Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Důchodová kalkulačka zklamání

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
12. 4. 2011

Když minulý týden ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejnilo kalkulačku výnosů k navržené důchodové reformě, vypadalo to na první dobrý mediální tah. Vždyť co přesvědčivějšího lze použít za argument než to, jak se lidem zvednou důchody, pokud do systému vstoupí?

Důchodová kalkulačka zklamání

Jenže ministerská kalkulačka je bohužel stejná jako celá důchodová reforma – nedotažená, ušitá narychlo na koleně, bez inspirace a zamlčující důležité skutečnosti. Místo toho, aby ministerstvo připravilo moderně udělanou webovou aplikaci a umožnilo ji každému zájemci umístit na jeho web, je k dispozici pouze excelová tabulka.

Proprovádění výpočtů je to samozřejmě v pořádku, z pohledu marketingové strategie je to naprosté selhání – ovšem zcela v souladu s tím, jak zoufale špatně vláda komunikuje všechny své reformy. Neplatí přitom, žeby stát neuměl své projekty „prodat“, spíš naopak. Stačí se podívat třeba na chytrou a účinnou kampaň na podporu sčítání lidu – a to je přitom statistika oprotidůchodu každého z nás velmi nudné téma.

Kalkulátor manipulátor

Pokud by ale byla nuda jediným prohřeškem ministerské důchodové kalkulačky, stačilo by mávnout rukou. Kalkulačka ale bohužel při bližším pohledu vypadá spíše jako nástroj manipulace, protože tiše zapomíná na některá fakta a vychází z předpokladů, které nejsou zrovna dvakrát správné.

Ať totiž počítáte, jak počítáte, podle ministerské kalkulačky bude vstup do soukromých penzijních fondů výhodný v podstatě úplně pro každého. Stačilo totiž použít jednoduchý trik – do výnosů započítat nejen tři procenta vyvedená ze sociálního pojištění, ale i ta další dvě procenta spořená povinně navíc, zatímco v případě setrvání v průběžném systému si člověk prý navíc nebudespořit ani korunu. Kdyby si totiž člověk ona dvě procenta spořil dobrovolně se stejným výnosem jako mu poskytnou penzijní fondy, byl by na tom stejně dobře i v rámci státního důchodu, zejména u nižších příjmů by na tom byl dokonce o poznání lépe. Proto raději kalkulačka srovnává hrušky s jablky a doufá, že si toho finančně negramotný člověk nevšimne.

Zatajené poplatky

Je také docela odvážné modelovat výnosy penzijních fondů, když nejsou známy jejich poplatky.Podle materiálu ministerstva financí rozhodně nebudou poplatky zanedbatelné a zdá se, že pohltí minimálně pětinu očekávaných výnosů (a možná ještě mnohem víc, pokud se penzijním fondům podaří prosadit vyšší poplatky v prvních pěti letech reformy a dostatek mimořádných poplatků za různé operace). Kdyby ministerská důchodová kalkulačka navržené poplatky poctivě zohlednila, byl by výsledek pro lidi s průměrnými příjmy ještě mnohem smutnější.

Pokud si půjdete spočítat své možné výnosy, dodám ještě jednu otázku – jak moc jste si jisti tím, že pojišťovny budou skutečně vyplácet anuity odpovídající propočtům v tabulce? Neuděláte nakonec lépe, když si prostě budete spořit sami?

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Související témata

anuitadůchodová reformadůchodyfinanční gramotnostkalkulačkaministerstvo financíministerstvo práce a sociálních věcímpsvpenzepenzijní fondpenzijní reformapojišťovnyreforma penzísčítání lidusociální pojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo