Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stavebko: Zrušit nebo spořit dál?

Jan Stuchlík
Jan Stuchlík
26. 7. 2010

I když stát sníží státní podporu stavebního spoření na polovinu, pořád půjde o výhodnější způsob, jak si postupně našetřit nějaké peníze, než spořit na spořicích či termínovaných účtech. K výpovědi smlouvy nebudou mít důvod ani ti, kterým už uplynula šestiletá doba, po kterou nemohou peníze bez sankcí vybrat.

Stavebko: Zrušit nebo spořit dál?

Stavební spoření sice bude méně výnosné, ale i nadále ho ocení ti, kdo dávají přednost jistotě, že o uložené peníze nepřijdou. Stavebko totiž patří do systému pojištění vkladů, který klientské peníze chrání před krachem banky či stavební spořitelny až do výše 50 tisíc eur, tedy zhruba 1,25 milionu korun.

Nemusí se proto potvrdit katastrofické scénáře, s nimiž po oznámení vlády o plánovaném snížení státní podpory vyrukovali zástupci stavebních spořitelen. Ti hovoří o masivním odchodu klientů, kteří už spoří více než šest let, a o výrazném poklesu nových zájemců o stavební spoření. V takovém případě by prý stavební spořitelny musely omezit poskytování především překlenovacích úvěrů, které umožňují klientům pořídit si či opravit vlastní bydlení dříve, než by splnili podmínky pro řádný úvěr ze stavebního spoření.

Co chystá Nečasův kabinet?

Vláda hodlá jednak zvláštní daní snížit státní podporu na polovinu u všech smluv o stavebním spoření. Co to znamená v praxi? Klienti, kteří uzavřeli smlouvu před rokem 2004 by už za letošní rok dostali místo 4500 korun 2250 korun. Ostatní by místo 3000 korun dostali od státu jen 1500 korun. Zároveň chce vláda zdanit i úroky z vložených peněz patnáctiprocentní daní z příjmu.

Graf: Co udělá s výnosností stavebního spoření snížení státní podpory

Plná velikost zde

Klienti, kteří pravidelně ukládají každý rok 20 tisíc korun a stavební spoření úročené dvěma procenty ročně mají už šest let, by opatřením přišli o jedno procento výnosu. Bez snížení státního příspěvku by jim jejich stavební spoření v sedmém roce vynášelo 3,4 procenta ročně. Po snížení podpory a zdanění úroků jejich výnos v sedmém roce klesne na 2,25 procenta. Spočítejte si, jak se po reformě změní výnosnost vašeho stavebního spoření.

Stále lepší než spořáky a termínováné vklady

Pokud by si modeloví klienti uzavřeli smlouvu se stejným vkladem a úročením nově, pohyboval by se jejich výnos v prvních šesti letech v průměru nad třemi procenty ročně.

V obou případech tak jde o lepší úročení, než jaké po zdanění nabízí bankovní spořící účty a termínované vklady. Dalších alternativ, jak s tříprocentním výnosem pravidelně spořit s pocitem jistoty, že o vložené peníze klient nepřijde, mnoho není.

Klienti, kterým už uplynula šestiletá vázací doba, proto nemají důvod smlouvu vypovídat a peníze vybírat. Výhodnější krátkodobá alternativa bez rizika u nás momentálně není. Pokud by však chtěl dotyčný uložit našetřené peníze na delší dobu, mohl by zvolit některý ze zajištěných podílových fondů. Ty mu zaručují minimálně vrácení investované částky a slibují lepší výnos než stavební spořitelny. Vklady ovšem nejsou pojištěny proti krachu investiční společnosti, která fond zřídila. Výnos závisí na vývoji finančních trhů. Zajištěné fondy se navíc nehodí pro pravidelné spoření.

Jinou alternativou mohou být dluhopisové a smíšené podílové fondy.Jenže u podílových fondů existuje na rozdíl od stavebního spoření riziko, že hodnota naspořeného majetku může klesnout. Rovnocennou konzervativní alternativou proto nejsou.

Klíčový bude přístup poradců a úrokové sazby

Budoucnost stavebního spoření v Česku tak ovlivní spíše než výše státní podpory vývoj úrokových sazeb a přístup finančních poradců k jeho prodeji.

Pokud úrokové sazby na spořících či termínovaných účtech výrazně porostou, budou i bez státní podpory výhodnější než stavební spoření. Pravděpodobnost zvýšení úroků bude navíctřeba odhadnout na celou dobu šesti let trvání smlouvy o stavebním spoření. Kdo si bude myslet, že sazby za pár let porostou, ani státní podpora ho nepřiměje k uzavření stavebního spoření. „Klienti budou opatrnější. Proto předpokládáme, že úbytek nových klientů může být značný,“ soudí Vojtěch Lukáš, předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavební spořitelny by sice mohly úročení vkladů rovněž zvýšit, ale musí být obezřetné. „Stavební spoření je především úvěrový produkt. Klient v okamžiku uzavření smlouvy dostává v podstatě časově neomezenou opci na pevně stanovenou úrokovou sazbu z úvěru,“ vysvětluje Lukáš. Stavební spořitelny tak mají menší prostor pro zvyšování úroků z vkladů, aby se nedostaly do ztráty.

Co si myslíte o snížení státní podpory u stavebního spoření?

Text byl publikován na www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (12)

Vstoupit do diskuze
Jan Stuchlík

Jan Stuchlík

Několik let byl šéfredaktorem serveru Peníze.cz. Předtím pracoval téměř sedm let v týdeníku Ekonom jako redaktor a editor zahraniční rubriky, kde se specializoval na Evropskou unii, Blízký východ a Spojené... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo