Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fukušima, šance pro Temelín

Luboš Palata
Luboš Palata
5. 4. 2011

Hysterie kolem havárie ve Fukušimě může pro Česko znamenat rychlou dostavbu Temelína, ve špičkové kvalitě a za mimořádně příznivou cenu.

Fukušima, šance pro Temelín

Havárie jaderné elektrárny Fukušima sice na první pohled vypadá jako umíráček nedávno oživlé jaderné energetiky, pro Českou republiku je to však naopak obrovská šance, jak se v tomto nejekologičtějším způsoby výroby elektrické energie dostat z evropského průměru na unijní špičku.

Začněme u Fukušimy. Přes poměrně dramatický vývoj minulých dnů a týdnů je výsledná zpráva pozitivní. Všechny japonské jaderné elektrárny vydržely zemětřesení o síle devíti stupňů Richterovy stupnice a následnou obří vlnu tsunami, která zaplavila japonské pobřeží, zničila celá města a zabila tisíce, možná desetitisíce lidí.

Žádný Černobyl

Z desítek jaderných elektráren měla zásadnější problémy právě jen Fukušima, a to ještě převážně její stará, dalo by se říci zastaralá část, jejíž až čtyři desítky let staré bloky už se měly postupně odstavovat a vyřazovat z činnosti. Ani náznakem přitom nedošlo k opakování černobylské jaderné katastrofy. Jediným nepříjemným následkem je dočasná evakuace lidí z velice hustě osídleného okolí elektrárny. Jde však s největší pravděpodobností o evakuaci krátkodobou a během nedlouhé doby se téměř všichni Japonci budou moci vrátit do svých domovů.

V přímém důsledku havárie nikdo nezahynul a jsem přesvědčen, že při dodržení bezpečnostních předpisů nebudou mít ani záchranáři a zaměstnanci elektrárny žádné nebo jen minimální zdravotní následky.

Temelín neměl kdo postavit

Hysterie, která se v některých zemích (s naším sousedem Německem v čele) kolem havárie ve Fukušimě rozpoutala, nemá nic společného s fakty. Pro Českou republiku, jejíž obyvatelstvo v porovnání s ostatními Evropany výstavbu jaderných elektráren podporuje, znamená současná situace velkou šanci a možnost ušetřit desítky miliard korun.

Dostavba dalších dvou bloků Temelína totiž dosud narážela na jeden zásadní problém. V ovzduší celosvětové renesance atomové energetiky, jež přišla po hlubokém postčernobylském útlumu, totiž byla výstavba nových zařízení předražená a narážela i na kapacitní možnosti. Počet výrobců jaderných zařízení byl silně zredukován a nabídka nebyla schopna pružně zareagovat na poptávku. Temelín tak v krátkodobém horizontu vlastně neměl kdo postavit.

Špičková jaderná elektrárna je totiž stále tak technologicky náročnou stavbou, že ji dokáže vyrobit jen několik málo zemí. Česká republika byla mezi nimi, bohužel útlum oboru i „privatizační potíže“ (slušně řečeno) tento obor značně devastovaly, a proto nelze počítat s výstavbou Temelína z domácích zdrojů.

Levně a v nejvyšší kvalitě

V ovzduší postfukušimské hysterie však bude část kontraktů odložena nebo přehodnocena, jiné zcela odřeknuty nebo zrušeny. Je pravděpodobné, že výrobci jaderných zařízení budou mít volné nebo volnější kapacity – a že tedy budou svolnější pohnout s cenou směrem dolů. Česko by tak za méně peněz, než se dosud předpokládalo, mohlo získat dva nové bloky Temelína v nejvyšší technologické a bezpečnostní kvalitě (jiné by si ostatně pořizovat nemělo).

Díky jejich výstavbě by navíc mohla padnout hrozba prolomení limitů na těžbu uhlí, která už teď straší obyvatele severních Čech a jež by mohla zdevastovat i zbytek tohoto těžce zkoušeného kraje. Zároveň by to zabránilo růstu ceny elektřiny, jejíž poměrně dobrá cena a stabilní dodávky v rámci Česka (a její vývoz) představují jednu z konkurenčních výhod české ekonomiky.

I v případě dostavby Temelína platí staré dobré úsloví nejúspěšnějších investorů: Když všichni prodávají, nakupujte.

Autor je redaktorem Lidových novin


Čtěte také další články na téma Japonsko a následky zemětřesení:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo