Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

Luboš Palata
Luboš Palata
10. 5. 2011

Po vypadnutí Slováků se musí bratislavští organizátoři mistrovství světa v hokeji modlit za úspěch Čechů, kteří jediní mohou turnaj ekonomicky zachránit. Česko čeká organizace mistrovství světa v roce 2015. Peníze z toho rozhodně nekoukají.

Hokejový šampionát: Slovensko dostalo hospodářský bodyček!

Paní v turistickém a informačním centru města Košic se na otázku, kolik že přijede do čtvrtmilionového města na východě Slovenska během mistrovství světa v hokeji návštěvníků, zatvářila rozpačitě. „Kromě takzvaných specialistů na hokej to bude jen pár fanoušků,“ přiznala a dodala, že se žádné davy ani čekat nedaly. Košice totiž rozhodně nenajdete na turistické dálnici dnešní Evropy, kterou tvoří přímé spoje levných aerolinek. A Češi, nejbližší hokejemilovný národ, v košické skupině nehráli. Mohli, ale nechtěli, protože kdo by se tahal na konec světa, když může za tři hodiny dojet z Prahy do Bratislavy.

Přesto ale Košice nakonec dopadnou lépe než Bratislava. Výdělek z mistrovství světa měřený příjmy ze zahraničí sice bude veškerý žádný, ale aspoň neprodělaly. Nějaké ty kulturní akce, letáky, průvod městem a podobně se navíc dají považovat za zkoušku na rok 2013, kdy budou Košice „evropským městem kultury“.

Hokejová Steel Aréna, postavená už několik let před mistrovstvím převážně díky penězům prosperujícího koncernu U. S. Steel, slouží zdejšímu špičkovému klubu slovenské ligy. Navíc je také plně funkční pro pořádání velkých koncertů a dalších akcí. S devíti tisíci místy je pro Košice a jejich okolí uměřeně velká a důstojná.

Přes dvě miliardy na „rekonstrukci“ haly

Hůř dopadla Bratislava. Ta si sice „stáhla“ zajímavější dvě třetiny mistrovství, nějací turisté, především Rusové a Češi, přece jen přijeli, ale náklady byly nesrovnatelně vyšší. Bratislava totiž před mistrovstvím světa žádnou důstojnou halu pro pořádání šampionátu neměla. Původní plány hovořily o nové velké hale, kterou měl na petržalské straně Dunaje postavit bez pomoci státu a města soukromý investor, nakonec byla zvolena rekonstrukce starší haly, ta však má velká ale.

Malou domů si zahrál „slovenský Kožený“, šéf hokejového svazu a majitel rozsáhlé sítě firem v čele s Váhostavem, Juraj Široký. Za více než dvě miliardy českých korun, převážně z rozpočtu města Bratislava a státu, totiž nechal zrekonstruovat domovský stadion svého vlastního hokejového klubu Slovan Bratislava. A ještě si k němu přistavěl (až dodatečně legalizovaný) obří hotel zapojený do sítě Hilton a propojený přímo s tréninkovými kluzišti i halou.

Ten, když nic jiného, bude mít příjmy z každého hokejového turnaje. A možná, že i od účastníků kulturních akcí, které se mají v bratislavské hokejové hale konat. Mají, ale také možná nebudou. „Rekonstruovaná“ (ve skutečnosti z 80 % nová) hala totiž stojí přímo v obytné zóně, a bratislavská městská část Nové Mesto proto hodlá v hale zakázat všechny akce, které by nekončily do půl desáté večer.

Podle dlouholetého kritika Juraje Širokého, legendárního hokejisty Petera Šťastného, byla rekonstrukce haly nešťastné řešení – je malá (jen deset tisíc míst), je na špatném místě a Bratislavě nic nového nepřináší.

Výdaje v miliardách, příjmy v milionech

Otázkou navíc je, jak to bude s onou „skvělou hokejovou atmosférou“ a plánovanými příjmy z prodeje lístků a dalšími příjmy poté, co se Slováci nedostali ani do čtvrtfinále. Kdyby nedejbože ve vyřazovacích bojích vypadli ještě Češi, jejichž zápasy mohou ještě příjmy spojené s návštěvností trochu zachránit, dopadl by šampionát bledě i z hlediska organizátorů, tedy hlavně slovenského hokejového svazu.

I kdyby však Češi dokázali v závěrečných bojích o titul nahradit vypadlé Slováky, bude zisk pořadatelů v řádu desítek milionů českých korun, zatímco výdaje, především státu a Bratislavy, jsou v miliardách.

Smysl těchto „letních“ mistrovství světa se hledá obtížně i ze sportovního hlediska, mistrovství je spíš jakýmsi „turnajem útěchy“ pro hokejisty, jejichž týmy vypadly ve vyřazovacích bojích NHL, nebo kteří se do Severní Ameriky nedokázali dostat. Když hledáme smysl ekonomický, bude – tváří tvář faktům, že slovenský „Širokého stadion“ vyjde na dvě a půl miliardy, Sazka Arena i s úroky dokonce na 25 miliard – náš neúspěch totální.

Z toho, že po Bratislavě zamíří v roce 2015 mistrovství světa do Prahy, bych tedy zas tak velkou radost neměl. Čeští pořadatelé počítají s příjmy přes 90 milionů korun. Což je tak jedna měsíční splátka dluhů za Sazka Arenu.

Autor je redaktorem Lidových novin

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (4)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Související témata

BratislavaHiltonhokejhokejový šampionátJuraj ŠirokýKošiceLuboš Palatamistrovství světa v hokejiNHLPeter ŠťastnýSazka ArenaSlovan BratislavaSlovenskosportU. S. SteelVáhostavZväz slovenského ľadového hokeja
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo