Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Fondy životního cyklu: Vyplatí se?

František Mašek
František Mašek
5. 10. 2010

V září se prima paří, zněla kdysi jedna z oblíbených hlášek. Pokud jde o investování do akcií, mají skutečně letos investoři co slavit. Devátý měsíc roku nepotvrdil pověst toho nejhoršího měsíce, některé akciové trhy se dokonce dostaly na několikaměsíční maxima. Pokud jde o české akcie, při malých výkyvech a nízkých objemech obchodů mírně ztrácejí.

Fondy životního cyklu: Vyplatí se?

Hrubý domácí produkt USA vzrostl ve 2. čtvrtletí po konečné revizi o 1,7 %, tedy o desetinu více, než činila minulá revize. Silně tak zaostal za původním předběžným odhadem 2,4 %. Americká ekonomika zpomaluje. Podle ekonomů oslovených agenturou Bloomberg by se měl růst do konce roku jen mírně zvýšit.

Investory sice potěšil zářijový růst důvěry v americkou ekonomiku, obavy však vyvolává hlavně nezaměstnanost. Měřeno akciovými indexy přiklonily se tentokrát akcie spíše k pesimistům. Americký index S&P 500 ztratil 0,2 %, PX 0,8 a německý DAX 1,4 procenta.

Zelená pro kontrariány?

Podle hlavního stratéga akciových trhů Citigroup v USA Tobiase Levkoviche je panika, o níž v souvislosti s trhy hovořil, kontrariánským indikátorem pro nákup (investor by tedy měl jít proti trhu a nakupovat.). Jak rovněž uvedl Bloomberg, místo sledování nálady na trhu by se měli investoři starat o data. Podle Levkoviche tedy přijde kvůli panice rally na akciových trzích.

Senior makléř Fio Banky Pavel Hadroušek je daleko skeptičtější. Jak uvedl na konferenci České akcie, domácí akciový trh se dlouhodobě pohybuje do strany, bez jasného trendu. Oživení globální ekonomiky pokládá za křehké a pomalé. Nemá tvar V (po propadu rychlý růst), jak čekali investoři. Předstihový ukazatel ECRI (the Economic Cycle Research Institute) naznačuje větší pravděpodobnost recese.

Spekulace o růstu inflace zatím pokládá za předčasné. Podle Hadrouška dál poroste cena zlata, investor by měl ale preferovat tituly se silným cash flow, malým zadlužením a silnou pozicí na trhu.

Přidá index PX do roka 14,5 procenta?

Nová měsíční předpověď České spořitelny odhaduje, že index PX proti konci září během roku posílí o 14,5 %. Nejvyšší, a to zhruba třetinový potenciál růstu, mají při cílové ceně 33 dolarů akcie CME s investičním doporučením kupovat. Akcie ČEZ by měly během 12 měsíců vydělat více než pětinu, stejně jako NWR, a investor by je měl akumulovat.

Analýza spořitelny se s odvoláním na média dotkla i chystané primární emise akcií společnosti Fortuna. Jak upozornila, podle prvních indikací ceny (z médií) a očekávaného free-floatu (akcií, které jsou k dispozici na trhu) ve výši 35 % by měla Fortuna v indexu PX váhu 0,5-0,8 %. To je o málo víc než u firmy Pegas Nonwovens. Bude Fortuna úspěšná mezi drobnými investory? Zatím ale nebyly potvrzeny ani spekulace, podle nichž bude zahájen úpis jejích akcií 11. října.

Nový fond životního cyklu

Optimističtěji než Hadrouškův názor vyznívá hodnocení globální ekonomiky a akciového trhu od šéfa pro akcie a alokaci aktiv Raiffeisen Capital Management Kurta Kotzeggera. Globální růst zpomaluje, pravděpodobnost dvojité recese, tedy jejího opakování ale nepokládá za příliš velkou, a to hlavně kvůli vysokému růstu rozvíjejících se trhů, podpoře ekonomiky na celém světě a dobrém stavu podniků. V USA navíc nejsou žádné inflační tlaky. Střednědobě tedy neočekává inflaci.

RCM uvádí na trh nový fond životního cyklu (a tzv. click fond, patřící mezi tzv. protektované fondy). První z nich nabízí investici na 30 let, s termínem ukončení v roce 2040. Je určen hlavně pro ty, kterým je kolem 35 let. Fond, denominovaný v korunách, umožňuje pravidelnou investici od 500 korun měsíčně. Jeho prvotní alokace má činit 70-80 % cenných papírů (zřejmě akcií) a komodit a 20-30 % dluhopisů. S blížícím se datem ukončení fondu má klesat podíl akcií a růst podíl dluhopisů a instrumentů peněžního trhu, které vlastní.

Kdyby fond vznikl počátkem 80. let, dosáhl by podle analytika a portfoliostratéga Raiffeisenbank Aleše Michla průměrný roční výnos 9 procent.

Dlužno ovšem dodat, že tehdejší podmínky byly, zejména v 90. letech, pro investice do podobných fondů velmi příznivé a nemusí se opakovat. Michl nyní pokládá za zajímavé akcie s dividendou. Vychází z toho, že dividendový výnos předčí výnosy dluhopisů. Raiffeisenbank s uvedením fondu na trh vyčkávala. Nyní věří, že recese je pryč. Podaří se nicméně přesvědčit české investory, aby sázeli na tento fond?

Výsledky fondů životního cyklu, které nabízejí domácí investiční společnosti, nejsou vzhledem k nedávné finanční krizi příliš povzbudivé. Fond ČSOB finanční nezávislosti, který má ukončit činnost v roce 2040, spravuje majetek za pouhých 40,45 milionu korun. Od vzniku v červnu 2007 ztrácí 26,70 %.

ČS fond životního cyklu 2020, založený v srpnu 2007, od té doby ztratil asi 16 %. Díky sloučení s dalšími fondy má aktiva ve výši 419 milionů korun. Složení jeho aktiv - 57 % dluhopisů a instrumentů peněžní trhu, jen 39 % akcií a 4 % komodit – sice odpovídá strategii, leckterému investorovi se ale může zdát příliš konzervativní.

ČS fond životního cyklu 2030, který spravuje majetek ve výši 69 mil. Kč, investuje zatím agresivněji. Akcie tvoří 72 %, dluhopisy 23 % a komodity 5 %. Fond ovšem díky této strategii ztrácí asi 30 %. Přinese jiná situace na trhu investorům očekávaný výnos?

Silná koruna působí potíže

Zatímco české turisty putující do zahraničí silná koruna potěší, pro investory to nemusí být terno. Zajistit se proti měnovému riziku je u drobných investic problematické. Silná koruna tak často ukrajuje z výnosů cizoměnových investic a český investor je příliš nevyhledává. Fondy, denominované v korunách tak tvoří zhruba 90 % celkové nabídky na trhu. Nově k nim přibyl fond BNP Paribas, zaměřený na konvertibiliní, směnitelné dluhopisy, které lze tedy vyměnit za akcie. Bude ho následovat konkurence?

Autor je redaktorem serveru www.penize.cz

Foto: profimedia.cz

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
František Mašek

František Mašek

Dlouhodobě se zabývá ekonomikou, od roku 1993 se zaměřuje na kapitálový a finanční trh. Působil v řadě médií, mimo jiné v Lidových novinách a časopise Burza, na různých postech, naposledy jako šéfredaktor.... Více

Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo