Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dětská europropaganda: Kapitán Euro a Válka o malinovou zmrzlinu

Daniel  Hannan
Daniel Hannan
25. 7. 2011

Jednou z nečekaných zábav rodičovství je, když si přečtete propagandu Bruselu zacílenou na děti. Materiál je to k popukání a garantuju vám, že brzy se bude válet smíchy i vaše potomstvo.

Dětská europropaganda: Kapitán Euro a Válka o malinovou zmrzlinu

Malým se nejvíc líbí Válka o malinovou zmrzlinu, která vypráví pohádku o skupině nebojácných dětí, jež cestují v čase, do barbarských dob, kdy ještě existovaly národní státy, a učí jejichobyvatele bořit hranice. Starší pak mají raději Rozbouřené vody, tintinovský komiks, jehož hrdinkou je lišácká poslankyně Evropskéhoparlamentu. V tomhle dílku najdete i takové perly jako „Klidně se směj! Ale počkej, až uvidíšmoje dodatky k návrhu Komise!" nebo „Vypadá to, že strávím celý život vevlaku mezi Bruselem a Štrasburkem, ale nerada bych se rozhodovala mezi smaženými mušlemi a štrasburským cibulovým koláčem."

První cenu za hloupost ovšem musí dostat Kapitán Euro. Je to ale jen hloupost? Občas si říkám, zda to není spíš děsivé.

Podívejte se na tenhle obrázek. Ukazuje „ty špatné", doktora D Videraa jeho kumpány. Co vedlo tvůrce k tomu, aby jej vyobrazili s nosem vetvaru skoby a kozí bradkou jako v antisemitské karikatuře ve Völkischer Beobachter (nejen tam, pozn. redakce)? Jsem přecitlivělý? Tak si přečtěte, jak ho tvůrci popsali:

Nemilosrdný spekulant, kurátor a sběratel antických kuriozit David Viderius je bývalý finančník. Je multimilionářem uvyklým vydělávat peníze bez ohledu na to, zda tím druzí trpí. Kvůli neprofesionálnímu chování se již nesmí pohybovat na finančních trzích, vazbě za svéskandály ale unikl. Na dlouhé roky zmizel, aby se objevil jako doktor D Vider. Řídí společnost Dividex, která kontroluje stovky různých podniků po celé Evropě i za jejími hranicemi...

Může to být samozřejmě zcela nevinné. Ale představte si, jen si to představte, jaká by byla reakce, kdyby takový komiks s padouchem Davidem, který vypadá jako Žid a získal peníze jako „nemilosrdný spekulant", uveřejnila euroskeptická skupina.

Co tím EU sleduje?

Před pár lety jsem narazil na interní zprávuKomise, která obsahuje mimo jiné i následující: „Děti mohou fungovat jakoposlíčci, kteří mohou pomoci dostat naše myšlenky až k nim domů. Mladílidé v praxi často hrají roli prostředníků mezi staršími generacemi apomáhají jim porozumět euru."

Myšlenka, že vláda získává rodiče skrze jejich děti, je charakteristická pro autoritativní státy, ne liberální demokracie. Člověku vytane na mysli Orwellova fiktivní mládežnická organizace Špióninebo rebelující Pavlík Morozov, který se stal hrdinou Sovětského svaz upoté, co byl zavražděn vesničany za to, že udal svého otce kulaka.

Ne že by měla tato kratochvíle na děti v praxi nějaký větší vliv: v každé zemi jsou mladí voliči euroskeptičtější než ti starší. Nakonec je to možná tak, že o špatné myšlence lidi nepřesvědčí ani sebevětší publicita...

Z autorova blogu, 3. června 2011, přeložila a redakčně upravila Iveta Frízlová.

Text vyšel v prázdninovém čísle Revue Politika

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (3)

Vstoupit do diskuze
Daniel  Hannan

Daniel Hannan

Související témata

demokracieEUeuroEvropská uniepropagandatotalitarismus
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo