Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bohatí trhům nevěří!

František Mašek
František Mašek
29. 6. 2010

Akciové trhy dál pokračují v „nijakém“ vývoji. Co jeden týden či měsíc získají, následující obvykle ztratí. K pokračujícím obavám z vývoje Evropy, zejména části jejího jižního křídla, se minulý týden přidaly některé nepříliš příznivé makroekonomické zprávy. Nikoho nepotěšila revize hrubého domácího produktu USA, podle které v letošním 1. čtvrtletí vzrostl jen o 2,7 %, tedy o půl procenta méně, než zněl předběžný odhad.

Bohatí trhům nevěří!

Index PX pražské burzy ztratil téměř tři procenta, tentokrát lze ale hovořit o technické ztrátě, když akcie ČEZ oslabily v souvislosti s předpokládanou dividendou. Nedařilo se ani zahraničním trhům.

Rizikověji orientovaní či dostatečně trpěliví investoři jistě najdou řadu zajímavých investičních příležitostí. A nemusí to být jen řecké akcie, nebo akcie British Petroleum, respektive jiné jim podobné propadáky. Běžný český investor je ovšem obvykle opatrnější a předpovědi jako ta od Saxo Bank, podle níž čekají akciové trhy bouřlivé časy, nikomu na klidu nepřidá. I když podobný názor není ojedinělý a tato prognóza se nakonec nemusí vyplnit.

Defenziva opět v útoku?

Zmíněná dánská banka doporučuje pro nadcházejících 12 měsíců u obchodů s akciemi nijak objevně maximální obezřetnost. Investiční příležitosti vidí u tradičních defenzivních titulů s průkaznou historií vyplácení rostoucích dividend. Zřejmě však s nijak horentními výnosy. Defenziva tedy má být, řečeno sportovní terminologií, v ofenzivě. K preferovaným titulům řadí Saxo Bank sektor spotřebního zboží, telekomunikace a veřejné služby. Varuje naopak před zklamáním z očekávaného růstu čínské ekonomiky a další vlnou krachů na americkém trhu nemovitostí.

Velmi skeptičtí jsou ovšem experti Saxo Bank k očekávané výši výnosů firem. Ve druhé polovině roku totiž čekají silně negativní makroekonomické vlivy spojené s výraznými škrty evropských vlád v letním období. Zda bude mít banka pravdu již ve 2. čtvrtletí, můžeme zjistit poměrně brzy – končí červen a tak opět přijdou na řadu čtvrtletní firemní výsledky.

Dolarové milionáře lákají reálné investice

Nepříliš pozitivně vyznívá i pravidelná výroční zpráva společností Capgemini a Merrill Lynch o tom, jak investovali dolaroví milionáři v roce 2009. Průměrný český investor bude asi těžko moci kopírovat investice bohatých, jako jsou nákup umění, letadel nebo diamantů. Horší je, že řada dolarových milionářů (vlastní majetek alespoň za milion dolarů, do něhož se nepočítají nemovitosti, v nichž bydlí) nevěří podle Ileany van der Linde, která řídí výzkum v Capgemini finančním trhům a regulátorům.

Téměř 30 % milionářů ve světě podle zprávy, kterou cituje agentura Bloomberg, opustilo v roce 2008 firmy, které jim spravovaly peníze (asset management), když index S&P 500 ztratil 38 procent. V posledních 12 měsících ale index posílil o 22 procent. Jestliže bohatí trhům, na které mají jejich peníze nemalý vliv, příliš nevěří, odráží se to samozřejmě na vývoji akciových trhů.

Podle World Wealth Report jsou pro zhruba třetinu dolarových milionářů typické luxusní sbírky, jako jachty, letadla a silná auta, drahokamy a hodinky, ale i víno a mince, sportovní investice, ale třeba také hudební nástroje.

Ti, jejichž investice přesahují 30 milionů dolarů, se soustřeďují hlavně na umění. U indických, čínských investorů, stejně jako na Středním východě, představuje stejně jako další reálná aktiva, zajištění proti inflaci. Tento trend zjevný již dříve v rozvíjejících se zemích, se nyní rozšiřuje i do těch vyspělých.

Výroční studie Capgemini a Merrill Lynch vznikla na základě interview 1200 manažerů spravujících majetek 150 tisícům klientů v 71 zemích. Zatímco američtí a japonští milionáři mají většinu majetku v luxusních sbírkách, evropští a latinskoameričtí boháči kladou větší důraz na umění a bohatí na Středním východě a v Asii na šperky, diamanty a hodinky.

Nejvíce, a to 2,87 milionu dolarových milionářů je podle studie v USA, za nimi následuje Japonsko, třetí v pořadí je s 861 500 milionáři Německo. Počet dolarových milionářů v Číně vzrostl o 31 procent na 477 400 a překonal tak Velkou Británii, kde je jich 448100.

Začnou bohatí postupně opět více investovat do akcií, ale také třeba do nemovitostí, které rovněž představují reálné investice? K těm ostatně patří i zlato a stříbro, o němž se ve zprávě Capgemini a Merrill Lynch soudě alespoň podle agentury Bloomberg příliš nehovořilo.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo