Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Trhy: Bod zlomu na obzoru?

František Mašek
František Mašek
14. 9. 2010

Minulý týden byl pro akcie znovu vcelku příznivý. Americký akciový index S&P 500 si polepšil o půl procenta, německý DAX, shodně jako evropské akciové indikátory o více než procento.

Trhy: Bod zlomu na obzoru?

Pražská burza tentokrát směřovala proti proudu: index PX ztratil dvě a tři čtvrti procenta. Jde ovšem částečně o ztrátu technického charakteru, k níž významně přispěl pokles akcií Telefóniky O2 poté, kdy již jejich držitelé nemají nárok na dividendu.

Akcie Telefóniky ovšem ztratily daleko více, a to kolem deseti procent, což odráží názor řady analytiků, že již zdaleka nejde o tak atraktivní titul, jako kdysi. Alespoň dividenda kdyby zůstala v přibližně dnešní úrovni. Méně příznivému pohledu na tento titul odpovídá řada snížených investičních doporučení. Na druhou stranu však může být při současné ceně pro leckoho atraktivní. A analytici se mohou mýlit.

Přestane být hotovost králem?

Celková nálada na trhu je ovšem dál pesimistická. Jak upozorňuje agentura Reuters, investoři využívají opce, aby se zajistili proti velkým výkyvům v tomto týdnu, protože Wall Street vstupuje na špičku historicky nejvíce volatilního měsíce. Potvrzuje to i prudký růst tzv. indexu volatility VIX chicagské derivátové burzy. A vlastně i vysoká cena zlata, pohybující se těsně pod dosavadním historickým maximem.

Těch, kteří mají při pokračujících výkyvech trhů odvahu dlouhodobě investovat a hlavně vydržet občasné prudké jízdy akciových i dalších trhů nahoru a dolů, v poslední době spíše ubylo. Řada investorů, včetně bohatých, jako by se dál řídila heslem: hotovost je král, a na rozdíl od minulosti není ochotna příliš riskovat. Strategie kup a drž, stále není příliš populární.

A pokud investovat, kam vlastně? Klasická rada zní hlavně do dividendových titulů. Inspiraci, byť do nich třeba sami neinvestujeme, lze samozřejmě hledat u fondů.

Po dlouhé době se českém trhu objevila novinka pro drobné investory. Jde o nový korunový fond High Yield Money Market skupiny J&T, sázející jak napovídá jeho název, na rizikovější dluhopisy. Stejný správce navíc nabízí eurovou verzi (nejspíš hlavně pro slovenské investory) dlouhodobě jednoho z výnosově velmi zajímavých smíšených fondů Opportunity.

Dlužno dodat, že zatímco drobní investoři o fondy obecně zájem příliš nejeví a ty se dál potýkají s odlivem peněz, na českém trhu vzniká stále více fondů pro kvalifikované investory (tedy pro ty institucionální, případně i pro větší privátní, kteří jsou schopni a ochotni investovat nejméně milion korun).

Pro drobné investory sice nejsou, ani pro ně ale není bez zajímavosti, podívat se, kam se fondy zaměřené na institucionální investory orientují. V poslední době jsou to především nemovitostní fondy kvalifikovaných investorů a dále energetické. ČP Invest dokonce vytvořil zajištěný fond pro kvalifikované investory.

Tři realitní fondy pro velkou klientelu Conseq Invest, další ČP Investu, stejně jako energetický fond Consequ a Fineska, naznačují, že tato odvětví či obory mohou být zajímavé i pro menší investory. Několik realitních odborníků sice autorovi těchto řádků minulý týden sdělilo, že se český trh rezidenčních nemovitostí stabilizoval či stabilizuje. Těžko říci, zda mají pravdu, nepochybně sledují i svůj vlastní cíl, jímž je rozhýbat realitní trh. Není ale přesto čas uvažovat – i jako případné obrany před budoucí inflací – o investici do nemovitostí?

Riskatní reality

Vsadit dlouhodoběji, nikoliv jako krátkodobá spekulace, na některých z realitních titulů, obchodovaných na pražské burze, působí stále jako velký risk. I když se objevily optimistické názory, podle nichž může být Orco z nejhoršího venku.

Po finanční krizi asi bude málokdo považovat investici do realitních fondů za relativně konzervativní, jak uvádí teorie. ČS nemovitostní fond vydělal za poslední rok 2,84 procenta, jeho vlastní kapitál na podílový list je ovšem takřka o sedm procent pod hodnotou jedné koruny, s níž začínal. Realitní fond Consequ od založení v lednu 2008 vydělal kolem čtyř a půl procent, za poslední rok ovšem ztrácí 3,77 procenta. Hvězdně v této situaci působí fond Bridge nemovitostní investiční společnosti Finesko s ročním výnosem kolem 5,50 procenta. Jeho nevýhodou je ovšem nízký vlastní kapitál, který činí necelých 38 milionů korun.

Nikdo neví, jak se bude domácí realitní trh dál vyvíjet, kdo se obává inflace, měl by ale možná již dnes myslet na zadní kolečka v podobně podobných investic.

Co si o investicích do nemovitostí či realitních fondů v současné době myslíte vy? Nepřichází pomalu jejich čas, nebo je ještě lépe s podobnými investicemi počkat?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (34)

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo