Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Stres testy: Projdou evropské banky?

František Mašek
František Mašek
20. 7. 2010

Situace na akciových trzích zůstává nepřehledná, nadále lze očekávat řadu výkyvů. Investujte proto raději do akcí firem, které vyplácejí, pokud možno pravidelně, dividendy. Také byste se podepsali pod podobný a přitom poměrně častý komentář?

Stres testy: Projdou evropské banky?

Nedávný optimismus vystřídaly obavy o sílu oživení globální ekonomiky, které podporují ne vždy nejpříznivější makroekonomické zprávy. Jiskřičku naděje nevykřesaly ani lepší výsledky některých amerických finančních institucí a společností za druhé čtvrtletí. Vyjádřeno řečí indexů – americký index S&P 500 oslabil minulý týden o více než procento, evropské akcie asi o procento, německý DAX ztratil necelého půl procenta, zatímco indikátor PX si naopak půl procenta připsal.

Býci prohrávají s medvědy. Nebo je to naopak?

Názorů na další vývoj trhu nebo metod, někdy i originálních, jak hodnotit situaci na trhu, je více než dost. Agentura Bloomberg hovoří třeba o úrovni býčího sentimentu, která podle jejího průzkumu poprvé od loňského dubna klesla pod úroveň medvědí nálady. Celkem 32,6 procent oslovených investorů věří v býčí trh, což je o 4,4 % méně než tomu bylo před týdnem. Medvědí trh naopak očekává 34,8 % investorů, tedy stejně jako před týdnem, zbývajících 32,6 % soudí, že jde o korekci – o týden dříve jich bylo 34,8 %.

Proti tomu ovšem stojí i názor, že jde o kontrariánský signál, který je ve skutečnosti třeba chápat opačně, tedy, že růst počtu pesimistů naopak svědčí o tom, že již pesimismus dosáhl dna a trh se ve skutečnosti naopak probouzí.

Další směřování trhu i vývoj nálad investorů samozřejmě významně ovlivní firemní výsledky za druhé čtvrtletí, ale také tzv. stres testy 91 největších bank z 20 zemí Evropské unie, které představují 65 % jejího bankovního sektoru, a mají být zveřejněny v pátek 23. července večer. Jejich cílem je prověřit, zda jsou evropské banky dostatečně finančně silné, aby dokázaly překonat překážky, pokud by nedávná recese pokračovala.

Českých bank, které prošly podle dřívějších prohlášení představitelů ČNB stres testy úspěšně, se toto hodnocení tentokrát přímo netýká. Jinak je tomu ovšem v případě jejich majoritních vlastníků (Société Générale, mající většinu v Komerční bance, Erste Bank, která vlastní Českou spořitelnu), což se může zpětně odrazit na hodnotě akcií původně českých bankovních subjektů. Hlavním kritériem je samozřejmě minimální požadovaná úroveň základního kapitálu těchto bank.

Někteří evropští činitelé, včetně šéfa Evropské centrální banky Jean-Claude Tricheta, jsou v případě evropských bank optimističtí. Proti tomu ovšem stojí spekulace, zda nejsou tyto testy příliš měkké, které vyjádřil například známý investor George Soros. Velká úspěšnost významných bank ve stres testech by přitom mohla vzbudit nedůvěru investorů.

Spojí se Penthouse s Playboyem?

Do čeho tedy investovat? Tentokrát zůstaneme v zahraničí. Koncem loňského listopadu jsem jako jeden z tipů uváděl nákup akcií firmy Playboy Enterprises, konkrétně v souvislosti se spekulacemi o jejím možném převzetí. Ve hře tehdy měla být společnost, Iconix Brand Group. Akcie firmy, vydávajícího známý časopis pro pány Playboy, v té době za rok posílily zhruba o 48 %. Pak ovšem prošly korekcí.

V poslední době jsou však znovu předmětem zájmu, když se je snaží vykoupit při ceně pět a půl dolaru za akcii sám zakladatel Playboye Hugh Hefner. Jejich cena raketově vystřelila nahoru, za rok posílila o 126 procent. V jednu chvíli dokonce na burze překonala cenu, stanovenou Hefnerem. Je důvodem jeho aktivit nabídka konkurenta FirendFinder Networks, který prodává konkurenční Penthouse a nabízí prý asi o 10 více než Hefner?

Spekulace na převzetí jedné společnosti konkurentem patří k poměrně známým – a samozřejmě ne vždy zcela jistým, co je ale v investování stoprocentně jisté? – strategiím. Druhá část úvah z loňského listopadu, o zajímavých investicích do zemědělských komodit, mají bezesporu dlouhodobou platnost. Jejich krátkodobé vyhlídky se ale momentálně tak příznivé nezdají.

Jinou zajímavou alternativu, soudě alespoň podle zpráv z letecké show ve Farnborough, představují akcie leteckých gigantů Airbus SAS a Boeingu. Světová letecká jednička a dvojka zde totiž, jak upozorňuje Bloomberg, uzavřely významné kontrakty. První ze jmenovaných společností by měla díky nim zdvojnásobit počet letos dosud prodaných 131 letadel, druhá zase uzavřela významný kontrakt na dodávky letadel do Spojených arabských emirátů. Vše prý údajně naznačuje oživení letecké dopravy. Akcie Airbusu zatím za rok posílily o více než 37 procent, Boeing si polepšil dokonce o 58 procent. Jak si povedou oba letečtí giganti dál, čekají leteckou dopravu skutečně lepší časy?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo