Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Gordický uzel evropských dluhů

Pavel Kohout
Pavel Kohout
10. 10. 2011

Jak z evropské dluhové pasti? Summit střídá summit, záchranné plány přicházejí a krachují jak na běžícím pásu. Existuje však instituce, která na řešení pracuje dlouho, intenzivně a do značné míry účinně. Prakticky bez pozornosti médií. Je to Evropská centrální banka.

Gordický uzel evropských dluhů

Již v roce 2009 začala nakupovat dluhopisy evropských států. Objem skokově vzrostl během první akutní vlny řecké krize v květnu 2010. V srpnu a září 2011 pozorujeme další vlnu nákupů. Přesné složení není zveřejňováno, ale je zřejmé, že jde hlavně o dluhopisy Řecka, Portugalska, Španělska a Itálie.

ECB ke konci září 2011 držela dluhopisy za 215,9 miliardy eur. Kdyby ještě rok pokračovala v nákupech tempem 9,12 miliardy týdně, což odpovídá srpnu a září, držela by koncem září 2012 dluhopisy za 690 miliard. Tím by ECB víceméně vyřešila problém alespoň těch nejvíce předlužených ekonomik. Sice by tím flagrantně porušila svou chartu, ale na palubě Titaniku je jedno, zda máte dobře uvázaného motýlka.

Tonoucí se stébla chytá

Masivní nákupy dluhopisů „pro účely měnové politiky“ jsou kontroverzním nástrojem, neboť uvolňování velkého objemu hotovosti může vytvářet inflační tlaky. Nicméně měnová zásoba M3 představuje 9802 miliard eur. I kdyby tedy ECB nakoupila dluhopisy za oněch 690 miliard, stále by šlo o pouhých sedm procent celkové měnové zásoby. Evropská měnová zásoba dlouhodobě roste tempem 7,95 procenta ročně. Kdyby tedy ECB „zapustila“ velkorysý objem stovek miliard, vliv na inflaci by nemusel být hrozivý.

Kromě toho inflace má i své kladné stránky, zejména z hlediska investorů. Takto situaci v deníku Telegraph komentuje Liam Halligan, hlavní ekonom společnosti Prosperity Capital Management:

„ECB zachrání bankrotující vlády, ty zase zachrání bankrotující banky. Odpis dluhů? Příliš obtížné. Restrukturalizace bank? Hm... ne. Výsledkem samozřejmě bude inflace – dobrá pro rozumné investory, ale hrozivá pro obyčejné lidi, kteří pracovali, spořili a snažili se poskytnout svým rodinám důstojný život. Ti, kdo popírají, že kvantitativní uvolňování je inflační, bývají titíž, kdo tvrdí, že eurozóna se nikdy nerozpadne. Studují tito lidé historii? Inflace byla metodou, jak západní svět řešil masivní státní dluhy, když dosáhly dnešních groteskně vysokých úrovní, po první i po druhé světové válce. Inflace bude i naší odpovědí na dnešní dluhy – dluhy vytvořené z nenasytnosti a rozmazlenosti. Ukazují, jak malého pokroku jsme dosáhli během posledního století navzdory všemu pokroku technickému.“ Uzel z města Gordion byl rozetnut mečem. Dnešní gordický uzel dluhů by mohl být zvolna rozpuštěn.

Psáno pro E15

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (5)

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

ECBevropská centrální bankaFedinflacekrizeměnyreceseregulacezásahy do ekonomiky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo