Kromě několika nepodložených obvinění – třeba že se ho snažil podplatit kdosi z Hradu – nám zatím neřekl nic nového. Nepřinesl žádnou vizi, koncepci ani věcná řešení. Pouze se trochu alibisticky vydává za hlásnou troubu nespokojeného lidu.

To jediné, co je na něm v konečné fázi atraktivní (kromě neobratných a lehce buranských vystoupení člověka, který se neumí pohybovat v médiích a je zvyklý, že nemusí čekat, až dostane slovo) je jeho velké B – čili bohatství.

  • Miliardy. S čím odchází Berlusconi a přichází Babiš
    Berlusconi po ztrátě premiérského platu nijak strádat nebude. Jako mediální magnát a vlastník klubu AC Milán má majetek v celkové hodnotě 111 miliard korun. Babišův agrochemický kolos Agrofert má úvěry v hodnotě 24 miliard. Podle Babiše jsou však kryté zásobami za 22 miliard a pěti miliardami v penězích. Celková hodnota Agrofertu podle Lidových novin převyšuje 73 miliard korun. Čistý zisk firmy loni dělal 5,97 miliard.

Bohatí v politice

Dokud do politiky nevstoupil Vít Bárta, říkali jsme si, že vládnout by měli ti, kteří jsou tak bohatí, že už nemají potřebu krást ze státního. Bárta sliboval, že české politice vdechne nový směr. A opravdu. Něco nového přinesl. Ukázal nám, že i bohatý a mocný muž může toužit po ještě větším bohatství a ještě větší moci. Tučné konto jako argument pro politickou kariéru tedy zklamalo. Babiš ale nejspíš nebude spoléhat jen na něj. Nedávno ohlásil, že se chystá vstoupit na mediální trh. Současná média o něm prý informují neobjektivně, takže si pořídí vlastní. Tak se na to musí! Silvio by z něj měl radost.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (9)

Vstoupit do diskuze
Petra Dlouhá

Petra Dlouhá

Vystudovala žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK, během studií pracovala jako stážistka v Lidových novinách. Od roku 2011 píše pro Peníze.cz a Finmag.

Související témata

AgrofertAndrej BabišAno 2011boj proti korupciEconomistItálieKorupcemédiapopulismusprotikorupční iniciativaSilvio BerlusconistranokraciesuperstarVít Bárta
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo