Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

Aleš Tůma
Aleš Tůma
21. 3. 2011

Dalo se to čekat – při každé katastrofě se objeví někdo, kdo začne tvrdit, že destrukce je vlastně pro ekonomiku dobrá. V případě Japonska „experti“ nečekali ani na konec otřesů.

Tsunami jako hospodářské požehnání? Bludy!

Abychom neurazili někoho v malé české kotlině, hledejme ekonomické „tanečníky na hrobech“ v zahraničí, jmenujme třeba Lawrence Summerse, někdejšího ministrafinancí a donedávna šéfa ekonomických poradců prezidenta Obamy.

Idea je, že zničený majetek je třeba nahradit. To znamená zakázky prostavební firmy, růst průmyslové výroby a tak dále. Kola obchodu se roztočí, ekonomika nabere plné obrátky.

Pomáhej nám svatá Spotřeba

Ekonomové se tento nesmysl snaží marně vyvrátit už asi 150 let (Peníze.cz tak činily například v souvislosti s hurikánem Katrina). Frédéric Bastiat jej nazval „iluzí rozbitého okna“. Zdálo by se, že se blýská na časy, protože Bastiata citovala dokonce komentátorka agentury Bloomberg, ovšem v jiných zprávách se to „stimulací HDP“ jen hemžilo.

Je to samozřejmě holý nesmysl. Typický keynesiánský blud, který ztotožňuje utrácení s prosperitou. Stačí, aby vláda dost utrácela, a ekonomika poroste.

Ano, zničené domy, silnice a továrny bude třeba nahradit. Ale to neříká nic o tom, co by si Japonci koupili nebýt katastrofy. Měli by všechny zničené domy a továrny a navíc by mohli postavit třeba továrnu na počítačové čipy nebo supermoderní nemocnici. Teď budou rádi aspoň za střechu nad hlavou. Zní totriviálně, ale zjevně i špičkoví ekonomové mají problém to pochopit. Abychom byli féroví – možná by ani lord Keynes se svými dnešními proroky nechtěl mít nic společného.

Máte se špatně? Je čas zapálit si střechu nad hlavou

HDP je jen číslo. Představme si vesnici v horách, jejíž obyvatelé jsou povzneseni nad materiální touhy, tráví čas jen meditací a živí se plody přírody. Pak přijde zemětřesení a zboří jejich domy. Domy je třeba znovu postavit, produkce v ekonomice, tedy HDP, prudce stoupne. Jsou na tom poustevníci nyní ekonomicky lépe? Samozřejmě ne.

Dejme tomu, že si Japonsko na obnovu půjčí v zahraničí. Potom HDP díky zvýšeným výdajům skutečně stoupne. Jenže svět jako celek je pořádchudší. Nemluvě o tom, že Japonsko je už díky 20 letům keynesiánských receptů na „oživení“ ekonomiky zadlužené až po uši a současná katastrofa může být posledním hřebíkem do rakve jeho veřejných financí.

Sečteno a podtrženo: kdo si myslí, že destrukce může stimulovat ekonomiku, nechť jde příkladem a stimuluje ekonomiku zapálením vlastního domu.

Čtěte také: Gonzalo Lira o japonském zemětřesení a jeho následcích

Akutální vývoj na japonské burze sledujte zde

Autor je analytik společnosti Partners

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (6)

Vstoupit do diskuze
Aleš Tůma

Aleš Tůma

Pracuje jako analytik investic ve společnosti Partners. Absolvoval VŠE v Praze a v roce 2013 získal titul CFA (Chartered Financial Analyst). Během studií působil v ekonomických rubrikách Hospodářských... Více

Související témata

frederic bastiathdpjaponskokeynestsunamizemětřesení
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo