Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Teplá místa díky reformám

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza
21. 9. 2010

Česká republika má šanci udělat pořádek ve věcech, na které dvacet let nikdo nesáhl. Je tady vláda s nejsilnějším mandátem od roku 1992 a pokud bude chtít, může prosadit spoustu užitečných změn. První kroky vlády se sice celkem pochopitelně musí zaměřit na rychlé škrty a drobné úpravy parametrů, vláda (nebo alespoň ministři, kteří přemýšlejí na delší dobu než je jedno volební období) by si ale měla také pečlivě hlídat, co bují v podhoubí slibovaných reforem.

Teplá místa díky reformám

Obrovskou nevýhodou české politiky je to, že konkrétní změny začínají politické strany připravovat vždy až po volbách. Je to samozřejmě dáno nutností najít kompromis s koaličními partnery, takže nemá cenu mít vše napsáno do posledního detailu, ale je to také velkou personálně-odbornou slabostí většiny stran. Straničtí experti mají obvykle jasno o obecné strategii změn, ale detaily už se obvykle příliš netrápí a věcmi jako je platná legislativa nebo evropská pravidla se ve svých odvážných prohlášeních příliš nenechají svazovat.

Ke slovu se tak dostávají různí přizvaní "experti" bez jasné historie a jasného profilu, často s pozoruhodnými náměty či zadáním jako z jiné doby a jiného režimu. Příkladem může být třeba návrh některých členů NERVu na to, aby plánované půjčky pro studenty neposkytovaly banky, ale aby je nabízela jediná instituce, státní Českomoravská záruční a rozvojová banka.

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky…

Dnes už si všichni uvědomují, jakou chybou pro konkurenci na trhu bylo umožnit nabízet produkt stavební spoření jen několika málo vybraným institucím místo toho, aby stát pouze definoval parametry tohoto produktu a dal šanci trhu. A pokud má vedle parametrických změn státní podpory stavebního spoření něco smysl, je to právě úvaha umožnit nabídnout stavební spoření všem bankám. Určitě bychom viděli nižší poplatky, výhodnější zhodnocení úspor a mnohem aktivnější boj o zákazníka. A stavební spořitelny by také rády už od počátku nabízely úvěry, protože by to pro ně byl zajímavý byznys a ne proto, že je k aktivnější úvěrové politice musel před pěti lety začít tlačit stát, aby konečně systém stavebního spoření začal plnit svou úlohu.

Je proto smutné, že všichni mluví o potřebě změn u stavebního spoření, ale zároveň chtějí všechny minulé chyby zopakovat. Produkty jako studentské půjčky jsou pro všechny banky velmi zajímavé, protože studenti jsou velmi lákavou cílovou skupinou. Stačí se podívat, kolik různých výhod banky nabízejí u studentských účtů a je jasné, že úvěry na studium by dokázaly nabídnout velmi výhodně. Zatímco nabídka studentských půjček přes Českomoravskou záruční a rozvojovou banku by měla jen dvě výhody – dala by novou náplň instituci, která postupně ztrácí svůj smysl, a umožnila by vytvořit spoustu nových zajímavých pracovních míst, kam lze někoho dosadit. Jen pro klienty v tom žádná výhoda není, a bohužel ani pro státní rozpočet. Takže uvidíme, jestli zvítězí touha po teplých místech nebo snaha vytvořit něco užitečného.

Psáno pro Lidové noviny

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Tomáš Prouza

Tomáš Prouza

Vystudoval na VŠE v Praze mezinárodní politiku a diplomacii a na britské Open University získal titul MBA. Během studia pracoval v Nadaci Patriae a jako český a ekonomický redaktor česko-anglického měsíčníku... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo