Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

Jan Traxler
Jan Traxler
28. 11. 2011

Firmy v USA hlásí rekordní zisky, přesto ceny akcií v New Yorku klesají. Poměr ceny akcie k ročnímu zisku firmy (price to earnings ratio, P/E) se tak dostal na nejnižší hodnotu od roku 1988.

Ceny amerických akcií klesají i přes rekordní zisky

Z pětistovky největších veřejně obchodovaných akciových společností v USA dosud ohlásilo výsledky hospodaření za třetí kvartál 482 firem. Reportované provozní zisky pozitivně překvapily. 317 společností ohlásilo lepší než očekávané výsledky, pouze 116 firem zaostalo za očekáváním.

Celkový „zisk na akcii“ (v našem případě imaginární akcii, neboť se jedná o index) dosáhl ve třetím čtvrtletí rekordní hodnoty 22,7 dolarů. Dvanáctiměsíční EPS (earnings per share = zisk na akcii) také stoupl na historicky nejvyšší hodnotu 87,1 dolarů.

P/E na dvacetiletém minimu

Ve stejném období, za které americké firmy ohlašují rekordní zisky, však byl Spojeným státům snížen úvěrový rating na AA+ (z původního AAA) a ceny akcií začaly klesat. K 30. září tak vychází P/E indexu Standard & Poor’s 500 na 13, což je nejnižší číslo od roku 1988.

Na následujícím grafu vidíte historický vývoj hodnoty indexu Standard & Poor’s (modrá barva, levá osa) a zároveň vývoj reportovaných provozních zisků na akcii (fialová barva, pravá osa). Jejich vzájemný poměr vyjadřuje ukazatel P/E (zelená barva, pravá osa).

Poměr ceny amerických akcií a zisků amerických firem připadajících na jednu akcii je nejnižší za posledních dvacet let. Mnoho investorů tudíž považuje americké akcie za levné a vhodné k nákupu. Proto také v říjnu stoupla hodnota indexu Standard & Poor’s 500 o deset procent z 1 130 na 1 250, podporována pozitivními hospodářskými výsledky amerických firem. K velkým nákupům se již v srpnu odhodlala i americká investorská legenda Warren Buffett. Nyní ovšem hodnota indexu opět klesla pod 1 200 bodů.

Zisková marže nejvyšší za deset let

Nutno podotknout, že P/E 13 stále není extra nízké číslo, ačkoliv dlouhodobě mají americké akcie P/E v průměru na hodnotě 17. Nižší číslo může odrážet zejména nedůvěru v udržitelnost stávajících korporátních zisků. Zisková marže (poměr provozních zisků k tržbám) se vyšplhala na rekordních 9,5 procenta, a to hlavně zásluhou úsporných opatření a velmi pomalého růstu mezd. V předkrizových letech 2005–2007 se zisková marže pohybovala kolem osmi procent.

Z toho lze usuzovat, že firmy budou obtížně navyšovat zisky, pakliže jim neporostou celkové tržby. Kdo mohl, tak už v uplynulých třech letech podnikl kroky ke snížení provozních nákladů (zářný důkaz, že recese je ze své podstaty užitečná). Prostor pro další snižování nákladů již bude malý. Tudíž chce-li firma zvýšit zisk, bude muset zvýšit obrat.

Další růst nepravděpodobný

A zde vstupuje do hry obava, že Evropa upadající do recese s sebou stáhne i americkou ekonomiku, nebo ji přinejmenším přibrzdí. Zvládne americkou ekonomiku držet nad vodou spotřeba amerických domácností, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 2,3 procenta?

Nezaměstnaných moc neubývá a tendence zvyšovat úspory na úkor spotřeby pravděpodobně poroste, poté co v září klesl podíl uspořených prostředků z disponibilních příjmů na lokální minimum 3,3 procenta. Spotřeba domácností tedy těžko poroste, rozhodně ne tempem, na které jsme byli zvyklí posledních dvacet let.

Ačkoliv aktuální P/E akcií z indexu Standard & Poor’s 500 je historicky nízké, fundamenty americké ekonomiky růžové nejsou a zisky firem stěží porostou, spíš jim hrozí pokles. Budeme-li kalkulovat s nižšími zisky v následujícím roce, pak P/E bude logicky vyšší. Převedeno do praxe: nečekejte, že ceny akcií v USA porostou. Naopak, pokud se z Evropy přelije recese a hrozící bankovní krize i do Spojených států, pak ceny akcií čeká v období zhruba do šesti až dvanácti měsíců pokles.

Autor je ředitel a hlavní investiční manažer FINEZ Investment Management

 

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Jan Traxler

Jan Traxler

Privátní investiční poradce a partner Long Capital. Založil investiční fond Otakar. Je odborným garantem portálů Nemovitostní-fondy.cz a FKI-fondy.cz. Investičnímu poradenství se aktivně věnuje od roku... Více

Související témata

akcieearnings per shareEPSEvropainvesticeJan TraxlerP/Eprice to earningsprovozní ziskyratingreceseroční výsledkyS&P 500spojené státyStandard & Poor’s 500USAWarren Buffettzisk na akciizisková marže
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo