Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Válka proti Islámu: Kde je rozum?

Fred Reed
Fred Reed
23. 9. 2010

Za posledních pár let se neokonzervativní válka kvůli ropě a AIPACu (American-Israel Public Action Committee, jinak známému jako pro-izraelská lobby) proměnila, přinejmenším v očích venkovských balíků, na válku proti islámu.

Válka proti Islámu: Kde je rozum?

Tedy víceméně. I takový politický střelec jako Pat Buchanan už tvrdí, že mešita by na místě newyorkského Světového obchodního centra stát neměla. A zdá se, že s ním souhlasí většina obyvatelstva včetně partičky pomatenců z jakési třetiřadé floridské farnosti, která chtěla u příležitosti vzpomínky na 11. září spálit Korán.

Tupější nápad byste opravdu hledali jen obtížně. Půldruhé miliardě muslimů posíláme vzkaz, že Amerika nebojuje proti Al-Kájdě nebo Tálibánu nebo Teroru, nýbrž proti islámu. Velmi prozíravé. Tím si u běžných Afghánců, Iráčanů nebo Pákistánců jistě získáme další vřelé sympatie. Iráčtí a afghánští policisté a vojáci, které NATO cvičí, teď ví, že jejich instruktoři jsou ve skutečnosti jejich nepřátelé. Zajímavé, že něco podobného jim celou dobu tvrdí i jistý bin Ládin.

Žlázy vítězí nad rozumem

Žlázy znovu vítězí nad rozumem. Deset minut předtím, než první letadlo zasáhlo první věž newyorských Dvojčat, si prakticky nikdo v Americe nemyslel, že islám smrtelně ohrožuje vše, co je naší kultuře svaté - třeba supermarkety a iPody. Po 11. září však právě tato víra vyplnila prázdné místo v aréně, kterou před dvaceti lety tak zbaběle vyklidili komunisti. Bezprostředně po rozpadu sovětské říše nečelil Západ žádné civilizační hrozbě. Hluboce nás to znepokojilo. Něco tady nehraje, říkali jsme si. Neměli bychom se správně něčeho bát?

Pak přišel New York a my to náhle měli každý den na talíři – střet civilizací. Islám nám jde po krku. A že jsme si toho předtím nevšimli? I vzedmul se mohutný řev proti muslimům, především z hrdel lidí, kteří nikdy živého muslima nepotkali a o historii věděli kulové. Celá země si úlevou vydechla. Zas je všechno, jak má být.

Z boje proti mohamedánům se brzy stal průmysl. Politici se nám zpočátku snažili podstrčit coby hlavního bubáka terorismus, nikoli celý islám, ale to se nějak neujalo. My potřebovali něco macatějšího.

Kultura džihádu

Buchanan hlásá, že islám je kultura džihádu a nanejvýš militantní víra. Jasně. Příšerně militantní. Nebude ode mne netaktní, když ostýchavě podotknu, že právě teď západní civilizace přičinlivě anektuje Irák a Afghánistán, bombarduje Pákistán, Jemen a Somálsko, nahání muslimy na Filipínách a vyhrožuje Sýrii a Íránu? Ti mohamedáni jedni militantní. Nenávistní...

A výše uvedené islámské země jsou jen několika z mnoha. Podívejme se na to ještě jinak. Následuje seznam všech křesťanských zemí, které si islám podmanil za posledních pět set let:

........

A teď následuje jen částečný seznam islámských zemí, které si za posledních pět set let podmanili křesťané:

Maroko, Alžírsko, Tunisko, Libye, Egypt, Súdán, Libanon, Sýrie, Palestina, Jordán, Irák (poprvé), Irák (podruhé), Írán, Pákistán, Východní Pákistán, Indonésie, Saúdská Arábie, Kuvajt, Jemen, Omán, Abú Dhabí, Dubaj...

A to nemluvím o menších křesťanských výbojích v Severní, Střední a Jižní Americe, Indii, Číně, Jihovýchodní Asii, černé Africe a podobně. Skutečně děsivá muslimská agresivita.

Není zvěrstvo jako zvěrstvo

Buchanan považuje útok z 11. září za nevýslovné zvěrstvo. To já taky. Vyndejme si ale břevno z vlastního oka a podívejme se na druhou stranu. Podle údajů OSN zavinilo západní embargo Iráku, které mimo jiné zakazovalo dovoz chloru na sterilizaci pitné vody, smrt 600 000 iráckých dětí. Hmm, kdyby muslimové zavinili smrt tolika našich dětí, nebyli bychom taky malinko nabručení?

Ale OSN je samozřejmě jen narudlé socanské antiamerické spiknutí a jeho propaganda je mnohem méně důvěryhodná než propaganda Washingtonu. Zkrátka mě vždycky zarazí, jak málo jsou lidé na Západě ochotni a schopni vcítit se do situace druhých, jak málo projevují empatie a soucitu.

Vezměte si například novinový titulek: „V Pákistánu zasáhla střela z amerického bezpilotního letounu dům plný dětí.“ V té naší velké vypolstrované cele nikdo pořád nechápe, proč se v Pákistánu vzmáhá nebezpečný extremismus. Umíte si představit ten uragán celospolečenské zuřivosti, kdyby nějaký muslim vyhodil do povětří třeba školu v New Jersey? Ale když my zmasakrujeme jejich děti, nikoho to nezajímá. „No jo, co naděláš, to je holt válka. Hoďte jim hrst dolarů.“ Banda umouněných ručníkových hlav, no ne? Zašlapat je všechny jako šváby.

A nakonec si dáme malý kvíz – vezměte si tužku a papír a sepište důvody, proč muslimové nenávidí Ameriku.

No jasně – závidí nám, že jsme svobodní!

Je-li to pravda, pak můžeme klidně spát. Jak tak totiž poslouchám naše politiky, nebude trvat dlouho a muslimové nám nebudou mít co závidět.

Fred Reed je bývalý armádní novinář a zpravodaj listů Wall Street Journal a Washington Post.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (36)

Vstoupit do diskuze
Fred Reed

Fred Reed

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo