Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Čína potřebuje recesi. Dočká se již brzy!

Jan Traxler
Jan Traxler
16. 3. 2011
 5 379

Zatímco premiér Wen Ťia-pao představil na sjezdu komunistické strany plán nové pětiletky, který počítá se zpomalením ekonomického růstu na 7 % ročně, v Pekingu řádí 20% inflace. Sedmiprocentní růst HDP je z říše snů. Do dvou let bude Čína v recesi. Okamžik zlomu se každým dnem blíží. Co z toho plyne?

Čína potřebuje recesi. Dočká se již brzy!

Dle oficiálních dat se inflace v Číně pohybuje kolem 5 %, neoficiálně se však hovoří až o 20 %. Ve velkých městech na východním pobřeží Číny je situace nejhorší. Často se píše o růstu cen nemovitostí, málokdo už ale ví, že mnohonásobně podražily ceny energií. V Šanghaji například stoupla cena elektřiny za poslední dva roky téměř na čtyřnásobek a cena plynu ještě více. Výrazně podražil i benzín. A nyní velmi rychle rostou ceny potravin, které mají dopad i na chudší vnitrozemské oblasti.

Hlavní indikátor blížící se recese = inflace

Vysoká inflace na východním pobřeží se zákonitě odráží i na růstu mezd, vždyť inflace a příjem domácností tvoří spojené nádoby. V červnu loňského roku zvedl Peking minimální mzdu o 20 %. Po půl roce přišlo zvýšení o dalších 21 %. To jasně dokládá, že se Peking a další velká města potýkají s výrazně vyšší inflací, než uvádí oficiální statistiky pro celé území. Také to ale nasvědčuje, že na industrializovaném východě vysychá pracovní síla.

Něco podobného jsme v České republice nedávno také zažili, akorát v daleko menším rozsahu. V roce 2007 rostla inflace a zaměstnanost dosáhla takřka 100 % (bereme-li v potaz pouze ty, kteří skutečně chtějí pracovat). Odbory požadovaly vyšší růst mezd, což ale tlačilo inflaci ještě výš. Vláda přišla s programem podpory levné pracovní síly ze zahraničí. Dva roky na to byla česká ekonomika v recesi a zahraničním pracovníkům jsme z našich daní platili letenky domů.

Hodiny tikají a odpočítávají poslední minuty večírku

V Číně je problém mnohonásobně větší. Čínské hospodářství díky masám levné pracovní síly, podhodnocenému jüanu a úvěrové expanzi rostlo příliš dlouho příliš rychlým tempem. Mimochodem v letech 2009 a 2010 poskytly čínské banky nové úvěry ve výši 20 % tamního HDP. I to umocnilo růst inflace. Dříve levná pracovní síla je ale dnes stále dražší, neboť její životní náklady rostou dvou- a někdy i trojciferným tempem. Podobným procesem si v Asii už prošlo Japonsko nebo Korea. Vždy to skončilo rozsáhlou ekonomickou krizí.

Čínský premiér Wen Ťia-pao si je situace moc dobře vědom, a tak už dva roky masivními vládními investicemi oddaluje neodvratitelné. Čína potřebuje recesi, stejně jako tlouštík dietu, a čím déle ji oddaluje, tím horší bude mít recese dopad na lidi. Po dlouhém a velmi živém večírku bude následovat kocovina. Otázkou je pouze, kdy to začne. Kdy nastane bod zlomu a Čína upadne do recese. Může to být klidně ještě letos.

Graf MSCI China A-Shares

Zdroj: MSCI

Jak ovlivní čínská recese zbytek světa?

  • Ceny komodit poklesnou

Recese v podstatě znamená pokles celkové produkce, což s sebou zákonitě nese i pokles na straně vstupů, mimo jiné pokles spotřeby komodit. Čína je dnes klíčovým hráčem svou poptávkou ovlivňujícím ceny mnoha průmyslových komodit od ropy, přes měď až po uhlí nebo bavlnu. Nižší spotřeba přinese výrazný pokles cen průmyslových komodit.

  • Čínský trh poklesne

Recese zcela jistě přinese pokles tržeb a zisků mnoha firem, a to nejen v Číně. Pokles zisků se velmi rychle projeví do cen akcií. Kromě čínských firem jsou v ohrožení i mezinárodní společnosti, které vyrábí většinu produkce v Číně. Dále společnosti, jejichž hlavním odbytištěm je čínský trh. Třetí silně zasaženou skupinou akcií budou dodavatelé surovin.

  • Americký a japonský trh poroste

Recesi v Číně naopak uvítá americká ekonomika, hlavní odběratel spotřebního zboží z Číny. Konkurenceschopnost americké produkce vzroste. Výpadky v čínském exportu pak přinesou nové příležitosti pro Japonsko a Koreu. Velké nadnárodní společnosti budou pro své fabriky hledat nové destinace s levnější pracovní silou, z čehož může profitovat například Malajsie, Vietnam nebo Bangladéš.

Držte se hesla „Vždy připraven“

Nejsem věštec, abych dokázal odhadnout přesný termín bodu zlomu. Selský rozum mi ale jasně říká, že nic neroste věčně, a čínská ekonomika vykazuje zjevné příznaky přehřátí, pacient má evidentně horečku.

Investoři by se na scénář recese v Číně a následné ochlazení světové ekonomiky měli velmi dobře připravit. Vzhledem k objemu čínského hospodářství je jasné, že propad dotkne nás všech. Jak konkrétně, to není lehké domýšlet, avšak některé důsledky jsou jasné jako facka. Že klesne cena mědi, oceli, uhlí nebo bavlny, na to vsadím boty, klidně i dva páry bot.

Autor je ředitelem a hlavním investičním manažerem společnosti FINEZ Investment Management

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo