Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dramata a frašky ekonomie: Zdravotní reforma pod ochranou Gurkhů

Pavel Kohout
Pavel Kohout
13. 6. 2011

„Zadržte, pane Kohout!“ jak nás volají ti, kdo zhrdají pátým pádem, jímž exkluzivně voláme jen my Češi, každopádně zadrž, juniore, ve výčtu tragédií a frašek ekonomiky, které se vesměs mění v jobovky, zůstaň u tématu, ale sestup od katedry mezi své vyděšené žáky a pověz nám z oka v oko: „Být teď premiérem Pavel Kohout (proboha, nesplést ho zase s tím spisákem!), jak bys zvednuv taktovku dirigoval vládní filharmoniky, aby než ztratí sněmovní většinu, vyvedli naše zdravotnictví z bažiny na pevnou zem?“ ptá se spisovatel Kohout Kohouta ekonoma. Ten odpovídá…

Dramata a frašky ekonomie: Zdravotní reforma pod ochranou Gurkhů

Předchozí díly najdete zde:

Milý Pavle, ptáš se v podstatě, co bych dělal na místě ministra zdravotnictví. Nevím, zda mám začít vesele, či vážně, neboť financování našeho zdravotnictví je hra, která má tu rysy komedie, onde se mění v truchlohru. Zdůrazňuji slovo „financování“, jelikož zdravotnictví samotné má slušnou, mnohde velmi vysokou úroveň srovnatelnou se světem.

Ale dobrá. Řekněme, že bych se hypoteticky jako člen vlády pustil do zásadních zdravotnických reforem a že bych měl volnou ruku. V tom případě bych se musel smířit s tím, že v životě již více nevkročím do obyčejné hospody. Zvedl bych totiž spotřební daň z piva, aby jako všude v civilizovaném světě bylo dražší než nealkoholické nápoje. Stav, kdy pivo je v restauraci levnější než voda, je světově unikátní, anomální a nezdravý ve všech ohledech. Češi jako největší pijáci na světě svému zdraví také neprospívají. Nebo si snad někdo myslí, že 160 litrů ročně na osobu včetně kojenců je v pořádku? Ne, není.

Prevence je základ

Pod záštitou ochranky složené z proslulého kmene Gurkhů bych pracoval na dalších nepopulárních reformách, které by prodloužily život průměrného Čecha o několik let. Tak například pravidelné zdravotní kontroly. Nevím, jaké procento Čechů navštíví lékaře teprve tehdy, až to s nimi doslova šlehne. Rozhodně je jich hodně. Pravidelné kontroly by dokázaly odstranit výskyt pacientů, kteří takzvaně vytečou. Tím je míněna ztráta krve způsobená dlouhodobým vnitřním krvácením, které se vyskytuje u pacientů s rozsáhlými nádory orgánů zažívacího traktu.

Provedení srdečního bypassu je také mnohem účinnější před infarktem než po něm. Koneckonců, velká část srdečních a nádorových onemocnění je překvapivě dobře léčitelná v prvních stadiích. Diagnostické techniky existují a jsou dostupné! Zbývá jen donutit lidi, aby chodili na preventivní prohlídky pravidelně. Jak? Snadná pomoc, hříšníci budou platit ke zdravotnímu pojištění takzvaný malus, příplatek za rizikové chování. Pořádný malus, léčení rakoviny v pokročilém stadiu se totiž pěkně prodraží. A jedině pořádná pokuta měsíc co měsíc dokáže líného Čecha donutit, aby se začal starat o svoje zdraví. Mimochodem, když jsem se zmínil o spotřebních daních z piva, existují i myšlenky dodatečně zdanit cukr a cholesterol. Pod ochranou Gurkhů posílených o Cizineckou legii bych o tom vážně uvažoval.

No dobrá - slyším námitku - rádi bychom chodili na kontroly, ale je problém vůbec sehnat praktického lékaře! Dosavadní systém pojištění je tak nesmyslný, že doktor, který má „plnou kartotéku“, žádné další pacienty nebere, i když by měl čas a chuť pracovat! A vůbec zdravotní pojišťovny - a na tomto místě musím z prostorových důvodů vynechat několik stránek stížností a výčtu systémových vad.

Riskuješ? Sázej na dřevo

Ano, situace je bohužel taková, že v České republice nemáme zdravotní pojištění, které by sneslo toto označení. Máme sice několik institucí toho jména, všechny ale fungují jen jako kasičky na přerozdělování peněz a žádná není skutečnou pojišťovnou. Pokud jde o rozdělení péče na standardní a nadstandardní - do té první má patřit prevence, porody a vše, co zachraňuje životy a pomáhá postiženým. Geneticky podmíněné choroby - diabetes, alzheimer, schizofrenie - rovněž. Člověk za ně nemůže a slušná společnost se má postarat. Do nadstandardu má náležet vše ostatní. Nachlazení? Nejde o život, tedy zaplaťte v hotovosti. Zlomená noha? Kdo nedává pozor, platí. Proč by cizí lidé měli doplácet za něčí frajeřinu na sjezdovce? Plomba? Nečistil jste si zuby, pane paciente, takže tady na dřevo, pěkně prosím. Za rizikové chování je třeba platit. V hotovosti, aby to pacient cítil. A žádné lokální umrtvení v podobě výjimek pro nižší příjmové skupiny! Zdravotnictví musí být drahé, má-li být dobré.

Závěrem, za asistence Gurkhů, cizineckých legionářů a pro jistotu ještě žoldnéřů najatých v Kongu bych z ústavy vyškrtl logicky nesmyslný a navíc velmi gumově ohebný paragraf, který zaručuje „bezplatnou lékařskou péči na základě veřejného pojištění v rozsahu, který stanoví zákon“. Naopak bych prosadil paragraf, podle něhož ministrem obrany nesmí být voják z povolání, ministrem zdravotnictví nesmí být lékař a ministrem financí nesmí být kariérní úředník či politik, který prožil většinu produktivního života ve státních službách za státní peníze. Čímž se ale dostáváme k dalším tématům.

Mimochodem - všechny nabídky na plný úvazek do veřejného sektoru jsem zatím úspěšně odmítl; stejně bych se zachoval i v případě ministerstva zdravotnictví. To je místo, po němž vskutku neprahnu!

Psáno pro LN

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (18)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

alkoholalzheimerdiabetesgeneticky podmíněné chorobyGurkhovéMinisterstvo zdravotnictvípavel kohoutpivopreventivní vyšetřeníreforma zdravotnictvíschizofreniespotřební daňzdravotní reforma
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo