Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Neinvestujte jako ovce!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
28. 4. 2011

Minulé výnosy nejsou zárukou budoucích. Magická formulka, kterou najdeme (ne nutně velkým písmem) v propagačních materiálech každého podílového fondu. Každá investiční společnost a každý finanční poradce musí klientovi tuto mantru zopakovat, jinak riskují, že se na ně snese strašlivý hněv ČNB. Řídí se jí klienti?

Neinvestujte jako ovce!

V lidské povaze zřejmě je, že tisíckrát opakované poučky začneme považovat za tak samozřejmé, že jim přestaneme naslouchat.

Oslněni úspěchem

Alespoň podle dat společnosti Morningstar, která nedávno komentoval The Economist. Údaje o čistých prodejích amerických podílových fondů od roku 2000 do roku 2011 časopis rozdělil podle sektorového zaměření, například na domácí akcie, čínské akcie, realitní akcie a tak dále.

Výsledek? Nejvyšší čisté prodeje měl – jaké překvapení – sektor, který se mohl chlubit nadprůměrnou výkonností. Jenomže v následujícím roce zaostal za průměrem trhu zhruba o 3 % p. a. Investoři tedy přišli s křížkem po funuse, nadprůměrné výnosy už nedostali.

Data za český trh nemají tak dobrou vypovídací schopnost jako data z velkého a „dospělého“ amerického, ale přinejmenším u jednotlivých fondů jde vysledovat výrazný příliv prostředků těsně poté, co se umístily na předních příčkách ročního žebříčku, například díky růstu ze dna po finanční krizi. Náhoda? Sotva.

Pesimistické výhledy se nenosí

Ovšem akcioví analytici na tom nejsou se schopností věštit budoucnost o moc lépe než řadoví investoři, připomíná Economist. Za posledních 25 let se průměrný odhad dlouhodobého růstu ziskovosti amerických firem nikdy výrazně nesnížil pod 10 %.

Skutečný růst byl samozřejmě nižší, přece jenom recesí a krizí bylo za poslední čtvrtstoletí už pěkná řádka. Největší očekávání růstu ziskovosti panovala zrovna na vrcholu technologické bubliny v roce 2000. Navíc nejrůstovější společnosti jsou obvykle soukromě vlastněné, jejich výsledky tedy nevstupují do burzovních statistik.

Kromě sklonu jít s davem může důvod spočívat i v tom, že makléři a investiční bankéři potřebují především klientům prodat akcie, takže navzdory existenci „čínských zdí“ a přísných pravidel proti střetu zájmů prostě jiné než optimistické předpovědi vydávají jaksi neradi.

A poučení? Inu – minulé výnosy nejsou zárukou budoucích... Na finančním trhu, lépe řečeno v lidské společnosti obecně, lze s naprostou jistotou předpovědět pouze jednu věc – nejistotu.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

akcieČeská národní bankafinanční trhyinvesticeMorningstarpodílové fondyžebříčky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo