Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Řekněme "Ne" budování federace a transferové unie!

Pavel Kohout
Pavel Kohout
10. 6. 2011

Začnu od konce – vřele doufám, že k žádnému budování federace, transferové unie ani politické unie nedojde. Proč: vývoj v posledním desetiletí jasně ukazuje, že čím těsnější unie, tím horší výsledky přináší.

Řekněme "Ne" budování federace a transferové unie!

Bez společné měny by Španělsko ani Irsko nedokázaly nafouknout úvěrovou bublinu, která v případě Irska již vedla k faktickému státnímu bankrotu. Bez evropských dotací a nutnosti kofinancování by Řecko nedokázalo vytvořit tak velké veřejné výdaje (a to ani nemluvím o umělém zlevnění dluhového financování, které nastalo po přijetí eura a které také ke kritické situaci mocně přispělo.)

Existuje myšlenka, bohužel značně rozšířená, že za všechno může rozpočtová lehkomyslnost řecké vlády, a že hlubší a těsnější koordinace by byla vhodným prostředkem prevence budoucích krizí. Nesmysl. V případě Irska a Španělska je hlavním viníkem měnová politika ECB, která sledovala zájmy Německa, ale byla totálně nevhodná pro tzv. periferní země eurozóny. Na vině je integrace - nikoli její nedostatek.

Morální hazard na steroidech

Transferová unie, kdyby k ní nedej bože došlo, by znamenala morální hazard na steroidech. Pracovitější budou dotovat méně pracovité, střídmější budou dotovat hazardéry. A pokud jde o politickou unii - ta by odrážela zájmy velkých mocností (Německa a Francie především). Pro nás by znamenala především zvýšení daní, navýšení nákladů na "compliance" s evropskou legislativou a tím pádem sebe eliminaci v hospodářské soutěži. Nedává snad Francie dost dlouho a silně najevo, že se jí nezamlouvá přesun pracovních míst do východní Evropy, kam jsme samozřejmě řazeni i my? Francouzští politici jsou typicky velcí nacionalisté, myslí si snad někdo, že by brali ohledy na nějakou malou zemi, o které sotva vědí, kde leží?

Francie a Německo mají dostatečné prostředky, aby sanovaly své banky, které nerozumně investovaly do řeckých dluhopisů. Nemusejí do problémů svých bank zatahovat zbytek Evropské unie.

Psáno pro HN

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

ECBEUeurozónaEvropská centrální bankaEvropská uniefederaceintegraceIrskomorální hazardnacionalismusNěmeckoPavel KohoutŠpanělskotransferová unie
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo