Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Akciové trhy v roce 2010 – fakta a čísla

Jan Traxler
Jan Traxler
14. 1. 2011

Akciové trhy mají za sebou druhý růstový rok v řadě. Tentokrát byl nárůst pozvolnější než v roce 2009, přesto se vývoj značně lišil od Srí Lanky se skokem o 74 % až po Řecko s pádem o 46 %. Pojďme si zrekapitulovat výsledky.

Akciové trhy v roce 2010 – fakta a čísla

Za rok 2010 ceny akcií ve světě v průměru (měřeno indexem MSCI World) stouply o 8 %, po přepočtu do korun o 11 %. Naproti tomu akcie českých firem poklesly o 6 % (v tabulce modrou barvou). Akcie rozvíjejících se trhů zakončily rok o 12 % výš, po přepočtu do korun činí nárůst indexu MSCI Emerging Markets ještě o šest procentních bodů více, tedy 18 %.

Graf 1: Vítězové – relativní vývoj indexů MSCI Sri Lanka, Argentina a Estonia

Zdroj: MSCI

Vítězové a poražení za rok 2010

Vítězem za rok 2010 se stal akciový trh na Srí Lance, jenž si připsal k dobru po přepočtu do korun 74 %. Hned v závěsu následuje Argentina a třetí příčku obsadil trh v Estonsku. Mezi trojicí vítězů je ale podstatný rozdíl. Zatímco akcie na Srí Lance rostou do nebe, v Argentině pouze dohnaly ztráty po „finanční krizi“ a v Estonsku ještě neumazaly ani polovinu ztrát.

Mezi deseti nejhoršími trhy za rok 2010 najdeme všech pět „prasátek“ aneb největší rozpočtové hříšníky EU ohrožující existenci společné měny euro (v tabulce červenou barvou). Na jaře investorům zatápělo Řecko, na podzim se o pomoc hlásilo Irsko. Ve vzduchu ale visí problémy s dalšími třemi zeměmi, jejichž dluhová past je daleko hlubší.

Graf 2: PIIGS – relativní vývoj indexů MSCI Portugal, Ireland, Italy, Greece a Spain

Zdroj: MSCI

FINEZ Investment Management uveřejňuje každý měsíc přehled vývoje na akciových, komoditních a měnových trzích. Zde najdete přehled za prosinec 2010.

Favorit pro rok 2011: Brazílie, Rusko a frontier markets

Z velkých emerging markets trhů (v tabulce zelenou barvou) bych aktuálně preferoval Brazílii a Rusko. Zaprvé jsou fundamentálně levnější než Čína a Indie, ruský akciový trh patří dokonce k nejlevnějším na světě s P/E 9. Zadruhé se v obou případech jedná o přední světové exportéry komodit a zatímco ceny komodit letí půl roku nahoru, akcie brazilských a ruských těžebních firem stouply jen nepatrně. Ruský akciový trh navíc výkonnostně zaostává za trojicí brášků z BRIC (viz graf 3).

Graf 3: BRIC – relativní vývoj indexů MSCI Brazil, Russia, India a China

Zdroj: MSCI

Velký potenciál skýtají takzvané frontier markets aneb méně rozvinuté rozvíjející se trhy. Mezi frontier markets je řazena většina arabských zemí (Katar, Omán, Kuvajt, Bahrajn, Spojené arabské emiráty, Libanon…), dále některé asijské a latinskoamerické trhy (Jamajka, Vietnam, Srí Lanka, Bangladéš…), většina postsovětských a postjugoslávských trhů (Srbsko, Bosna a Hercegovina, Estonsko, Litva, Ukrajina, Kazachstán…) a prakticky celá Afrika (Keňa, Nigérie, Ghana, Botswana…)

Graf 4: Svět – relativní vývoj indexů MSCI World, Emerging a Frontier

Zdroj: MSCI

Frontier markets jsou fundamentálně levnější než emerging markets (nižší P/E), a ačkoliv v roce 2010 vzrostl index MSCI Frontier Markets o necelé tři procentní body více než index MSCI Emerging Markets, na dvouleté periodě velmi zaostává, a to dokonce i za celosvětovým indexem MSCI World. Frontier markets tedy podobně jako ruský akciový trh mají co dohánět (viz graf 4).

Akcie stojí před korekcí

Ceny akcií rostou již dva roky. I zarytí pesimisté vyčkávající na dvojité dno začínají chápat, že prováhali obrat a akcie jsou skutečně v býčím trendu[gp1] . Najednou všichni predikují akciím růst. To je signál, že hrozí výraznější korekce – ideální čas realizovat zisky. Viz článek Akcie před korekcí – čas realizovat zisky.

I tak můžete mít nadále většinu portfolia v akciích, ale pouze pokud pečlivě vybíráte jednotlivé akcie, u kterých očekáváte růst bez ohledu na celkovou náladu na trzích, nebo pokud držíte akcie na věky kvůli dividendám (pravidelná renta) nebo pokud investujete pravidelně s dlouhým horizontem. Obávám se však, že rok 2011 bude pro většinu investorů ztrátový.

Vývoj akciových indexů MSCI jednotlivých zemí za rok 2010 (po přepočtu na koruny) najdete zde.

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem FINEZ Investment Management.

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo