Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ernest Valko a balkánský banditismus

Luboš Palata
Luboš Palata
10. 11. 2010

Vždy když si už po dvanácti letech od konce „mečiarismu“ myslím, že Slovensko je normální středoevropskou zemí, přijde zpráva jako ta úterní. Ernest Valko, zřejmě nejprominentnější slovenský advokát, bývalý předseda federálního Ústavního soudu a místopředseda jedné z komor federálního parlamentu, byl zavražděn před svým domem.

Ernest Valko a balkánský banditismus

Na Slovensku se zkrátka pořád dějí věci, které charakterizoval přesnými slovy můj přítel, bývalý novinář, dnes bezpečnostní analytik Milan Žitný. „Balkánský banditismus ještě ze Slovenska neodešel. Něco takového civilizovaná Evropa nezná,“ řekl Žitný, který zemi popisuje jako průsečík balkánských a ruských mafií. Ponechme teď stranou, že i v zemích na západ od nás se někdy dějí divné věci, a připusťme, že se Ernest Valko opravdu stal obětí nějakého profesionála – byť policisté mlčí jako hrob a zatím ani nenaznačují možné směry vyšetřování. O čem to hovoří?

Vražda Ernesta Valka je sice šokující, ale vlastně by ani šokovat neměla. Jako advokát se totiž Valko zabýval kauzami na okraji šedé ekonomiky s přídechem mafiánství, ať už šlo o směnky Slovenského plynárenského průmyslu, mečiarovskou privatizaci Nafty Gbely, nebo kauzu sázkařské společnosti Tipos. V těchto sporech šlo o stovky milionů, někdy i miliardy. Spekulovat, který z nich se stal Valkovi osudným, je opravdu práce pro vyšetřovatele, ne-li pro věštce. Za zamyšlení ale stojí, zda Valkova vražda není jen logickým vyústěním stavu podnikatelského a právního prostředí, který na Slovensku, a nejen tam, panuje.

Mafiánská ekonomika

Už od devadesátých let, od rozdělení federace, je situace na Slovensku o stupeň horší, než v České republice. Kuponová privatizace Klausovy éry a to, co se dělo po ní, rozhodně nerozdělilo největší české majetky mezi poctivce a dobré hospodáře. Na Slovensku se však vytvořil zcela neproniknutelný propletenec mafie, podnikání a politiky, který se z velké části dodnes nepodařilo rozmotat. Ne, že by to v Česku nebylo. Ale Dalíkovo Toskánsko je přece jen jiná kategorie, než „Modré pobřeží“ ve Španělsku, do jehož vil se uchýlila část slovenských prominentů po prohraných volbách v roce 1998, kdy musel premiér Vladimír Mečiar odevzdat moc koalici Mikuláše Dzurindy.

Dokonce i nejzásadnější slovenská reforma, rovná daň, byla mimo jiné reakcí na stav, kdy se na téměř postsovětsky „zmafianizovaném“ Slovensku prostě neplatily daně a jejich výběr nevysvětlitelně pokulhával za Českem, a to i při započtení všech rozdílů mezi ekonomikami.

Mnohé se změnilo, mnozí z podnikatelů postmečiarovského období tlačeni mimo jiné unijními pravidly začali dělat poctivější byznys, velký tlak na „normalizaci“ prostředí vytvořili také zahraniční investoři, jenže byl tu i Fico a jeho nacionální a socialistická vláda.Ta zemi v některých ohledech, jako je míra klientelismu, korupce a dodržování právního státu, vrhla Slovensko zase o několik let zpět.

Nejásám nad slovenskými žraloky

I bez vraždy Ernesta Valka je možné o Slovensku konstatovat, že deformace způsobená mečiarismem v letech 1993–1998 nebyla dodnes zcela překonána a slovenské prostředí stále vykazuje některé znaky mafiány ovládaných postsovětských ekonomik.

Také proto zdaleka nejásám nadšením nad zvyšující se rolí „slovenských“ kapitálových skupin v české ekonomice. Vím totiž, nebo tuším, jaké byly jejich počátky a jaké bylo a je jejich pozadí. Ernest Valko by k tomu mohl možná ledacos zajímavého dodat a říci. Ale už neřekne. Byl zavražděn.

Autor je redaktorem Lidových novin

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Luboš Palata

Luboš Palata

Narodil se v roce 1967 a vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově. Je nositelem několika ocenění, mimo jiné novinářské ceny Ferdinanda Peroutky. Byl rovněž nominován na Cenu Evropského... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo