Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Penzijní fondy nevydělávají

Dušan Šídlo
Dušan Šídlo
26. 2. 2010

Penzijní fondy lze srovnávat podle celé řady ukazatelů. Chlubí se počtem svých klientů nebo objemem spravovaných úspor. Jediný ukazatel, který klienty v dlouhodobém horizontu právem zajímá, je ale výše připisovaného zhodnocení.

Penzijní fondy nevydělávají

Přestože penzijní fondy budou zveřejňovat zhodnocení za loňský rok až za několik měsíců, z dosud dostupných údajů je již možné připisované zhodnocení odhadovat. Na základě dat o výši prostředků účastníků penzijních fondů ke konci roku 2008 a 2009 zveřejněných Asociací penzijních fondů totiž lze vypočítat průměrnou hodnotu prostředků klientů. Pokud s ní podělíme výnos, který penzijní fond rozdělí mezi klienty, získáme připsané zhodnocení za rok 2009.

Penzijní fond rozděluje nejméně 85 %, maximálně 95 % hospodářského výsledku. V naprosté většině dochází k rozdělení 85 %. Pět procent je určeno na navýšení rezervního fondu a zbylých deset procent náleží akcionáři. Výsledky výpočtu jsou zachyceny v tabulce. Skutečně připsané zhodnocení však může být ve finále jak vyšší, tak i nižší, neboť jeho hodnotu je možné ovlivnit různými účetními postupy.

Odhad připsaného zhodnocení

Penzijní fond

Odhad 2009

 Skutečnost 2008

Aegon PF

 -

 3,5 %

Allianz PF

3,0 %

 3,0 %

AXA PF

2,0 %

 0,0 %

ČSOB PF Progres

0,9 %

 0,02 %

ČSOB PF Stabilita

1,4 %

 0,05 %

Generali PF

2,3 %

 2,0 %

ING PF

0,1 %

 0,04 %

PF České pojišťovny

1,1 %

 0,2 %

PF České spořitelny

1,3 %

 0,4 %

PF Komerční banky

0,2 %

 0,58 %


Dobrou zprávou je, že hospodaření všech penzijních fondů skončilo za loňský rok v kladných číslech. U většiny fondů se bude zhodnocení za loňský rok pohybovat mezi jedním až dvěma procenty. Předpokládané průměrné zhodnocení prostředků účastníků je 1,1 %. Ve srovnání s předloňským rokem tak sice došlo k oživení kapitálového trhu a k dosažení meziročně vyššího výnosu, avšak nižšího než se čekalo. Penzijní fondy proto za loňský rok připíší nižší zhodnocení, než jaké bylo možné získat na spořicích účtech u bank. Jedinou útěchou pro klienty tak zůstává státní příspěvek.

Co říci k loňským výsledkům?

Penzijnímu fondu Allianz se zatím stále vyplácí konzervativní investiční strategie bez akcií v portfoliu a dlouhodobě nízké náklady. AEGON PF i přes nulový zisk nejspíš připíše nenulové zhodnocení, a bude tak klienty dotovat. ING penzijní fond v roce 2009 odprodal všechny akcie a realizoval vysokou ztrátu. Je proto spíše zázrak, že skončil hospodaření s "černou nulou".Pro klienty to však nic nemění na faktu, že již druhý rok za sebou nevykazuje prakticky žádné zhodnocení. Generali PF má druhý nejlepší výsledek, tak jak se očekávalo (malý penzijní fond). Naopak sesterský fond České pojišťovny má předpokládané zhodnocení pouze 1,1 %. Úspory z velikosti v tomto případě nejspíše nefungují. Přesněji - velikost je podmíněna akvizičními náklady a ty snižují zisk pro klienty. Nečekaným poraženým se zřejmě stane PF Komerční banky.

Napsáno s využitím dat webu www.produktovelisty.cz

Autor je analytikem společnosti Partners

Foto: Profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (7)

Vstoupit do diskuze
Dušan Šídlo

Dušan Šídlo

Vystudoval VŠE v Praze, od roku 2001 pracuje jako analytik pojištění a v médiích komentuje aktuální dění na pojistném trhu. Jako jeden z prvních publikoval články o pojištění na finančních serverech, je... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo