Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fareed Zakaria: Jak může Čína pomoci Evropě překonat dluhovou past

Fareed Zakaria
Fareed Zakaria
5. 10. 2011

Krize eurozóny už dávno není jen evropskou krizí, ale zachvacuje globální ekonomiku. Kvůli svému rozsahu a tomu, že se týká jak bank, tak i vlád, je daleko nebezpečnější než krize, která začala po pádu banky Lehman Brothers před třemi lety.

Fareed Zakaria: Jak může Čína pomoci Evropě překonat dluhovou past

Klíčovým problémem není Řecko, ale Itálie. Řecko je malý stát, který reprezentuje pouze dvě procenta celkového HDP Evropské unie. Itálie je naproti tomu členem skupiny G7 a její dluh, který činí 1,9 bilionů eur, je větší než dluhy Španělska, Portugalska, Irska a Řecka dohromady. Obchod s italskými obligacemi je větší než obchod s obligacemi německými, což je v historii eura bezprecedentní a neudržitelné. Itálie je příliš velká na to, aby mohla padnout, jenže její dluh možná bude příliš velký na to, aby se dal zvládnout.

Řešení elegantní, ale nerealizovatelné

Kdosi nazval vytváření eurobondů možnou cestou z dluhové krize. Na papíře je to elegantní řešení, ale nikdy k tomu nedojde. Uvažujme: proti jsou voliči a také německý ústavní soud. V momentě, kdy by byly eurobondy uvedeny do praxe, Itálie, Řecko a další ztratí jakoukoli motivaci provést bolestné ekonomické reformy; když by si mohli všechno, co potřebují, půjčit na německý účet, proč by procházeli trnitou cestou ekonomické restrukturalizace?

Podobně myšlenka řídit evropskou fiskální politiku z Bruselu vypadá na papíře dobře, ale také k tomu nedojde. Vlády jednotlivých států se nebudou vzdávat klíčových funkcí, jako je daňová politika. Mezi evropskými voliči proti tomu existuje široká opozice, stejně jako mezi ústavními soudy řady evropských států. Ale i kdyby se to povedlo, trvalo by léta, než by se poznalo, zda fiskální unie vlastně něco řeší. Trhy ale potřebují být uklidněny okamžitě.

Kde na to vzít?

Tváří v tvář krizi v roce 2008 hovořil americký ministr financí Henry Paulson o potřebě odstrašující zbraně, která by trhy dokázala dostatečně vyděsit a přinutit je k poslušnosti. Evropa žádnou takovou zbraň nemá. Dokonce ani Německo se svým dluhem ve výši 83 procent HDP nemůže Itálii nebo Španělsko zachraňovat. Všichni společně naopak musí do konce příštího roku vrátit na 600 miliard. Kdo má tolik peněz?

V současné době je na světě rozeseto celkem 10 bilionů dolarů zahraničních devizových rezerv. To je jediná hromada peněz, ze kterých by se dala vytvořit zmíněná zbraň. Mezinárodní měnový fond by mohl největší držitele těchto rezerv - Čínu, Japonsko, Brazílii a Saúdskou Arábii - požádat o úvěr ve výši 750 miliard dolarů například pro Španělsko a Itálii a zároveň tyto státy tvrdě tlačit k ekonomickým reformám a pozorně sledovat, zda jsou půjčené peníze skutečně využívány k restrukturalizačním účelům. V takovém případě by úvěr mohl nejen pokrýt dluhy, ale také znovu nastartovat ekonomický růst.

Čínský šálek čaje

O co jde Číňanům, kteří takovou možnost při nedávném setkání s Italy zdvořile nastiňovali? Čína investuje do dluhopisů a hledá likviditu, bezpečí pro své investice a slušné výnosy. Nesnaží se zachránit svět. Čínský premiér už také naznačil, že Čína zvýší odkup dluhopisů, ale bude na oplátku žádat lepší přístup na trhy v Evropě. Je to klasická ukázka čínské diplomacie.

Přišel čas, aby Čína přijala širší koncept svých zájmů a stala se odpovědným spolurozhodovatelem v globálním systému. Hrozí, že evropská krize se brzy promění v celkovou globální recesi. A v poslední době již druhá globální recese by mohla být horší než ta předchozí, protože západní vlády už nemají žádné peněžní ani daňové nástroje k jejímu zamezení. Takový scénář by mohl znamenat, že Číňané budou velmi tratit, protože pokles spotřeby ani v Evropě, ani v Americe rozhodně není v jejich zájmu. Je jasné, že Číňané by žádali něco na oplátku. Mohlo by to znamenat, že dostanou například větší slovo v MMF. Mohlo by se také ukázat, že Christine Lagardeová je poslední nečínskou hlavou této organizace.

Ve světě, který se topí v dluzích, přebírají otěže věřitelé. Po první světové válce byly evropské národy tak zdecimovány svými dluhy, že jedinou zemí, která mohla válkou zničené Evropě poskytnout potřebné peníze, byly Spojené státy - a otevřely si tím cestu k procesu, díky kterému se staly nejsilnější zemí na světě. I pro Čínu je současná krize příležitostí, jak se stát zodpovědným spoluvládcem současného světa.

Z textu How China can help Europe get out of debt uveřejněného 15. září 2011 ve Washington Post přeložil Ondřej Šlechta.

Text vyšel v zářijovém čísle Revue Politika.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Fareed Zakaria

Fareed Zakaria

Americký spisovatel a žurnalista indického původu. Vystudoval univerzitu v Yale. Poté přestoupil na Harvard, kde mu byl udělen doktorát z mezinárodních vztahů. Dlouhou dobu působil v magazínu Newsweek,... Více

Související témata

Čínadluhová krizeeuroEvropaItálieŘeckoSpojené státy americké
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo