Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ani u gigantů není nic jisté

František Mašek
František Mašek
21. 9. 2010

Vývoj akciových trhů od letošního března připomíná horskou dráhu. Akcie bez nejasného trendu chvíli rostou a pak zase klesají. Podobný vývoj nahrává zlatu i dalším komoditám nebo jiným alternativním investicím. I když si většina akciových trhů minulý týden polepšila, řada investorů zůstává opatrná. Obavy z dalšího vývoje globální ekonomiky i finančních trhů tak pomohly žlutému kovu k novým rekordním hodnotám. Ta stávající má hodnotu téměř 1285 dolarů za troyskou unci. A je otázka, zda nebude znovu brzy překonána.

Ani u gigantů není nic jisté

Americký akciový index S&P 500 minulý týden posílil o 1,4 procenta, německý DAX při nejednotném vývoji evropských akcií, oslabil o kosmetických 0,1 %. Pražská burza ztrácela asi procento.

Recese skončila, (ne)zapomeňte?

Známý investor Warren Buffett se nechal slyšet, že USA nečeká další recese. Optimisticky vyzněla informace amerického Národního úřadu pro ekonomický výzkum (NBER), podle níž již recese v USA oficiálně skončila. Fakt, že za její konec zpětně označili loňský červen, ovšem investory asi příliš neuklidnil.

Na trzích nadále panují obavy ze zpomalování, případně i nového poklesu americké, potažmo dalších ekonomik, včetně té globální. Ale také z deflace, kterou by mohla podle některých názorů v budoucnu vystřídat naopak inflace. Příklad Japonska, které si prošlo (nebo snad stále ještě prochází) dlouhodobým deflačním obdobím, není právě optimistický. Největší dluhopisový fond světa PIMCO nicméně podle televize CNBC věří, že USA podobný osud nečeká. Sází spíše na inflaci.

Dnes zasedá americká centrální banka Fed, která má jednat o základních úrokových sazbách. Neočekává se, že by zvedla jejich minimální hodnotu, která aktuálně činí 0 až 0,25 procenta. Znovu tedy půjde spíše o to, jakým komentářem Fed doprovodí dosavadní výsledky a hlavně budoucí vyhlídky americké ekonomiky. A další kroky, které americká centrální banka uskuteční.

Zpoza oceánu přichází i jiná zajímavá zpráva: jak uvedla agentura Bloomberg, americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), zvažuje, zda změny, k nimž došlo během posledních 15 let a přinesly rostoucí konkurenci burz a stovky elektronických obchodníků, nezašly příliš daleko. Debata SEC je inspirována především událostmi ze začátku května, kdy akcie v jednom momentu ztrácely téměř deset procent. Jde tedy hlavně o to, jak se vyrovnat s tzv. vysokofrekvenčními obchody, které suplují specialisty či tvůrce trhu při transakcích s tisíci akciemi za vteřinu.

Černé září bez černé labutě?

Jak uvedl před časem jeden komentář Bloombergu, akciové trhy v poslední době daleko častěji než dřív krátkodobě ovlivňují příznivé, nebo naopak negativní makroekonomické zprávy. K těm pozitivním patří maloobchodní prodeje v USA, které v srpnu vzrostly druhý měsíc po sobě. Bude podobných zpráv víc? Pokud ano, snad se tedy nedočkáme v černém září (historicky) žádné černé labutě, tedy nečekaného jevu, který těžko někdo mohl – viz třeba Lehman Brothers – předpokládat.

Obavy z dalšího vývoje akciových trhů dál nahrávají zlatu, dalším komoditám i jiným alternativním investicím.

Objevují se i komentáře, podle nichž je móda akcií minulostí. Stále jde ovšem o tradiční způsob investování. A zůstává otázka, jak by měl být tak velký trh nahrazen. Deriváty nebo měny nejsou pro každého, komoditní trhy zase nejsou tak velké.

Řada analytiků je opatrná, velmi populární je myšlenka tzv. nového normálu, založeném na nižších ziscích firem a preferenci dividendových titulů. Jednu z alternativ, kterou mohou vzít investoři v potaz, je přehled nejznámějších či nejdražších značek, známý jako Top-100 globálních značek, který s odvoláním na společnost Interbrand a americký časopis Business Week zveřejnily Hospodářské noviny.

Coca-Cola, McDonald´s a Walt Disney?

Poměřujeme-li ovšem nejdražší značky v tomto přehledu s jejich výsledky na burze, dostaneme smíšené výsledky. Akcie některých z nich, včetně momentální jedničky, jíž je Coca-Cola, v hodnotě 70,45 procenta, vydělaly za rok investorům asi 10,80 % a nabízejí tříprocentní výnos.

Vůbec nejlepší je investice do akcií šestého McDonald´s s ročním zhodnocením téměř 36 procent a přibližně tříprocentním dividendovým výnosem.Zhruba čtvrtinu pak bylo možné vydělat na akciích devátého Walt Disney, dividendy ovšem nebyly nic moc - jen procento. Akcie druhé IBM by za 12 měsíců vynesly necelých deset procent, dividendový výnos byla necelá dvě procenta.

Akcie zbývajících šesti firem z první desítky, Mcirosoftu, Google, General Electric, Intelu, Nokie a Hewlet-Packard ovšem nejsou, soudě podle zmíněného ukazatele žádné terno. Nokie například ztratila za uplynulý rok téměř třetinu.

Roční zhodnocení - notabene minulé – představuje samozřejmě v řadě ohledů problematické měřítko. Zajímavější je dividendový výnos. Kdo hledá zajímavou investici, jistě si u vybraných akcií najde i takové ukazatele jako je poměr akcie k ceně akcie (P/E), a to současný i odhadovaný, nebo zisk na akcii (EPS) a další. U zmíněných deseti akcií bezesporu najdeme zajímavé typy. Tím spíše, že některé z těchto společností mají defenzivní charakter a to z nich dělá spolu se zajímavou dividendou v nejisté době, jako je tato, titul, nad kterým stojí za to se zamyslet.

Pokud tedy nechcete investovat do zlata, nebo vás nelákají alternativní investice. Nemluvě samozřejmě o jiných akciích.

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo